Pergi ke kandungan

Yama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Yama
Yama, digambarkan dalam Agama Buddha Tibet

Yama (Sanskrit: यम) dikenali sebagai Yamarāja (यमराज) di India, Yanluowang (閻羅王) atau ringkasnya Yan (閻) di China, dan Enma Dai-Ō (閻魔大王) di Jepun, adalah nama dewa penjaga neraka dalam agama Hindu dan Buddha. Namanya pertama kali disebut dalam kitab Veda.

Agama Hindu[sunting | sunting sumber]

Dalam ajaran agama Hindu, Dewa Yama merupakan manifestasi dari Brahman yang bergelar sebagai Dewa Akhirat, Hakim Agung yang mengadili roh orang mati, untuk mempertimbangkan apakah suatu roh layak mendapat syurga atau sebaliknya, mendapat neraka.

Dalam ilustrasi, Yama mempunyai kulit biru, empat tangan yang salah dua memenang simpul tali dan 'danda' (kata bahasa Sanskrit bermaksud 'tongkat'), dan menunggu di atas kerbau.

Dewa Yama dilukiskan sebagai seorang tua yang berkuasa di singgahsana neraka, memiliki dua wajah yang tidak terlihat sekaligus. Wajah yang sangar dan menyeramkan terlihat oleh roh orang-orang yang hidupnya penuh dengan perbuatan salah, sedangkan wajah yang lembut dan berwibawa terlihat oleh roh-roh yang hidupnya penuh dengan perbuatan baik.

Agama Buddha[sunting | sunting sumber]

Yama dalam Agama Buddha adalah berdasarkan Yama dalam Agama Hindu, tetapi lebih meluas daripadanya.

Dalam Agama Buddha Theravada[sunting | sunting sumber]

Dalam Agama Buddha Theravada, Yama menghantar orang yang mati ke alam-alam yang sesuai. Dia digambarkan memberikan umur tua, penyakit, hukuman dan lain-lain sebagai amaran untuk adab orang-orang di alam manusia di negara yang mengamalkan Agama Buddha Theravada.

Dalam mitologi Cina, Jepun, Korea dan Vietnam[sunting | sunting sumber]

Dalam mitologi ini, Yama adalah kelima daripada sepuluh raja, dan digambarkan dengan muka merah meraup, mata terbeliak dan janggut panjang. Dalam legenda, Yama telah pertama daripada sepuluh raja, tetapi sebab terlalu menghantar orang-orang ke syurga, Maharaja Jed menurunkan pangkatnya kepada kelima raja.

Dalam Agama Buddha Tibet[sunting | sunting sumber]

Dalam Agama Buddha Tibet, Yama berlaku dalam bentuk Yama Dharmaraja, juga bernama Kalarupa, Shinje atau Shin Je Cho Gyal. Dia salah satu daripada lapan 'dharmapala' (pelindung jalan menuju kebenaran).

Dia digambarkan dengan kulit biru, mahkota lima tengkorak, kalung kepala, dua tangan yang memegang mangkuk tongkorak dan 'dorje' (tongkat) dan memijak satu orang manusia. Dalam sesetengah gambar, Yama mempunyai kepala kerbau dan enam tangan.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.