Ambulans

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Moden van-berdasarkan Volkswagen Perajin ambulans di Republik

Sebuah ambulans adalah kenderaan untuk pengangkutan untuk orang-orang yang sakit atau cedera, daripada atau antara tempat rawatan untuk penyakit atau cedera,[1] dan dalam beberapa keadaan juga akan menyediakan keluar dari rumah sakit rawatan perubatan untuk pesakit. Perkataan sering dikaitkan dengan jalan akan kecemasan ambulans yang membentuk bagian dari perkhidmatan kecemasan perubatan, mentadbir kecemasan peduli kepada orang-orang dengan akut masalah medis.

Istilah ambulans, walau bagaimanapun, melanjutkan untuk yang lebih luas kenderaan lain daripada orang-orang dengan berkedip lampu amaran dan sirene. Istilah ini juga termasuk sejumlah besar bukan segera ambulans yang untuk transportasi pasien tanpa segera keadaan akut (lihat di bawah: Berfungsi jenis) dan pelbagai yang mendesak dan tidak mendesak kenderaan termasuk lori, van, basikal, motosikal, station wagon, bas, helikopter, pesawat sayap tetap, bot, dan juga hospital kapal (lihat di bawah: Kenderaan jenis).

Istilah ambulance berasal dari perkataan bahasa Latin bermaksud "ambulare" sebagai bermaksud "untuk berjalan atau bergerak"[2] iaitu merujuk kepada rawatan perubatan awal di mana pesakit dipindahkan dengan mengangkat atau pemurah. Perkataan asalnya bermaksud hospital yang bergerak, yang mengikut tentera dalam pergerakannya.[3] Ambulans (Ambulancias dalam bahasa Sepanyol) pertama kali digunakan untuk pengangkutan kecemasan pada 1487 oleh pasukan Sepanyol semasa pengepungan Málaga oleh Raja Katolik terhadap Emiriyah Granada. Semasa Perang Saudara Amerika kenderaan untuk menyampaikan cedera di luar padang pertempuran dipanggil gerabak ambulans.[4] hospital lapangan masih dipanggil ambulans semasa Perang Perancis-Prusiar[5] 1870 dan dalam perang Serbo-Turki 1876[6] walaupun gerabak pertama kali dirujuk sebagai ambulans kira-kira 1854 semasa Perang Krimea.[7]

Terdapat lain-lain jenis ambulans, dengan yang paling umum ialah ambulans pengangkutan pesakit (kadang-kadang dipanggil Ambulette. kenderaan ini tidak biasanya (walaupun terdapat pengecualian) yang dilengkapi dengan peralatan sokongan hidup, dan biasanya crewed oleh kakitangan dengan kurang kelayakan daripada kru ambulans kecemasan. Tujuan mereka adalah semata-mata untuk mengangkut pesakit, dari atau antara tempat-tempat rawatan. Di kebanyakan negara, ini tidak dilengkapi dengan lampu berkelip atau siren. Dalam sesetengah bidang kuasa terdapat bentuk yang diubahsuai ambulans yang digunakan, yang hanya membawa seorang ahli krew ambulans ke tempat kejadian untuk memberi penjagaan, tetapi tidak digunakan untuk mengangkut pesakit.[8] Kenderaan itu dipanggil kereta terbang. Dalam kes-kes pesakit yang memerlukan pengangkutan ke hospital akan memerlukan ambulans pesakit dibawa untuk menghadiri selain daripada responder pertama.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Skinner, Henry Alan. 1949, "The Origin of Medical Terms".
  2. ^ "How Products Are Made: Ambulance". How products are made. Dicapai pada 2 June 2007.
  3. ^ Oxford English Dictionary ambulance definition 1
  4. ^ Civil War Ambulance Wagons
  5. ^ The memoirs of Charles E. Ryan With An Ambulance Personal Experiences And Adventures With Both Armies 1870–1871 [1] and of Emma Maria Pearson and Louisa McLaughlin Our Adventures During the War of 1870 [2]
  6. ^ Emma Maria Pearson and Louisa McLaughlin Service in Servia Under the Red Cross [3]
  7. ^ Oxford English Dictionary ambulance definition 2a
  8. ^ "Essex Ambulance Response Cars". Car Pages. 24 July 2004. Dicapai pada 27 June 2007.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]