Pergi ke kandungan

2000-an

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Milenium: milenium ke-3
Abad:
Dekad:
Tahun:
Kategori:


Dekad 2000-an merupakan tahun-tahun dari 2000 hingga 2009, iaitu antara 24 Ramadan 1420 hingga 14 Muharam 1431. Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengisytiharkan dekad ini sebagai "Dekad Antarabangsa bagi Kebudayaan Keamanan dan Ketidakganasan untuk Kanak-kanak Sedunia".

Setakat ini, dekad 2000-an telah ditandakan dengan persoalan-persoalan sosial yang diwarisi oleh dunia dari dekad 1990-an dan penamatan Perang Sejuk. Isu-isu itu merangkumi:

Dari segi politik, hampir-hampir seluruh dekad 2000-an didominasikan oleh perjuangan bagi menentang tindakan terorisme yang telah menyebabkan:

Perjuangan terhadap terorisme termuncul dalam berita hampir setiap hari, terutamanya di Amerika Utara dan Eropah. Kontroversi terhadap perjuangan tersebut, akibat-akibatnya serta justifikasi ataupun ketiadaannya, telah menyebabkan sebuah dunia yang berbelah bagi dari segi politik dan sosial.

Dekad 2000-an juga menyaksikan pertumbuhan ekonomi yang amat mengagumkan di salah dua daripada negara-negara yang paling ramai penduduk di dunia, yakni India dan China, serta kesannya pertumbuhan ini kepada Dunia Barat.

Peristiwa dan arah aliran

[sunting | sunting sumber]

Kelahiran

[sunting | sunting sumber]