Agregator ulasan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Agregator ulasan ialah sistem yang mengumpulkan ulasan produk dan perkhidmatan (seperti filem, buku, permainan video, perisian, perkakasan dan kereta). Sistem ini menyimpan ulasan dan menggunakannya untuk tujuan seperti menyokong tapak web di mana pengguna boleh melihat ulasan, menjual maklumat kepada pihak ketiga tentang kecenderungan pengguna dan mencipta pangkalan data untuk syarikat mengetahui tentang pelanggan sebenar dan bakal pelanggan mereka. Sistem ini membolehkan pengguna membandingkan dengan mudah banyak ulasan berbeza untuk kerja yang sama. Kebanyakan sistem ini mengira anggaran purata penilaian, biasanya berdasarkan memberikan nilai berangka kepada setiap ulasan yang berkaitan dengan tahap penilaian positif kerja tersebut.

Tapak pengagregatan ulasan telah mula memberi kesan ekonomi kepada syarikat yang mencipta atau mengeluarkan item dalam semakan, terutamanya dalam kategori tertentu seperti permainan elektronik, yang mahal untuk dibeli. Sesetengah syarikat telah mengikat kadar pembayaran royalti dan bonus pekerja kepada skor agregat, dan harga saham telah dilihat mencerminkan penilaian, berkaitan dengan potensi jualan.[1][2] Ia diterima secara meluas dalam literatur bahawa terdapat korelasi yang kuat antara jualan dan skor agregat.[3] Disebabkan oleh pengaruh ulasan terhadap keputusan jualan, pengeluar selalunya berminat untuk mengukur ulasan ini untuk produk mereka sendiri. Ini selalunya dilakukan menggunakan agregator ulasan produk yang menghadapi perniagaan. Dalam industri perfileman, menurut Reuters, studio besar memberi perhatian kepada agregator tetapi "mereka tidak selalunya suka memberikan kepentingan kepada mereka".[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nick Wingfield (20 September 2007). "High Scores Matter To Game Makers, Too". The Wall Street Journal (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 15 Februari 2008.
  2. ^ Liam Lacey (26 Ogos 2011). "The studios wake up to the power of Rotten Tomatoes". The Globe and Mail (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Ogos 2011. Dicapai pada 24 September 2011.
  3. ^ Greenwood-Ericksen, Adams; Poorman, Scott R.; Papp, Roy (2013). "On the Validity of Metacritic in Assessing Game Value". Eludamos. Journal for Computer Game Culture (dalam bahasa Inggeris). 7 (1): 101–127. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 Ogos 2015. Dicapai pada 21 Oktober 2015.
  4. ^ "Movie review aggregators popular, but do they matter?" (dalam bahasa Inggeris). Reuters. 17 Februari 2012. Dicapai pada 8 Januari 2019.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]