7 Hari Mencintaiku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
7 Hari Mencintaiku
Genre Drama
Cinta
Dendam
Konflik
Keluarga
Ditulis oleh Rozie Rashid
PGRS Team
Siti Rosmizah Semail
Pengarah Jamal Khan
Dibintangi Shukri Yahaya
Siti Saleha
Wan Sharmila
Faye Kusairi
Ungku Hariz
Syazwan Zulkifly
Jaja Iliyes
Liza Abdullah
Lagu pembukaan "Lelaki Teragung" nyanyian Dayang Nurfaizah.
Lagu penutup "Lelaki Teragung" nyanyian Dayang Nurfaizah.
Negara asal  Malaysia
Bahasa Bahasa Malaysia
Bilangan episod 28
Penerbitan
Tempoh siaran Isnin - Khamis, 6.58 petang.
Syarikat penerbitan (Pena Creative Pictures)
Penyiaran
Saluran asal TV3 (Slot Akasia).
Siaran asal 7 November 2016 – 22 Disember 2016
Kronologi
Mengikuti Cinta Masam Manis
Diikuti oleh Biar Aku Jadi Penunggu

Drama 7 Hari Mencintaiku merupakan adaptasi novel 7 Hari Mencintaiku karya tulisan Siti Rosmizah. Drama ini merekodkan rating tontonan tertinggi di Malaysia iaitu sebanyak 12 juta penonton selain mendapat Anugerah Drama Pilihan di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur 2017.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mengisahkan Khuzairi (Shukri Yahaya), dalam diam mencintai gadis bernama Mia Adriana (Siti Saleha). Cinta pandang pertama menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun sifat angkuh dan sombong gadis ini menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan impian untuk memilikinya. Mia Adriana bagaikan lupa, hidup ini ibarat putaran roda, satu waktu keangkuhan dan kesombongan itu akan memamah dirinya sendiri. Berdoalah, di kala keinsafan menjelma nanti, cinta lelaki bernama Khuzairi ini belum terpadam lagi buat dirinya.

Mia Adriana merupakan seorang peguam dan mempunyai firma guamannya sendiri bersama ayahnya Dato Megat Idrus. Mia telahpun bertunang dengan sepupunya sendiri Khalil (Ungku Hariz). Namun kerana terlalu percaya pada tunangnya, Khalil, Mia Adriana telah menyebabkan ayahnya muflis. Khalil tidak hadir pada malam pernikahan mereka, sebaliknya Khalil menikahi Rita kerana duit. Dato Megat yang diserang sakit jantung, meminta Khuzairi untuk menjadi menantunya. Demi menutup malu, Mia sanggup berkahwin dengan Khuzairi walaupun mengganggap Khuzairi kekampungan dan kolot.

Bermulanya kehidupan baru Mia Adriana bersama Khuzairi di kampung. Sepanjang berada di kampung, Mia Adriana memang menjadi kebencian Mak Leha, mak tiri Khuzairi. Mak Leha membenci Mia kerana dia memusuhi Puan Hayati. Terjadi pelbagai pergaduhan antara Mia, Mak Leha dan Syakilla, tunangan Helmi yang menaruh hati pada Khuzairi. Perhubungan Mia dan Khuzairi juga selalu pasang surut. Khuzairi juga tersepit kerana dia terlalu menghormati Mak Leha sebagai ibu sehingga dia selalu melukakan hatinya sendiri.

Kerana suatu peristiwa, Mia Adriana tersedar bahawa sememangnya dia mencintai Khuzairi sepenuh hati. Dia terlalu merindu anak kecil yang ditinggalkan tanpa melihat rupanya. Namun, cukupkah masa 7 hari itu untuk meraih kembali cinta Khuzairi yang sudah membeku? Apakah Pak Samad mampu membela nasib Mia selepas dibuang oleh suami sendiri dalam rumah keluarganya? Tercapaikah hasrat Syakilla untuk menjadi isteri Khuzairi? Dan, apa pula nasib Helmi selepas dihalau keluar oleh Pak Samad selepas dia bersubahat dengan Khalil untuk meracun kambing-kambing Khuzairi? Apakah pekerjaan Khuzairi selain pengembali kambing yang menjadi kegilaan anak-anak gadis kampung?

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

: Slot Akasia, Setiap Isnin - Khamis , 6:58 petang
Sebelumnya 7 Hari Mencintaiku Berikutnya
Cinta Masam Manis Biar Aku Jadi Penunggu