Basilika Agung Santo Yohanes Lateran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Basilika Agung Santo Yohanes Lateran
Basilika Agung Kepausan dari Sang Juru Selamat Mahakudus dan dari Santo Yohanes Pembaptis dan Penginjil di Lateran
  • Arcibasilica Papale del Santissimo Salvatore e dei Santi Giovanni Battista ed Evangelista in Laterano (Itali)
  • Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sanctorum Iohannes Baptista et Evangelista in Laterano (Latin)
Basilika Besar Saint John Lateran dari pandangan hadapan
LokasiRom
NegaraItali
MazhabGereja Katolik Roma
TradisiRitus Latin
Laman sesawangBasilika Agung Santo Yohanes Lateran
Sejarah
PengabdianSanto Yohanes Pembaptis dan Santo Yohanes Rasul
DitahbiskanTahun 324
Seni bina
StatusBasilika Utama, Basilika Paus, Katedral
ArkitekAlessandro Galilei
Jenis seni binaKatedral
Gaya seni binaBarok, Neoklasik
Pecah tanahAbad ke-4
Disiapkan1735 (1735)
Spesifikasi
Panjang140 meter (460 ka)
Lebar140 meter (460 ka)
Lebar ruang ibu65 meter (213 ka)
BahanMarmar, granit, and semen
Pentadbiran
Kawasan biskopKeuskupan Rom
Paderi
BiskopPaus Fransiskus
Ketua paderiAngelo De Donatis


'Basilika Besar Kepausan Juruselamat Yang Maha Suci dan Santo Yohanes Pembaptis dan Penginjil Lateran' (Itali: Arcibasilica Papale del Santissimo Salvatore e dei Santi Giovanni Battista ed Evangelista di Laterano [1]) atau biasanya dirujuk sebagai 'Great Basilica of Saint John Lateran (Itali: Basilica di San Giovanni in Laterano) atau Lateran Basilica ialah Katedral Gereja Rom dan kerusi gerejawi rasmi [ [Bishop of Rome]] yang juga Pope. Basilika ini adalah basilika tertua dan tertinggi dalam urutan kepentingan (sebagai Katedral Rom) antara empat basilika penting di Rom, dan memegang gelaran ibu kepada gereja ekumenikal (ibu gereja kepada semua pelosok dunia yang didiami manusia) dalam masyarakat.Katolik Rom. Imam Besar Basilika Saint John Lateran semasa ialah Agostino Vallini, Kardinal Vicar General untuk Keuskupan Rom.

Sebuah prasasti di hadapannya, Christo Salvatore, mendedikasikan bangunan ini sebagai Basilika Besar Juruselamat Yang Maha Kudus, kerana katedral semua patriark didedikasikan untuk Kristus sendiri. Sebagai katedral Bishop of Rome, yang mempunyai takhta kepausan (Cathedra Romana'), basilika ini mempunyai kedudukan lebih tinggi daripada semua gereja lain di Gereja Katolik Rom, malah di atas St. Petrus dalam Vatikan.

Nama[sunting | sunting sumber]

Di sebelah pintu masuk rasmi ialah pengisytiharan archbasilica sebagai ketua, atau Gereja Ibu, seluruh dunia. Perhatikan kalungan laurel dan tiara Papal.

Nama Latin bagi Basilika Agung ialah Archibasilica Sanctissimi Salvatoris ac Sancti Ioannis Baptistae et Ioannis Evangelistae ad Lateranum,[2] yang dalam bahasa Inggeris ialah Archbasilica of the Most Holy Savior and Saints John the Baptist and John the Evangelist at the Lateran, dan dalam bahasa Itali Arcibasilica [Papale] del Santissimo Salvatore e Santi Giovanni Battista ed Evangelista in Laterano.[3]

Gereja Awal[sunting | sunting sumber]

[[Fail:Lazio Roma SGiovanni2 tango7174.jpg|thumb|papal cathedra, yang kehadirannya menjadikan Basilika Agung sebagai Katedral Rom, terletak di apsenya . Hiasan adalah dalam gaya cosmatesque.

Paus Sylvester I mempengerusikan dedikasi rasmi archbasilica dan Istana Lateran bersebelahan pada tahun 324, menukar nama daripada Domus Fausta kepada Domus Dei ("Rumah Tuhan"), dengan dedikasi kepada Kristus Juruselamat (Christo Salvatori).

Apabila sebuah katedra menjadi simbol kuasa keuskupan, katedra kepausan diletakkan di pedalamannya, menjadikannya katedral Paus sebagai Uskup Rom.

Apabila Gregory the Great menghantar misi Gregorian ke England di bawah Augustine of Canterbury, beberapa gereja asal di Canterbury mengambil rancangan Rom sebagai model, mendedikasikan sebuah gereja kepada Kristus dan juga satu. kepada Saint Paul, di luar tembok kota. Nama gereja "Gereja Kristus", yang begitu biasa untuk gereja-gereja di seluruh dunia hari ini dalam konteks Anglikan Inggeris, asalnya berasal dari gereja Rom ini, pusat identiti Kristian pra-abad pertengahan.[4]

Patung Para Rasul[sunting | sunting sumber]

Dua belas niche yang dicipta dalam seni bina Francesco Borromini dibiarkan kosong selama beberapa dekad. Apabila pada tahun 1702 Paus Clement XI dan Benedetto Cardinal Pamphili, imam agung archbasilica, mengumumkan rancangan besar mereka untuk dua belas arca yang lebih besar daripada kehidupan Apostles (menggantikan Judas Iskariot dengan Saint Paul) untuk mengisi ceruk, suruhanjaya itu dibuka kepada semua pengukir terulung Barok Rom akhir-akhir ini.[a] Setiap patung akan ditaja oleh seorang putera raja yang terkenal dengan Paus sendiri menaja Saint Peter dan Cardinal Pamphili Saint John the Evangelist. Kebanyakan pengukir diberi lakaran yang dilukis oleh pelukis kegemaran Pope Clement, Carlo Maratta, yang mana mereka harus mematuhinya, tetapi dengan pengecualian yang ketara ialah Pierre Le Gros the Younger, yang berjaya enggan mengukir. kepada reka bentuk Maratta dan akibatnya tidak diberi lakaran.[5]

Pengukir dan arca mereka mengikuti dan bertarikh mengikut Conforti (tarikh mencerminkan penemuan arkib tetapi model untuk kebanyakan mesti telah wujud sebelum ini):

Dinding Selatan

Dinding Utara


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tapak laman web Vatican di Basilika Besar Saint John Lateran, http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/it/basilica/storia.htm
  2. ^ . ISBN 9788871403403 https://books.google.com/books?id=RLcVAQAAIAAJ. Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |muka surat= ignored (bantuan); Unknown parameter |tahun= ignored (bantuan); Unknown parameter |pertama= ignored (bantuan); Unknown parameter |petikan= ignored (bantuan); Unknown parameter |tajuk= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan); Missing or empty |title= (bantuan)
  3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan DioceseofRome tidak disediakan
  4. ^ imankatolik.or.id
  5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Conforti tidak disediakan
Fail:Cor-jesus.jpg
Imej Yesus Kristus yang sering digunakan oleh penganut Katolik


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "lower-alpha" ada tetapi tag <references group="lower-alpha"/> yang sepadan tidak disertakan