Senarai stesen London Underground

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

London Underground adalah sebuah sistem metro di United Kingdom yang mengkhidmat Greater London dan daerah-daerah bersebelahan Essex, Hertfordshire dan Buckinghamshire. Bahagian pertama dibuka pada 1863,[1] membuatnya sistem metro bawah tanah tertua di dunia. Sistem ini beroperasi di bawah tanah di pusat London tetapi berjalan di permukaan di subbandar pinggiran. Sekurang-kurangnya 55 peratus pada jalannya adalah di atas tanah.[2] Sistem ini terdiri dari 12 laluan (yang mana salah satunya kini ditutup), mengkhidmati 270 stesen Underground. Integrated dengan, tetapi secara rasmi terasing dari London Underground, adalah Docklands Light Railway. Ia mengkhidmatai 40 stesen di timur dan tenggara London. Kedua-dua sistem dioperasi oleh Transport for London (TfL). Kebanyakn rangkaian bergabung adalah utara dari Sungai Thames dengan stesen di City of London atau salah satu dari dua puluh tujuh London boroughs.[3] Stesen-stesen di timur laut Central line adalah di daerah Epping Forest di Essex dan di hujung barat laut Metropolitan line adalah di Three Rivers dan daerah Watford pada Hertfordshire dan daerah Chiltern pada Buckinghamshire.

Stesen[sunting | sunting sumber]

Seanrai ini termasuk semua stesen kini di London Underground dan Docklands Light Railway. Disenarai untuk setiap stesen adalah laluan dan para laluan yang mengkhidmatinya, pihak berkuasa tempatan dan zon London Travelcard di mana ia terletak,[4] tarikh ia dibuka, nama terdahulunya dan statistik kegunaan penumpang dalam berjutaan tiap tahun. Ada tiga keadaan di mana dua stesen yang terasing mengongsi nama yang sama: Edgware Road, Hammersmith dan Canary Wharf. Di peta Tiub, Paddington ditunjukkan sebagai dua stesen yang terasing, walaupun ia adalah satu stesen dengan pencapaian pada dua laluan tiub berlainan di mana-mana belah pentas laluan utama.

Stesen Laluan[*] Pihak berkuasa Tempatan Zon Dibuka[5] Laluan utama
dibuka
Nama lain[6] Kegunaan[7]
Acton Town District
Piccadilly
Ealing
3
1 July 1879
Mill Hill Park: 1879–1910
&&&&&&&&&&&&&&05.8200005.82
Aldgate Metropolitan[a]
Circle
City of London
1
18 November 1876
&&&&&&&&&&&&&&06.2400006.24
Aldgate East Hammersmith & City[d]
District
Tower Hamlets
1
6 October 1884
resited 31 October 1938
Commercial Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&08.1500008.15
All Saints DLR (Stratford Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
Alperton Piccadilly[h] Brent
4
28 June 1903
Perivale-Alperton: 1903–10
&&&&&&&&&&&&&&03.&700003.07
Amersham Metropolitan Chiltern
9
1 September 1892
Amersham: 1892–1922
Amersham & Chesham Bois: 1922–34
&&&&&&&&&&&&&&02.1700002.17
Angel Northern Islington
1
17 November 1901
&&&&&&&&&&&&&017.82000017.82
Archway Northern Islington
2 & 3
22 June 1907
Archway Tavern: Dicadangkan sebelum pembukaan
Highgate: 1907–39
Archway (Highgate): 1939–41
Highgate (Archway): 1941–47
&&&&&&&&&&&&&&08.2400008.24
Arnos Grove Piccadilly Enfield
4
19 September 1932
Bowes Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.2500004.25
Arsenal Piccadilly Islington
2
15 December 1906
Gillespie Road: 1906–32
Arsenal (Highbury Hill): 1932– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&&03.2100003.21
Baker Street Metropolitan[b]
Bakerloo
Circle
Jubilee
Hammersmith & City
City of Westminster
1
10 January 1863
&&&&&&&&&&&&&024.61000024.61
Balham Northern Wandsworth
3
6 December 1926
&&&&&&&&&&&&&011.56000011.56
Bank Waterloo & City
Northern
Central
DLR (Bank Branch)
City of London
1
8 August 1898
City (W&C line): 1898–1940
Lombard Street (Northern line): Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&042.82000042.82[8]
Barbican Metropolitan[b]
Circle
Hammersmith & City
City of London
1
23 December 1865
Aldersgate Street: 1865–1910
Aldersgate: 1910–23
Aldersgate & Barbican: 1923–68
&&&&&&&&&&&&&010.&3000010.03
Barking District[j]
Hammersmith & City
Barking and Dagenham
4
2 June 1902
13 June 1854
&&&&&&&&&&&&&011.68000011.68
Barkingside Central Redbridge
4
31 May 1948
1 May 1903
&&&&&&&&&&&&&&00.9500000.95
Barons Court District
Piccadilly
Hammersmith and Fulham
2
9 October 1905
&&&&&&&&&&&&&&06.7800006.78
Bayswater District[c]
Circle
City of Westminster
1
1 October 1868
Bayswater: 1868–1923
Bayswater (Queen's Road) & Westbourne Grove: 1923–33
Bayswater (Queen's Road): 1933–46
Bayswater (Queensway): 1946– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&&05.9800005.98
Beckton DLR (Cabang Beckton) Newham
3
28 March 1994
No Data
Beckton Park DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
No Data
Becontree District Barking and Dagenham
5
18 July 1932
28 June 1926
Gale Street: 1926–32
&&&&&&&&&&&&&&02.5500002.55
Belsize Park Northern Camden
2
22 June 1907
Belsize: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&06.1400006.14
Bermondsey Jubilee Southwark
2
17 September 1999
&&&&&&&&&&&&&&06.6500006.65
Bethnal Green Central Tower Hamlets
2
4 December 1946
Bethnal: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&014.27000014.27
Blackfriars[9] District[i]
Circle
City of London
1
30 May 1870
&&&&&&&&&&&&&013.14000013.14
Blackhorse Road Victoria Waltham Forest
3
1 September 1968
&&&&&&&&&&&&&&06.&900006.09
Blackwall DLR (Beckton Branch) Tower Hamlets
2
28 March 1994
No Data
Bond Street Central
Jubilee
City of Westminster
1
24 September 1900
Davies Street: Proposed before opening
Selfridge's: Proposed in 1909
&&&&&&&&&&&&&036.41000036.41
Borough Northern Southwark
1
18 December 1890
&&&&&&&&&&&&&&04.1400004.14
Boston Manor Piccadilly[l] Ealing
Hounslow
4
1 May 1883
Boston Road: 1883–1911
&&&&&&&&&&&&&&01.9800001.98
Bounds Green Piccadilly Haringey
3 & 4
19 September 1932
Brownlow Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&05.7800005.78
Bow Church DLR (Stratford Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
Bow Road District[j]
Hammersmith & City
Tower Hamlets
2
11 June 1902
&&&&&&&&&&&&&&05.3200005.32
Brent Cross Northern Barnet
3
19 November 1923
Woodstock: Proposed before opening
Brent: 1923–76
&&&&&&&&&&&&&&02.1900002.19
Brixton Victoria Lambeth
2
23 July 1971
&&&&&&&&&&&&&020.93000020.93
Bromley-by-Bow District[j]
Hammersmith & City
Tower Hamlets
2 & 3
2 June 1902
31 March 1858
Bromley: 1858–1968
&&&&&&&&&&&&&&02.7500002.75
Buckhurst Hill Central Epping Forest
5
21 November 1948
22 August 1856
&&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6
Burnt Oak Northern Barnet
4
27 October 1924
Sheaves Hill/Orange Hill/Deansbrook: Proposed before opening
Burnt Oak: 1924–28
Burnt Oak (Watling): 1928– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&&03.5100003.51
Caledonian Road Piccadilly Islington
2
15 December 1906
Barnsbury: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.9300004.93
Camden Town Northern Camden
2
22 June 1907
Camden Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&019.64000019.64
Canada Water Jubilee Southwark
2
17 September 1999
&&&&&&&&&&&&&011.43000011.43
Canary Wharf Jubilee Tower Hamlets
2
17 September 1999
&&&&&&&&&&&&&043.51000043.51
Canary Wharf DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
1991
No Data
Canning Town DLR (Beckton & Woolwich Arsenal Branches)
Jubilee
Newham
3
28 March 1994
14 June 1847
&&&&&&&&&&&&&&07.9800007.98
Cannon Street District[i]
Circle
City of London
1
6 October 1884
&&&&&&&&&&&&&&04.5400004.54
Canons Park Jubilee[e] Harrow
5
10 December 1932
Canons Park (Edgware): 1932–33
&&&&&&&&&&&&&&01.5600001.56
Chalfont & Latimer Metropolitan Chiltern 8
8 July 1889
Chalfont Road: 1889–1915
&&&&&&&&&&&&&&01.1900001.19
Chalk Farm Northern Camden
2
22 June 1907
Adelaide Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.8500004.85
Chancery Lane Central City of London
Camden
1
30 July 1900
Chancery Lane: 1900–34
Chancery Lane (Grays Inn): 1934– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&015.39000015.39
Charing Cross Bakerloo
Northern
City of Westminster
1
10 March 1906
Trafalgar Square (Bakerloo line): 1906–79
Charing Cross (Northern line): 1907–14
Charing Cross (Strand) (Northern line): 1914–15
Strand (Northern line): 1915–79
&&&&&&&&&&&&&023.39000023.39
Chesham Metropolitan Chiltern 9
8 July 1889
&&&&&&&&&&&&&&00.4500000.45
Chigwell Central Epping Forest
4
21 November 1948
1 May 1903
&&&&&&&&&&&&&&00.4100000.41
Chiswick Park District Ealing
3
1 July 1879
Acton Green: 1879–87
Chiswick Park & Acton Green: 1887–1910
&&&&&&&&&&&&&&02.&500002.05
Chorleywood Metropolitan Three Rivers
7
8 July 1889
Chorley Wood 1889–1915
Chorley Wood & Chenies: 1915–34
Chorley Wood: 1934–64
&&&&&&&&&&&&&&00.8600000.86
Clapham Common Northern Lambeth
2
3 June 1900
&&&&&&&&&&&&&&09.&500009.05
Clapham North Northern Lambeth
2
3 June 1900
Clapham Road: 1900–26
&&&&&&&&&&&&&&05.8500005.85
Clapham South Northern Wandsworth
2 & 3
13 September 1926
Nightingale Lane: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&07.6000007.6
Cockfosters Piccadilly Enfield
5
31 July 1933
Trent Park: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&01.7600001.76
Colindale Northern Barnet
4
18 August 1924
&&&&&&&&&&&&&&04.1000004.1
Colliers Wood Northern Merton
3
13 September 1926
&&&&&&&&&&&&&&05.4800005.48
Covent Garden Piccadilly City of Westminster
1
11 April 1907
&&&&&&&&&&&&&017.51000017.51
Crossharbour DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
Crossharbour: 1987–94
Crossharbour & London Arena: 1994–2007
No Data
Croxley Metropolitan Three Rivers
7
2 November 1925
Croxley Green: 1925–49
&&&&&&&&&&&&&&00.7500000.75
Custom House DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
11 November 1855
Victoria Dock
No Data
Cutty Sark
for Maritime Greenwich
DLR (Lewisham Branch) Greenwich 2 & 3
3 December 1999
No Data
Cyprus DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
No Data
Dagenham East District Barking and Dagenham
5
2 June 1902
1885
Dagenham: 1888–1949
&&&&&&&&&&&&&&02.1400002.14
Dagenham Heathway District Barking and Dagenham
5
12 September 1932
Heathway: 1932–1949
&&&&&&&&&&&&&&04.&800004.08
Debden Central Epping Forest
6
25 September 1949
24 April 1865
Chigwell Road: 1865
Chigwell Lane: 1865–1949
&&&&&&&&&&&&&&01.7600001.76
Deptford Bridge DLR (Lewisham Branch) Lewisham
2 & 3
20 November 1999
No Data
Devons Road DLR (Stratford Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
Dollis Hill Jubilee[e] Brent
3
1 October 1909
&&&&&&&&&&&&&&03.6600003.66
Ealing Broadway District
Central
Ealing
3
1 July 1879
&&&&&&&&&&&&&017.86000017.86
Ealing Common District
Piccadilly
Ealing
3
1 July 1879
Ealing Common: 1879–86
Ealing Common and West Acton 1886–1910
&&&&&&&&&&&&&&03.4000003.4
Earl's Court District
Piccadilly
Kensington and Chelsea
1 & 2
30 October 1871
resited 1 February 1878
&&&&&&&&&&&&&020.43000020.43
East Acton Central Hammersmith and Fulham
2
3 August 1920
&&&&&&&&&&&&&&03.9000003.9
East Finchley Northern Barnet
3
3 July 1939
22 August 1867
&&&&&&&&&&&&&&05.9500005.95
East Ham District[j]
Hammersmith & City
Newham
3 & 4
2 June 1902
1858
&&&&&&&&&&&&&012.67000012.67
East India DLR (Beckton Branch) Tower Hamlets
2 & 3
28 March 1994
No Data
East Putney District Wandsworth
2 & 3
3 June 1889
&&&&&&&&&&&&&&05.8100005.81
Eastcote Metropolitan
Piccadilly[k]
Hillingdon
5
26 May 1906
&&&&&&&&&&&&&&02.4600002.46
Edgware Northern Barnet
5
18 August 1924
&&&&&&&&&&&&&&03.7200003.72
Edgware Road Bakerloo City of Westminster
1
15 June 1907
&&&&&&&&&&&&&&03.7100003.71
Edgware Road Hammersmith & City[c][d]
District
Circle
City of Westminster
1
1 October 1863
&&&&&&&&&&&&&&06.&400006.04
Elephant & Castle Northern
Bakerloo
Southwark
1 & 2
18 December 1890
&&&&&&&&&&&&&018.54000018.54
Elm Park District Havering
6
13 May 1935
&&&&&&&&&&&&&&02.4000002.4
Elverson Road DLR (Lewisham Branch) Greenwich
2 & 3
11 November 1999
No Data
Embankment District[i]
Bakerloo
Northern
Circle
City of Westminster
1
30 May 1870
Charing Cross (District line): 1870–1915
Embankment (Bakerloo line): 1906–14
Charing Cross (Embankment) (Bakerloo & Northern lines): 1914–15
Charing Cross: 1915–74
Charing Cross Embankment: 1974–6
&&&&&&&&&&&&&020.85000020.85
Epping Central Epping Forest
6
25 September 1949
24 April 1865
&&&&&&&&&&&&&&02.4800002.48
Euston Northern
Victoria
Camden
1
22 June 1907
Melton Street: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&028.13000028.13
Euston Square Metropolitan[b]
Circle
Hammersmith & City
Camden
1
10 January 1863
Gower Street: 1863–1909
&&&&&&&&&&&&&010.58000010.58
Fairlop Central Redbridge
4
31 May 1948
1 May 1903
&&&&&&&&&&&&&&00.8000000.8
Farringdon Metropolitan[b]
Circle
Hammersmith & City
Islington
1
10 January 1863
resited 23 December 1865
Farringdon Street: 1863–1922
Farringdon & High Holborn: 1922–36
&&&&&&&&&&&&&018.84000018.84
Finchley Central Northern Barnet
4
14 April 1940
22 August 1867
Finchley & Hendon: 1867–72
Finchley: 1872–96
Finchley (Church End): 1896–1940
&&&&&&&&&&&&&&05.&500005.05
Finchley Road Metropolitan
Jubilee[f]
Camden
2
30 June 1879
&&&&&&&&&&&&&010.18000010.18
Finsbury Park Piccadilly
Victoria
Islington
2
15 December 1906
&&&&&&&&&&&&&026.30000026.3
Fulham Broadway District Hammersmith and Fulham
2
1 March 1880
Walham Green: 1880–1952
&&&&&&&&&&&&&&09.6300009.63
Gallions Reach DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
No Data
Gants Hill Central Redbridge
4
14 December 1947
Ilford North/Cranbrook: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.6900004.69
Gloucester Road District[c]
Piccadilly
Circle
Kensington and Chelsea
1
1 October 1868
Brompton (Gloucester Road): 1868–1907
&&&&&&&&&&&&&013.52000013.52
Golders Green Northern Barnet
3
22 June 1907
&&&&&&&&&&&&&&07.6700007.67
Goldhawk Road Hammersmith & City[d] Hammersmith and Fulham
2
1 April 1914
&&&&&&&&&&&&&&01.7700001.77
Goodge Street Northern Camden
1
22 June 1907
Tottenham Court Road: 1907–08
&&&&&&&&&&&&&&08.4900008.49
Grange Hill Central Redbridge
4
21 November 1948
1 May 1903
&&&&&&&&&&&&&&00.4600000.46
Great Portland Street Metropolitan[b]
Circle
Hammersmith & City
City of Westminster
1
10 January 1863
Portland Road: 1863–1917
Great Portland Street: 1917–23
Great Portland Street & Regent's Park: 1923–33
&&&&&&&&&&&&&&06.9600006.96
Greenford Central Ealing
4
30 June 1947
1 October 1904
&&&&&&&&&&&&&&03.5300003.53
Green Park Piccadilly
Victoria
Jubilee
City of Westminster
1
15 December 1906
Dover Street: 1906–33
&&&&&&&&&&&&&029.62000029.62
Greenwich DLR (Lewisham Branch) Greenwich
2 & 3
11 November 1999
No Data
Gunnersbury District Hounslow
3
1 June 1877
1 January 1869
Brentford Road: 1869–71
&&&&&&&&&&&&&&03.6700003.67
Hainault Central Redbridge
4
31 May 1948
1 May 1903
&&&&&&&&&&&&&&02.3800002.38
Hammersmith District
Piccadilly
Hammersmith and Fulham
2
9 September 1874
&&&&&&&&&&&&&028.98000028.98
Hammersmith Hammersmith & City[d] Hammersmith and Fulham
2
13 June 1864
resited 1 December 1868
&&&&&&&&&&&&&&09.1700009.17
Hampstead Northern Camden
2 & 3
22 June 1907
Heath Street: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.5300004.53
Hanger Lane Central Ealing
3
30 June 1947
&&&&&&&&&&&&&&02.9200002.92
Harlesden Bakerloo Brent
3
16 April 1917
15 June 1912
&&&&&&&&&&&&&&02.2400002.24
Harrow & Wealdstone Bakerloo Harrow
5
16 April 1917
20 July 1837
Harrow: 1837–97
&&&&&&&&&&&&&&04.3100004.31
Harrow-on-the-Hill Metropolitan Harrow
5
2 August 1880
15 March 1899
Harrow: 1880–94
&&&&&&&&&&&&&&09.3600009.36
Hatton Cross Piccadilly Hillingdon
5 & 6
19 July 1975
&&&&&&&&&&&&&&02.7400002.74
Heathrow Terminals 1, 2, 3 Piccadilly Hillingdon
6
16 December 1977
Heathrow Central: 1976–83
Heathrow Central Terminals 1, 2, 3: 1983–86
&&&&&&&&&&&&&&08.&900008.09
Heathrow Terminal 4 Piccadilly Hillingdon
6
12 April 1986
&&&&&&&&&&&&&&01.1700001.17
Heathrow Terminal 5 Piccadilly Hillingdon
6
27 March 2008
&&&&&&&&&&&&&&03.1400003.14
Hendon Central Northern Barnet
3 & 4
19 November 1923
&&&&&&&&&&&&&&05.9100005.91
Heron Quays DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
High Barnet Northern Barnet
5
14 April 1940
1 April 1872
&&&&&&&&&&&&&&02.7300002.73
Highbury & Islington Victoria Islington
2
1 September 1968
28 June 1904
Highbury: 1867–1922
&&&&&&&&&&&&&013.73000013.73
Highgate Northern Haringey
3
19 January 1941
22 August 1867
&&&&&&&&&&&&&&04.8500004.85
High Street Kensington District[c]
Circle
Kensington and Chelsea
1
1 October 1868
Kensington: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&013.26000013.26
Hillingdon Metropolitan
Piccadilly[k]
Hillingdon
6
10 December 1923
resited 6 December 1992
Hillingdon: 1923–34
Hillingdon (Swakeleys) 1934– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&&01.3900001.39
Holborn Central
Piccadilly
Camden
1
15 December 1906
Holborn: 1906–1933
Holborn (Kingsway): 1933– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&030.18000030.18
Holland Park Central Kensington and Chelsea
2
30 July 1900
Lansdown Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&03.8800003.88
Holloway Road Piccadilly Islington
2
15 December 1906
Holloway: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&07.6700007.67
Hornchurch District Havering
6
2 June 1902
1 May 1885
&&&&&&&&&&&&&&01.9600001.96
Hounslow Central Piccadilly[l] Hounslow 4
1 April 1886
Heston Hounslow: 1886–1925
&&&&&&&&&&&&&&03.6300003.63
Hounslow East Piccadilly[l] Hounslow 4
2 May 1909
Hounslow Town: 1909–25
&&&&&&&&&&&&&&03.8600003.86
Hounslow West Piccadilly[l] Hounslow 5
21 July 1884
Hounslow Barracks: 1884–1925
&&&&&&&&&&&&&&02.9500002.95
Hyde Park Corner Piccadilly City of Westminster
1
15 December 1906
&&&&&&&&&&&&&&06.4200006.42
Ickenham Metropolitan
Piccadilly[k]
Hillingdon
6
25 September 1905
&&&&&&&&&&&&&&01.&300001.03
Island Gardens DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
Kennington Northern Lambeth
2
18 December 1890
New Street: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.1800004.18
Kensal Green Bakerloo Brent
2
1 October 1916
&&&&&&&&&&&&&&02.6300002.63
Kensington (Olympia) District Kensington and Chelsea
2
1 July 1864
27 May 1844
Kensington: 1844–68
Kensington (Addison Road): 1868–1946
&&&&&&&&&&&&&&01.3200001.32
Kentish Town Northern Camden
2
22 June 1907
&&&&&&&&&&&&&&07.1000007.1
Kenton Bakerloo Brent
Harrow
4
16 April 1917
15 June 1912
&&&&&&&&&&&&&&01.4700001.47
Kew Gardens District Richmond
3 & 4
1 June 1877
1 July 1869
&&&&&&&&&&&&&&03.1700003.17
Kilburn Jubilee[e] Brent
2
24 November 1879
Kilburn and Brondesbury: 1879–1950
&&&&&&&&&&&&&&08.5600008.56
Kilburn Park Bakerloo Brent
2
31 January 1915
&&&&&&&&&&&&&&03.6200003.62
King George V DLR (Woolwich Arsenal Branch) Newham
3
2 December 2005
No Data
Kingsbury Jubilee[e] Brent
4
10 December 1932
&&&&&&&&&&&&&&03.3200003.32
King's Cross St. Pancras Metropolitan[b]
Northern
Piccadilly
Circle
Victoria
Hammersmith & City
Camden
1
10 January 1863
Metropolitan line
resited 9 March 1941
King's Cross (Metropolitan line): 1863–1925
King's Cross & St. Pancras (Metropolitan line): 1925–33
King's Cross (Piccadilly line): 1906–27
King's Cross for St. Pancras (Piccadilly line): 1927–33
King's Cross for St. Pancras {Northern line}: 1907–33
&&&&&&&&&&&&&067.&7000067.07
Knightsbridge Piccadilly Kensington and Chelsea
1
15 December 1906
Sloane Street: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&019.64000019.64
Ladbroke Grove Hammersmith & City[d] Kensington and Chelsea
2
13 June 1864
Notting Hill: 1864–80
Notting Hill & Ladbroke Grove: 1880–1919
Ladbroke Grove (North Kensington): 1919–38
&&&&&&&&&&&&&&05.4400005.44
Lambeth North Bakerloo Lambeth
1
10 March 1906
Kennington Road: 1906
Westminster Bridge Road: 1906–17
&&&&&&&&&&&&&&03.2000003.2
Lancaster Gate Central City of Westminster 1
30 July 1900
Westbourne: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&05.9700005.97
Langdon Park DLR (Stratford Branch) Tower Hamlets
2
9 December 2007
No Data
Latimer Road Hammersmith & City[d] Kensington and Chelsea
2
16 December 1868
&&&&&&&&&&&&&&02.1500002.15
Leicester Square Piccadilly
Northern
City of Westminster 1
15 December 1906
Cranbourn Street: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&033.87000033.87
Lewisham DLR (Lewisham Branch) Lewisham
2 & 3
11 November 1999
No Data
Leyton Central Waltham Forest
3
5 May 1947
22 August 1856
Low Leyton: 1856–68
&&&&&&&&&&&&&012.65000012.65
Leytonstone Central Waltham Forest
3 & 4
5 May 1947
22 August 1856
&&&&&&&&&&&&&&09.8600009.86
Limehouse DLR (Bank Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
1841
Stepney Junction, Stepney East (adjacent mainline station)
No Data
Liverpool Street Metropolitan[b]
Central
Circle
Hammersmith & City
City of London 1
1 February 1875
resited 12 July 1875
Bishopsgate: 1875–1909
&&&&&&&&&&&&&064.16000064.16
London Bridge Northern
Jubilee
Southwark
1
25 February 1900
&&&&&&&&&&&&&060.55000060.55
London City Airport DLR (Woolwich Arsenal Branch) Newham
3
2 December 2005
No Data
Loughton Central Epping Forest
6
21 November 1948
22 August 1856
&&&&&&&&&&&&&&02.6600002.66
Maida Vale Bakerloo City of Westminster
2
6 June 1915
Elgin Avenue: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&03.2100003.21
Manor House Piccadilly Hackney
Haringey
2 & 3
19 September 1932
&&&&&&&&&&&&&&08.6500008.65
Mansion House District[i]
Circle
City of London
1
3 July 1871
&&&&&&&&&&&&&&05.3200005.32
Marble Arch Central City of Westminster
1
30 July 1900
&&&&&&&&&&&&&016.30000016.3
Marylebone Bakerloo City of Westminster
1
27 March 1907
Lisson Grove/Marylebone: Proposed before opening
Great Central: 1907–17
&&&&&&&&&&&&&011.38000011.38
Mile End District[j]
Hammersmith & City
Central
Tower Hamlets
2
2 June 1902
&&&&&&&&&&&&&013.30000013.3
Mill Hill East Northern Barnet
4
18 May 1941
22 August 1867
Mill Hill: 1867–1928
Bittacy Hill: Proposed 1940
&&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01
Monument District[i]
Circle
City of London
1
6 October 1884
King William Street: Proposed before opening
East Cheap: 1884
&&&&&&&&&&&&&042.82000042.82[8]
Moorgate Metropolitan[b]
Northern
Circle
Hammersmith & City
City of London 1
23 December 1865
Moorgate Street {Metropolitan line): 1865–1924
&&&&&&&&&&&&&022.22000022.22
Moor Park Metropolitan Three Rivers
6 & 7
9 May 1910
Sandy Lodge: 1910–23
Moor Park & Sandy Lodge: 1923–50
&&&&&&&&&&&&&&00.7600000.76
Morden Northern Merton
4
13 September 1926
North Morden: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&06.6500006.65
Mornington Crescent Northern Camden
2
22 June 1907
Seymour Street: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.2900004.29
Mudchute DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
resited 20 November 1999
No Data
Neasden Jubilee[e] Brent
3
2 August 1880
Kingsbury & Neasden: 1880–1910
Neasden & Kingsbury: 1910–32
&&&&&&&&&&&&&&03.3320003.332
Newbury Park Central Redbridge
4
14 December 1947
1 May 1903
&&&&&&&&&&&&&&03.5900003.59
North Acton Central Ealing
2 & 3
5 November 1923
&&&&&&&&&&&&&&05.1000005.1
North Ealing Piccadilly[h] Ealing
3
23 June 1903
&&&&&&&&&&&&&&00.9200000.92
North Greenwich Jubilee Greenwich
2 & 3
14 May 1999
&&&&&&&&&&&&&017.76000017.76
North Harrow Metropolitan Harrow
5
22 March 1915
&&&&&&&&&&&&&&01.4800001.48
North Wembley Bakerloo Brent
4
16 April 1917
15 June 1912
&&&&&&&&&&&&&&01.4000001.4
Northfields Piccadilly[l] Ealing
3
16 April 1908
resited 19 May 1932
Northfield Halt: 1908–11
Northfields & Little Ealing: 1911–32
&&&&&&&&&&&&&&04.&600004.06
Northolt Central Ealing
5
21 November 1948
&&&&&&&&&&&&&&03.5200003.52
Northwick Park Metropolitan Brent
4
28 June 1923
Northwick Park & Kenton: 1923–33
&&&&&&&&&&&&&&03.7400003.74
Northwood Metropolitan Hillingdon
6
1 September 1887
&&&&&&&&&&&&&&01.9400001.94
Northwood Hills Metropolitan Hillingdon
6
13 November 1933
&&&&&&&&&&&&&&01.3800001.38
Notting Hill Gate District[c]
Central
Circle
Kensington and Chelsea
1 & 2
1 October 1868
&&&&&&&&&&&&&016.85000016.85
Oakwood Piccadilly Enfield
5
13 March 1933
East Barnet/Merryhills: Proposed before opening
Enfield West: 1933–34
Enfield West (Oakwood): 1934–46
&&&&&&&&&&&&&&02.8400002.84
Old Street Northern Islington
Hackney
1
17 November 1901
&&&&&&&&&&&&&019.24000019.24
Osterley Piccadilly[l] Hounslow 4
1 May 1883
resited 25 March 1934
Osterley & Spring Grove: 1883–1934
&&&&&&&&&&&&&&02.&600002.06
Oval Northern Lambeth
2
18 December 1890
Kennington Oval: Proposed before opening
The Oval: 1890–94
&&&&&&&&&&&&&&05.9200005.92
Oxford Circus Central
Bakerloo
Victoria
City of Westminster
1
30 July 1900
&&&&&&&&&&&&&072.91000072.91
Paddington Hammersmith & City[d]
District
Circle
Bakerloo
City of Westminster
1
10 January 1863
Paddington (Bishop's Road) (Hammersmith & City line): 1863–1933
Paddington (Praed Street) (Circle line): 1868–1948
&&&&&&&&&&&&&040.70000040.7
Park Royal Piccadilly Ealing
3
23 June 1903
resited 6 July 1931
Park Royal & Tywford Abbey: 1903–31
Park Royal: 1931–36
Park Royal (Hanger Hill): 1936–47
&&&&&&&&&&&&&&01.5900001.59
Parsons Green District Hammersmith and Fulham
2
1 March 1880
&&&&&&&&&&&&&&05.1300005.13
Perivale Central Ealing
4
30 June 1947
2 May 1904
Perivale Halt: 1904–1947
&&&&&&&&&&&&&&02.&900002.09
Piccadilly Circus Bakerloo
Piccadilly
City of Westminster 1
10 March 1906
&&&&&&&&&&&&&038.85000038.85
Pimlico Victoria City of Westminster 1
14 September 1972
&&&&&&&&&&&&&&08.4100008.41
Pinner Metropolitan Harrow
5
25 May 1885
&&&&&&&&&&&&&&02.3100002.31
Plaistow District[j]
Hammersmith & City
Newham
3
2 June 1902
31 March 1858
&&&&&&&&&&&&&&06.3100006.31
Pontoon Dock DLR (Woolwich Arsenal Branch) Newham
3
2 December 2005
No Data
Poplar DLR Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
Preston Road Metropolitan Brent
4
21 May 1908
resited 3 January 1932
&&&&&&&&&&&&&&03.1000003.1
Prince Regent DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
No Data
Pudding Mill Lane DLR (Stratford Branch) Newham
2 & 3
15 January 1996
No Data
Putney Bridge District Hammersmith and Fulham
2
1 March 1880
Putney Bridge & Fulham: 1880–1902
Putney Bridge & Hurlingham: 1902–32
&&&&&&&&&&&&&&05.5100005.51
Queen's Park Bakerloo Brent
2
11 February 1915
2 June 1879
Queen's Park (West Kilburn): 1879–1915
&&&&&&&&&&&&&&05.6600005.66
Queensbury Jubilee[e] Brent
4
16 December 1934
&&&&&&&&&&&&&&03.2100003.21
Queensway Central City of Westminster 1
30 July 1900
Queen's Road: 1900–46
&&&&&&&&&&&&&&08.4800008.48
Ravenscourt Park District Hammersmith and Fulham
2
1 June 1877
1 January 1873
Shaftesbury Road: 1877–88
&&&&&&&&&&&&&&02.6200002.62
Rayners Lane Metropolitan
Piccadilly[k]
Harrow
5
26 May 1906
&&&&&&&&&&&&&&03.8500003.85
Redbridge Central Redbridge
4
14 December 1947
Ilford West/Red House: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&02.3600002.36
Regent's Park Bakerloo City of Westminster 1
10 March 1906
&&&&&&&&&&&&&&03.3400003.34
Richmond District Richmond
4
1 June 1877
1 January 1869
&&&&&&&&&&&&&&07.3000007.3
Rickmansworth Metropolitan Three Rivers
7
1 September 1887
&&&&&&&&&&&&&&01.9000001.9
Roding Valley Central Redbridge
4
21 November 1948
3 February 1936
&&&&&&&&&&&&&&00.2100000.21
Royal Albert DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
No Data
Royal Oak Hammersmith & City[d] City of Westminster 2
30 October 1871
4 June 1838
&&&&&&&&&&&&&&01.8300001.83
Royal Victoria DLR (Beckton Branch) Newham
3
28 March 1994
No Data
Ruislip Metropolitan
Piccadilly[k]
Hillingdon 6
4 July 1904
&&&&&&&&&&&&&&01.5900001.59
Ruislip Gardens Central Hillingdon
5
29 November 1948
9 July 1934
&&&&&&&&&&&&&&00.8800000.88
Ruislip Manor Metropolitan
Piccadilly[k]
Hillingdon 6
5 August 1912
&&&&&&&&&&&&&&01.5500001.55
Russell Square Piccadilly Camden
1
15 December 1906
&&&&&&&&&&&&&013.59000013.59
St. James's Park District[i]
Circle
City of Westminster 1
24 December 1868
&&&&&&&&&&&&&013.19000013.19
St. John's Wood Jubilee[g] City of Westminster 2
20 November 1939
Acacia Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&06.6600006.66
St. Paul's Central City of London
1
30 July 1900
Newgate Street: Proposed before opening
Post Office: 1900–37
&&&&&&&&&&&&&012.95000012.95
Seven Sisters Victoria Haringey
3
1 September 1968
&&&&&&&&&&&&&013.34000013.34
Shadwell DLR (Bank Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
10 April 1876
Shadwell: 1884–1900
Shadwell & St George's-in-the-East 1900–18
&&&&&&&&&&&&&&01.7870001.787
Shepherd's Bush Central Hammersmith and Fulham
2
30 July 1900
&&&&&&&&&&&&&020.73000020.73
Shepherd's Bush Market Hammersmith & City[d] Hammersmith and Fulham
2
13 June 1864
resited 1 April 1914
Shepherd's Bush: 1864–2008
&&&&&&&&&&&&&&03.5800003.58
Sloane Square District[i]
Circle
Kensington and Chelsea
1
24 December 1868
&&&&&&&&&&&&&014.79000014.79
Snaresbrook Central Redbridge
4
14 December 1947
22 August 1856
Snaresbrook & Wanstead: 1856–1947
&&&&&&&&&&&&&&02.7200002.72
South Ealing Piccadilly[l] Ealing
3
1 May 1883
&&&&&&&&&&&&&&03.3600003.36
South Harrow Piccadilly[h] Harrow
5
28 June 1903
resited 5 July 1935
&&&&&&&&&&&&&&02.1900002.19
South Kensington District[i]
Piccadilly
Circle
Kensington and Chelsea
1
24 December 1868
&&&&&&&&&&&&&028.48000028.48
South Kenton Bakerloo Brent
4
3 July 1933
&&&&&&&&&&&&&&00.8200000.82
South Quay DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
South Ruislip Central Hillingdon
5
23 November 1948
1 May 1908
Northolt Junction: 1908–32
South Ruislip & Northolt Junction: 1932–47
&&&&&&&&&&&&&&01.6100001.61
South Wimbledon Northern Merton
3 & 4
13 September 1926
Merton Grove: Proposed before opening
South Wimbledon: 1926–28
South Wimbledon (Merton): 1928– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&&03.6800003.68
South Woodford Central Redbridge
4
14 December 1947
22 August 1856
George Lane: 1856–1937
South Woodford (George Lane): 1937–50
&&&&&&&&&&&&&&03.8400003.84
Southfields District Wandsworth
3
3 June 1889
&&&&&&&&&&&&&&05.6300005.63
Southgate Piccadilly Enfield
4
13 March 1933
Chase Side: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&05.&500005.05
Southwark Jubilee Southwark
1
24 September 1999
&&&&&&&&&&&&&&09.6600009.66
Stamford Brook District Hammersmith and Fulham
2
1 February 1912
&&&&&&&&&&&&&&02.6400002.64
Stanmore Jubilee[e] Harrow
5
10 December 1932
&&&&&&&&&&&&&&02.7800002.78
Stepney Green District[j]
Hammersmith & City
Tower Hamlets
2
23 June 1902
&&&&&&&&&&&&&&04.4000004.4
Stockwell Northern
Victoria
Lambeth
2
18 December 1890
&&&&&&&&&&&&&&08.3600008.36
Stonebridge Park Bakerloo Brent
3
16 April 1917
15 June 1912
&&&&&&&&&&&&&&02.1300002.13
Stratford Central
DLR (Stratford Branch)
Jubilee
Newham
3
4 December 1946
1839
&&&&&&&&&&&&&027.33000027.33
Sudbury Hill Piccadilly[h] Ealing
Harrow
4
28 June 1903
&&&&&&&&&&&&&&02.1100002.11
Sudbury Town Piccadilly[h] Brent
Ealing
4
28 June 1903
&&&&&&&&&&&&&&02.2400002.24
Swiss Cottage Jubilee[g] Camden
2
20 November 1939
&&&&&&&&&&&&&&07.&600007.06
Temple District[i]
Circle
City of Westminster
1
30 May 1870
&&&&&&&&&&&&&&06.7700006.77
Theydon Bois Central Epping Forest
6
25 September 1949
24 April 1865
Theydon: 1865
&&&&&&&&&&&&&&00.6500000.65
Tooting Bec Northern Wandsworth
3
13 September 1926
Trinity Road (Tooting Bec): 1926–50
&&&&&&&&&&&&&&06.9900006.99
Tooting Broadway Northern Wandsworth
3
13 September 1926
&&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013
Tottenham Court Road Central
Northern
City of Westminster 1
30 July 1900
Oxford Street (Northern line): 1907–08
&&&&&&&&&&&&&036.57400036.574
Tottenham Hale Victoria Haringey
3
1 September 1968
&&&&&&&&&&&&&&08.3500008.35
Totteridge & Whetstone Northern Barnet
4
14 April 1940
1 April 1872
Totteridge: 1872–74
&&&&&&&&&&&&&&01.8100001.81
Tower Gateway DLR (Tower Gateway Branch) City of London 1
31 August 1987
No Data
Tower Hill District[i]
Circle
Tower Hamlets
1
25 September 1882
resited 12 October 1884
resited 5 February 1967
Tower of London: 1882–84
Mark Lane: 1884–1946
&&&&&&&&&&&&&020.31000020.31
Tufnell Park Northern Islington
2
22 June 1907
&&&&&&&&&&&&&&03.3500003.35
Turnham Green District
Piccadilly
Hounslow 2 & 3
1 June 1877
1 January 1869
&&&&&&&&&&&&&&05.9900005.99
Laluan Turnpike Piccadilly Haringey
3
19 September 1932
Ducketts Green/Harringay: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&09.8700009.87
Upminster District Havering
6
2 June 1902
1 May 1885
&&&&&&&&&&&&&&04.3900004.39
Upminster Bridge District Havering
6
17 December 1934
&&&&&&&&&&&&&&00.9300000.93
Upney District Barking and Dagenham
4
12 September 1932
&&&&&&&&&&&&&&01.8400001.84
Upton Park District[j]
Hammersmith & City
Newham
3
2 June 1902
1877
&&&&&&&&&&&&&&09.5900009.59
Uxbridge Metropolitan
Piccadilly[k]
Hillingdon
6
4 July 1904
resited 4 December 1938
&&&&&&&&&&&&&&06.9300006.93
Vauxhall Victoria Lambeth
1 & 2
23 July 1971
&&&&&&&&&&&&&018.56000018.56
Victoria District[i]
Circle
Victoria
City of Westminster
1
24 December 1868
&&&&&&&&&&&&&078.41000078.41
Walthamstow Central Victoria Waltham Forest
3
1 September 1968
&&&&&&&&&&&&&014.16000014.16
Wanstead Central Redbridge
4
14 December 1947
&&&&&&&&&&&&&&02.2600002.26
Warren Street Northern
Victoria
Camden
1
22 June 1907
Euston Road: 1907–08
&&&&&&&&&&&&&014.38000014.38
Warwick Avenue Bakerloo City of Westminster 2
31 January 1915
Warrington Crescent: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&04.2600004.26
Waterloo Waterloo & City
Bakerloo
Northern
Jubilee
Lambeth
1
10 March 1906
&&&&&&&&&&&&&077.20000077.2
Watford Metropolitan Watford
7
2 November 1925
&&&&&&&&&&&&&&01.6200001.62
Wembley Central Bakerloo Brent
4
16 April 1917
1842
Sudbury: 1842–82
Sudbury & Wembley: 1882–1910
Wembley for Sudbury: 1910–48
&&&&&&&&&&&&&&03.5000003.5
Wembley Park Metropolitan
Jubilee[f]
Brent
4
12 May 1894
&&&&&&&&&&&&&010.75000010.75
West Acton Central Ealing
3
5 November 1923
&&&&&&&&&&&&&&01.6550001.655
West Brompton District Kensington and Chelsea
2
12 April 1869
Richmond Road: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&&03.7100003.71
West Finchley Northern Barnet
4
14 April 1940
1 March 1933
&&&&&&&&&&&&&&01.2200001.22
West Ham District[j]
Hammersmith & City
Jubilee
Newham
3
2 June 1902
1901
West Ham: 1901–1924
West Ham (Manor Road): 1924–69
&&&&&&&&&&&&&&03.&500003.05
West Hampstead Jubilee[e] Camden
2
30 June 1879
&&&&&&&&&&&&&&07.3600007.36
West Harrow Metropolitan Harrow
5
17 November 1913
&&&&&&&&&&&&&&01.1900001.19
West India Quay DLR (Lewisham Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
West Kensington District Hammersmith and Fulham
2
9 September 1874
North End (Fulham): 1874–77
&&&&&&&&&&&&&&04.7200004.72
West Ruislip Central Hillingdon
6
21 November 1948
2 April 1906
Ruislip & Ickenham: 1906–47
West Ruislip (for Ickenham): 1947– suffix gradually dropped
&&&&&&&&&&&&&&01.3000001.3
West Silvertown DLR (Woolwich Arsenal Branch) Newham
3
2 December 2005
No Data
Westbourne Park Hammersmith & City[d] City of Westminster
2
1 February 1866
resited 1 November 1871
&&&&&&&&&&&&&&03.1100003.11
Westferry DLR (Bank Branch) Tower Hamlets
2
31 August 1987
No Data
Westminster District[i]
Circle
Jubilee
City of Westminster
1
24 December 1868
Westminster Bridge: 1868–1907
&&&&&&&&&&&&&019.&5000019.05
White City Central Hammersmith and Fulham
2
23 November 1947
&&&&&&&&&&&&&&09.3300009.33
Whitechapel District[j]
Hammersmith & City
Tower Hamlets
2
1 October 1884
10 April 1876
Whitechapel (Mile End): 1884–1901
&&&&&&&&&&&&&011.55000011.55
Willesden Green Jubilee[e] Brent
2 & 3
24 November 1879
&&&&&&&&&&&&&&08.1400008.14
Willesden Junction Bakerloo Brent
3
10 May 1915
&&&&&&&&&&&&&&03.5000003.5
Wimbledon District Merton
3
3 June 1889
&&&&&&&&&&&&&015.&6000015.06
Wimbledon Park District Merton
3
3 June 1889
&&&&&&&&&&&&&&02.&800002.08
Wood Green Piccadilly Haringey
3
19 September 1932
Lordship Lane: Proposed before opening
&&&&&&&&&&&&&010.89000010.89
Wood Lane Hammersmith and City Hammersmith and Fulham
2
12 October 2008
&&&&&&&&&&&&&&03.8200003.82
Woodford Central Redbridge
4
14 December 1947
22 August 1856
&&&&&&&&&&&&&&04.3500004.35
Woodside Park Northern Barnet
4
12 April 1940
1 April 1872
Torrington Park, Woodside: 1872–82
Woodside Park for North Finchley: 1882–1931
Woodside Park and North Finchley for Woodside Garden Suburb: 1931–40
&&&&&&&&&&&&&&02.3100002.31
Woolwich Arsenal DLR (Woolwich Arsenal Branch) Greenwich
4
10 January 2009
1 November 1849
No Data

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

* ^ Where more than one line serves a station, lines are listed in the order of opening. In some cases stations were first served by one underground line but later transferred to another:
a ^ First served by Metropolitan line – Circle line services separately identified in 1949.[5]
b 1 2 3 4 5 6 7 8 First served by Metropolitan line – Circle line services separately identified in 1949, Hammersmith & City line services separately identified in 1990.[5]
c 1 2 3 4 5 First served by Metropolitan line – District line service added in stages, Circle line services separately identified in 1949.[5]
d 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 First served by Metropolitan line – Hammersmith & City line services separately identified in 1990.[5]
e 1 2 3 4 5 6 7 8 9 First served by Metropolitan line – service transferred to Bakerloo line in 1939 and then to the Jubilee line in 1979.[5]
f 1 2 First served by Metropolitan line – Bakerloo line service added in 1939 which was transferred to the Jubilee line in 1979.[5]
g 1 2 First served by Bakerloo line – service transferred to Jubilee line in 1979.[5]
h 1 2 3 4 5 First served by District line – service transferred to Piccadilly line in 1933.[5]
i 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 First served by District line – Circle line services separately identified in 1949.[5]
j 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 First served by District line – Metropolitan line service added in stages which was transferred to Hammersmith & City line in 1990.[5]
k 1 2 3 4 5 6 7 First served by Metropolitan line – District line service added in 1910 which was transferred to Piccadilly line in 1933.[5]
l 1 2 3 4 5 6 7 First served by District line – service transferred to Piccadilly line in 1964.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "History". Transport for London. Diperoleh pada 31 May 2009. 
  2. "Key facts". Transport for London. Diperoleh pada 31 May 2009. 
  3. Enam borough London (Bexley, Bromley, Croydon, Kingston, Lewisham dan Sutton) tidak dikhidmat oleh sistem. London Borough of Hackney mempunyai dua stesen di sempadannya.
  4. The London Underground uses a system of nine concentric zones for the calculation of fares between stations. Fares between any station in one zone and any station in another are the same, irrespective of the start and end points of the journey or the route used.
  5. 5.00 5.01 5.02 5.03 5.04 5.05 5.06 5.07 5.08 5.09 5.10 5.11 5.12 Rose, Douglas (1999). The London Underground, A Diagrammatic History. London: Douglas Rose/Capital Transport. ISBN 1-85414-219-4. OCLC 59556887. 
  6. The other names listed may have been used previously on station signage, on network maps, in advertisements or in planning material – Harris, Cyril M. (2006) [1977]. What's in a name?. Capital Transport. ISBN 1-85414-241-0.  In the early years, slightly different names were sometimes employed contemporaneously for different purposes or on different parts of a station. A number of stations continue to bear obsolete early names where these form part of the physical architecture. For example, the platform wall tiling at Arsenal, Hampstead, Marylebone and Warren Street still carries the original names of these stations.
  7. All Usage statistics (total entry plus exits) are in millions per year for 2008 – "Customer metrics -> Entries and exits -> 2008". Transport for London. Diarkibkan daripada asal pada 2011-06-04. Diperoleh pada 2009-05-07. . TfL does not publish usage data for the DLR.
  8. 8.0 8.1 Bank and Monument operate as a combined station with shared usage statistics.
  9. Blackfriars underground station closed on 2 March 2009 for reconstruction in conjunction with the rebuilding of the main line station. The station is due to reopen in late 2011 – "Blackfriars to undergo major improvement". Transport for London. 9 February 2009. Diarkibkan daripada asal pada 2010-01-29. Diperoleh pada 2009-05-14. 

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Sebahagian dari siri rencana mengenai

Tube

Underground.svg
Gambaran keseluruhan

Sejarah
Garis masa
Infrastruktur
Stesen
Kereta api
Budaya popular
Peta

  • Connor, J.E. (1999). London's Disused Underground Stations. Capital Transport. ISBN 185414-250-X. OCLC 57630283. 
  • Gillham, John C. The Waterloo & City Railway. Oakwood Press. ISBN 9780853615255. OCLC 59402958. 
  • Lee, Charles E. (1973). The Bakerloo line, a Brief History. London: London Transport. OCLC 59998073. 
  • Lee, Charles E. The Central line, a Brief History. London: London Transport. OCLC 3470185. 
  • Lee, Charles E. (1973). The District line, a Brief History. London: London Transport. OCLC 59998301. 
  • Lee, Charles E. (1976). The East London Line and the Thames Tunnel, a Brief History. London: London Transport. OCLC 24459581. 
  • Lee, Charles E. (1972). The Metropolitan line, a Brief History. London: London Transport. OCLC 59998061. 
  • Lee, Charles E. (1973). The Northern line, a Brief History. London: London Transport. OCLC 59998137. 
  • Lee, Charles E. (1973). The Piccadilly line, a Brief History. London: London Transport. OCLC 59998126. 
  • Menear, Laurence (1983). London's Underground Stations, a Social and Architectural Study. Midas Books. ISBN 9780859361248. OCLC 12695214. 
  • Wolmar, Christian (2004). The Subterranean Railway: How the London Underground Was Built and How It Changed the City Forever. Atlantic Books. ISBN 1-84354-023-1. OCLC 60794863. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]