Ascidiacea

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Ascidiacea
Julat zaman: Cambrian "Stage 3"–Recent (but see text)[1]
Cionaintestinalis.jpg
Ciona intestinalis
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Subfilum:
Kelas:
Ascidiacea

Nielsen, 1995
Order

Ascidiacea (yang dikenali sebagai askidian ataupepancut laut) ialah kelas dalam subfilum Tunicata penyuap penapis invertebrat laut seperti kantung. Ascidians mempunyai ciri-ciri "tunik" luar yang liat yang dibuat daripada tunicin polisakarida, berbanding dengan lain-lain tunikat yang kurang tegar.

Askidian terdapat di seluruh dunia, biasanya di dalam air cetek dengan kemasinan lebih 2.5%. Walaupun ahli-ahli Thaliacea dan Larvacea berenang bebas seperti plankton, pepancut laut adalah haiwan sesil: mereka tetap melekat pada lapisan bawah, seperti batu dan cengkerang.

Terdapat 2,300 spesis askidian dan tiga jenis utama: askidian bersendirian, askidian sosial yang membentuk komuniti berkelompok dengan melekatkan di pangkal mereka, dan askidian sebatian yang terdiri daripada banyak individu kecil (setiap individu dipanggil zooid) membentuk koloni sehingga diameternya beberapa meter.

Pepancut laut menyuap dengan mengambil air melalui sifon mulut. Air memasuki mulut dan farinks, mengalir melalui belahan insang yang dilitupi lendir (juga dikenali sebagai stigmata faring) ke dalam ruang air dipanggil atrium, kemudian keluar melalui sifon atrium.

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Pepancut laut adalah haiwan yang bulat atau silinder yang bersaiz daripada kira-kira 0.5 hingga 10 cm (0.2 to 4 in). Satu hujung badan sentiasa melekat pada batu, karang, atau permukaan pepejal yang serupa. Permukaan bawah adalah berlekuk-lekuk atau beralun-alun, dan dalam beberapa spesies mempunyai sambungan seperti akar yang membantu cengkaman haiwan itu ke atas permukaan. Dinding badan dilindungi oleh tunik tebal licin, yang selalunya agak tegar. Tunik ini terdiri daripada bahan seperti selulosa yang dipanggil tunicin bersama-sama dengan protein dan garam kalsium. Tidak seperti cengkerang moluska, tunik itu terdiri daripada tisu hidup, dan sering mempunyai bekalan darah sendiri. Dalam beberapa spesis koloni, tunik dari individu bersebelahan digabungkan ke dalam satu struktur.[2]

Pepancut laut Polycarpa aurata berwarna warni ini berada di hamparan bryozoa putih (Triphyllozoon inornatum).

Rujukan[sunting | sunting sumber]


  1. ^ Fedonkin, M. A.; Vickers-Rich, P.; Swalla, B. J.; Trusler, P.; Hall, M. (2012). "A new metazoan from the Vendian of the White Sea, Russia, with possible affinities to the ascidians". Paleontological Journal. 46: 1. doi:10.1134/S0031030112010042.
  2. ^ Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. m/s. 1028–1042. ISBN 0-03-056747-5.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]