Buku bergambar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Buku bergambar menggabungkan naratif visual dan lisan dalam format buku, yang paling sering ditujukan kepada kanak-kanak kecil. Dengan naratif yang diceritakan terutamanya melalui teks, berbeza dengan komik, yang melakukannya terutamanya melalui gambar berurutan. Gambar-gambar dalam buku bergambar biasanya dihasilkan dalam berbagai media, seperti cat minyak, cat akrilik, cat air dan pensil.

Peter Rabbit dengan keluarganya, dari The Tale of Peter Rabbit daripada Beatrix Potter, 1902

Subgenre[sunting | sunting sumber]

Terdapat beberapa subgenre di antara buku bergambar, termasuk buku abjad, buku berkonsep, buku perkiraan, pembaca awal, buku kalendar, sajak kanak-kanak dan juga buku mainan.[1] Biasanya, kulit bulu bergambar pada kanak-kanak ialah dengan menggunakan kulit keras atau kadbod yang keras supaya tahan lebih lama daripada kertas. Kategori lain adalah buku bergerak, seperti buku pop timbul, yang menggunakan teknik kertas untuk membuat bahagian halaman muncul atau berdiri ketika halaman dibuka. The Wheels on the Bus, oleh Paul O. Zelinsky, adalah salah satu contoh buku bergambar pop timbul yang paling terkenal.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Picture Books 101, Part 2: Different Types of Picture Books" (dalam bahasa Inggeris). 23 November 2009. Dicapai pada 28 October 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]