Pergi ke kandungan

18 Brumaire

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Rampasan kuasa 18 Brumaire
Jeneral Bonaparte semasa kudeta 18 Brumaire di Saint-Cloud, lukisan oleh François Bouchot, 1840
Tarikh9 November 1799
LokasiPerancis
HadirinNapoleon Bonaparte, Emmanuel-Joseph Sieyès, Charles-Maurice Talleyrand, Roger Ducos, Paul Barras, Lucien Bonaparte, Joseph Bonaparte, Jean Jacques Régis de Cambacérès, Charles François Lebrun dan lain-lain.
HasilKonsulat Perancis; penggunaan perlembagaan di mana Konsul Pertama, kedudukan Napoleon untuk memerintahnya, mempunyai kuasa paling tinggi dalam kerajaan Perancis

Rampasan kuasa 18 Brumaire berkesudahan dengan Jeneral Napoleon Bonaparte merampas kuasa sebagai Konsul Pertama negara Perancis, dan menamatkan Revolusi Perancis. Kudeta menggulingkan Direktori (Bahasa Perancis: Directoire) Perancis dan menggantinya dengan Konsulat Perancis. Rampasan kuasa berlaku pada 9 November 1799, bersamaan dengan 18 Brumaire Tahun VIII mengikut takwim digunakan pasca-Revolusi ketika itu memberi nama kepada peristiwa ini.

Konteks[sunting | sunting sumber]

Selepas Empayar Suci Rom mengisytiharkan perang ke atas Perancis pada 12 Mac 1799, langkah kecemasan diperkenalkan dan puak pro-perang Jacobin menang dalam pilihan raya April. Dengan Napoleon dan tentara terbaik republik yang terlibat dalam kempen Mesir dan Syria, Perancis mengalami siri pembalikan di medan perang pada musim bunga dan musim panas tahun 1799. Insiden 30 Prairial VII (18 Jun) menggulingkan golongan Jacobin dan meninggalkan Emmanuel-Joseph Sieyès, seorang ahli Direktori pemerintah dari lima orang, sebagai paling dominan dalam kerajaan. Keadaan ketenteraan Perancis bertambah baik berikutan Pertempuran Kedua Zurich, yang berlangsung pada 25-26 September. Kerana prospek pencerobohan musuh merosot, Jacobin takut dengan kebangkitan puak Setiaraja yang pro-damai. Apabila Napoleon kembali ke Perancis pada 9 Oktober, kedua-dua puak itu memuji beliau sebagai penyelamat negara.

Terpegun akan kempen Napoleon di Timur Tengah, orang ramai menerimanya dengan semangat, serta meyakinkan Sieyes bahawa dia telah menemui jeneral yang sangat diperlukan untuk rencananya yang dirancang. Walau bagaimanapun, dari masa kembalinya, Napoleon merencanakan rampasan dalam rampasan kuasa, akhirnya mendapat kuasa untuk dirinya sendiri daripada Sieyès.

Mungkin halangan yang paling mungkin untuk rampasan kuasa adalah di dalam tentera. Beberapa jeneral, seperti Jean-Baptiste Jourdan, lebih ​​percaya kepada republikanisme; yang lain, seperti Jean Bernadotte, percaya diri mereka mampu mengawal Perancis. Napoleon bekerja pada perasaan semua, menyimpan rahsia dan niatnya tersendiri. [1]

Sebelum rampasan kuasa, tentera selalunya dihantar di sekitar Paris. Pelan ini, pertama, untuk memujuk para Direktori untuk meletak jawatan, kedua, untuk mendapatkan Majlis Kuno dan Majlis Lima Ratus (rumah-rumah perundangan atas dan bawah) untuk melantik sebuah suruhanjaya yang akan merumuskan perlembagaan baru kepada spesifikasi para perancang kudeta.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber

  • Doyle, William (1990). The Oxford History of the French Revolution (ed. 2). Oxford; New York: Oxford University Press. ISBN 9780199252985.
  • Lefebvre, Georges; Soboul, Albert (1962). The Directory. London: Routledge and Kegan Paul. OCLC 668426465.
  • Lefebvre, Georges. The French Revolution Volume II: from 1793 to 1799 (1964) pp 252–56
  • Rapport, Michael (Januari 1998). "Napoleon's rise to power". History Today. Cite has empty unknown parameter: |1= (bantuan)
  •  Rencana ini menggabungkan dan menterjemah teks dari penerbitan sekarang di domain awamHolland, Arthur William (1911). "French Revolution, The". Dalam Chisholm, Hugh (penyunting). Encyclopædia Britannica (dalam bahasa Inggeris). 11 (ed. ke-11). Cambridge University Press. m/s. 154–171.Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.