Berlian tiruan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Enam hablur berlian bukan segi saiz 2–3 mm (0.079–0.118 in); ia adalah kuning, hijau-kuning, hijau-biru, biru muda, biru muda dan biru tua.
Berlian buatan makmal pelbagai warna yang ditanam oleh teknik tekanan dan suhu tinggi

Berlian buatan makmal (LGD;[1] juga dipanggil berlian tumbuh makmal, dicipta makmal, buatan manusia, dicipta-seniman, tiruan, buatan, sintetik , atau kultur) ialah berlian yang dihasilkan dalam proses teknologi terkawal (berbeza dengan berlian yang terbentuk secara semula jadi, yang dicipta melalui proses geologi dan diperolehi melalui perlombongan). Tidak seperti berlian simulant (berlian tiruan yang diperbuat daripada bahan bukan berlian yang serupa secara dangkal), berlian sintetik diperbuat daripada bahan yang sama seperti berlian yang terbentuk secara semula jadi—tulen karbon menghablur dalam isotropik bentuk 3D—dan berkongsi sifat kimia dan fizikal yang serupa.

Catatan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Fisher, Alice (1 Oktober 2022). "Lab-grown diamonds: girl's best friend or cut-price sparklers?" [Berlian buatan makmal: kawan baik wanita atau kilauan harga potong?]. The Guardian?. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 Oktober 2022. Dicapai pada 1 Oktober 2022.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]