Agatha Christie

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Dame Agatha Christie, DBE
Nama pena Mary Westmacott
Pekerjaan Novelis
Warganegara Britain
Genre Misteri pembunuhan, Debaran, Cereka jenayah, Romantik
Pergerakan sastera Golden Age of Detective Fiction
Pasangan Archibald Christie (1914–1928)
Max Mallowan (1930–1976)Tandatangan Fail:Agatha Christie Signature.svg

agathachristie.com

Dame Agatha Christie DBE (15 September 1890 – 12 January 1976), adalah seorang pengarang jenayah novel, cerpen dan drama Inggeris. Dia juga menulis novel romantik di bawah nama Mary Westmacott, tetapi paling terkenal dengan 80 buku novel detektif dan kejayaan drama teater West Endnya. Karyanya, khususnya yang memaparkan detektif Hercule Poirot dan Miss Jane Marple, telah memberinya gelaran 'Ratu Jenayah' dan membuatnya salah seorang pengarang yang terpenting dan inovatif dalam perkembangan genre ini.

Christie telah dirujuk oleh Guinness Book of World Records sebagai pengarang buku jualan terbaik sepanjang zaman dan pengarang jualan terbaik dari apa-apa jenis, bersama dengan William Shakespeare. Hanya kitab Bible dikenali telah menjual lebih daripada jualan kutipannya sebanyak lebih kurang empat bilion salinan naskhah novel.[1] UNESCO mengatakan bahawa dia kini penulis individu yang paling diterjemahkan dengan hanya karya-karya korporat kolektif Walt Disney Productions melebihinya.[2] Buku-buku Christie telah diterjemahkan ke dalam lebih kurang 56 bahasa.

Drama pentasnya The Mousetrap memegang rekod sebagai jalanan permulaan terpanjang di dunia: ia dibuka di Ambassadors Theatre di London pada 25 November 1952 dan pada 2010 masih dipentaskan selepas lebih daripada 23,000 persembahan. Pada 1955, Christie telah menjadi penerima pertama penghormatan tertinggi Mystery Writers of America, Grand Master Award, dan pada tahun yang sama, Witness for the Prosecution telah diberikan Anugerah Edgar oleh MWA, untuk Best Play. Kebanyakan buku dan cerpennya telah difilemkan, sebahagiannya banyak kali (Murder on the Orient Express, Death on the Nile dan 4.50 From Paddington misalnya), dan banyak telah dipadankan untuk televisyen, radio, permainan video dan komik.

Pada 1968, Booker Books, suatu subsidiari konglomerat agri-industri Booker-McConnell, membeli 51 peratus kepentingan dalam Agatha Christie Limited, syarikat swasta yang Christie dirikan untuk tujuan cukai. Booker kemudian menambah kepentingannya ke 64 peratus. Pada 1998, Booker menjual sahamnya kepada Chorion, sebuah syarikat yang portfolionya juga termasuk estet sastera Enid Blyton dan Dennis Wheatley.[3]

Pada 2004, satu cerita 5,000 perkataan berjudul "The Incident of the Dog's Ball" telah didapati dalam loteng anak perempuan Christie. Ia telah diterbitkan di Britain pada September 2009. Pada 10 November 2009, Reuters mengumumkan bahawa cerita itu akan diterbitkan oleh The Strand Magazine.[4]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Michael Fleming, Agatha Christie gets a clue for filmmakers Variety
  2. ^ "Statistics on whole Index Translationum database". UNESCO. Dicapai pada 2008-05-14. 
  3. ^ Agatha Christie - The Queen of Crime Chorion
  4. ^ Burton Frierson (2009-11-10). "Lost Agatha Christie story to be published". Reuters. Dicapai pada 2009-11-11. 

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Rencana[sunting | sunting sumber]

Buku[sunting | sunting sumber]

  • Barnard, Robert (1980). A Talent to Deceive – An Appreciation of Agatha Christie. London: Collins. ISBN 0002161907.  Reprinted as New York: Mysterious Press, 1987.
  • Thompson, Laura (2007). Agatha Christie : An English Mystery. London: Headline Review. ISBN 0755314875. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:
Wikisource

Templat:Agatha Christie