Belut elektrik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Belut elektrik
Spesimen Electrophorus electricus di Akuarium England Baru
Pengelasan saintifik s
Domain: Eukaryota
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Alians: Gymnotidae
Alians: Electrophorus
T. N. Gill, 1864
Spesies jenis
Gymnotus electricus
Linnaeus, 1766
Species[1]
Sinonim[2][a]
  • Gymnotus tremuli Gronovius 1760
  • Gymnotus tremulus Houttuyn 1764
  • Gymnotus electricus Linnaeus 1766
  • Gymnotus Regius Delle Chiaje 1847
  • Electrophorus multivalvulus Nakashima 1941

Belut elektrik ialah sebuah genus, Electrophorus, daripada ikan air tawar neotropika dari Amerika Selatan dalam keluarga Gymnotidae. Mereka terkenal dengan keupayaan untuk mengejutkan mangsanya dengan menjana elektrik, memberikan kejutan sehingga 860 volts. Keupayaan elektrik mereka mula-mula dikaji pada tahun 1775, menyumbang kepada ciptaan bateri elektrik pada tahun 1800.

Tidak seperti namanya, belut elektrik tidak berkait rapat dengan belut sebenar (Anguilliformes) tetapi merupakan ahli order ikan pisau menerima elektrik, Gymnotiformes. Order ini lebih berkait rapat dengan ikan keli. Pada 2019, belut elektrik dibahagikan kepada tiga spesies: sepanjang lebih dua abad sebelum itu, genus itu dipercayai monotaip, mengandungi hanya Electrophorus electricus.

Mereka adalah haiwan pada waktu malam, mewajibkan pernafasan udara, dengan penglihatan yang lemah dilengkapi dengan elektrolokasi; mereka terutamanya makan ikan. Belut elektrik tumbuh selagi ia hidup, menambah lebih banyak vertebra pada ruang tulang belakangnya. Jantan lebih besar daripada betina. Beberapa spesimen tawanan telah hidup selama lebih 20 tahun.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Froese, Rainer dan Pauly, Daniel, ed. (2022). Spesies bagi Electrophorus dalam FishBase. Versi October 2022.
  2. ^ a b Ferraris, C. J. Jr; de Santana, C. D.; Vari, R. P. (2017). "Checklist of Gymnotiformes (Osteichthyes: Ostariophysi) and catalogue of primary types". Neotropical Ichthyology. 15 (1). doi:10.1590/1982-0224-20160067.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Ralat petik: Tag <ref> wujud untuk kumpulan bernama "lower-alpha", tetapi tiada tag <references group="lower-alpha"/> yang berpadanan disertakan