Bola

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sebiji bola keranjang.

Bola (Jawi: بولا) merupakan sejenis objek sfera[1] banyak digunakan dalam permainan dan sukan. Bergantung kepada jenis penggunaannya, bola datang dalam pelbagai saiz dan jenis serta diperbuat daripada beraneka bahan termasuk getah, kayu, plastik dan polimer.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Kata bola meminjam kata bahasa Portugis.[2][3] Sebelum ini kata asal Melayu yang menerangkan barang mainan seumpamanya secara umum iaitu raga atau buah raga yang dianyam dari rotan atau daun kelapa untuk tujuan sama seperti sepak raga.[2][4][5]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Code of Federal Regulations: 1985-1999". U.S. General Services Administration, National Archives and Records Service, Office of the Federal Register. 5 November 1999. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 November 2017. Dicapai pada 5 November 2017 – melalui Google Books.
  2. ^ a b Swettenham, Frank Athelstane (1910). "ball". Vocabulary of the English and Malay languages. Shanghai & Hong Kong: Kelly & Walsh, limited. m/s. 7 – melalui Internet Archive.
  3. ^ Dalgado, Sebastião Rodolfo (1988). Portuguese Vocables in Asiatic Languages. New Delhi: Asian Educational Services. m/s. 53–54.
  4. ^ Wilkinson, Richard James (1901). "raga". A Malay-English dictionary. Hong Kong: Kelly & Walsh, limited. m/s. 316. Rencana ini mengandungi teks dari sumber yang berada dalam domain awam.
  5. ^ "raga". Kamus Dewan (ed. ke-4). Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. 2017.