Buku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Buku

Buku (Tulisan Jawi: بوكو) merupakan kepingan helaian kertas bertulis yang diikat menjadi satu unit. Dalam sains kepustakaan, buku dikenali sebagai monograf untuk membezakannya dengan terbitan bersiri yang lain seperti majalah dan akhbar. Pada lazimnya, buku hanya merujuk kepada buku yang diterbit dan bukan sebarang "kertas-kertas yang diikat".

Seiring dengan perkembangan dalam bidang dunia informatik, kini dikenal pula teknologi buku elektronik yang boleh dibaca kandungannya pada alat tertentu seperti komputer-komputer jenis meja, riba dan tablet, telefon bimbit dan lainnya, serta menggunakan perisian tertentu untuk membacanya.

Peristilahan[sunting | sunting sumber]

Perkataan "buku" merupakan pinjaman Bahasa Belanda: boek [disebut buk], ia asalnya daripada akar bahasa Germanik "*bōk-" yang merujuk kepada spesies Fagus (bandingkan Bahasa Belanda: beuk, Bahasa Inggeris: beech)[1] di mana masyarakat penutur Germanik pada zaman dahulu dipercayai menghimpunkan penulisan mereka pada kayu pokok jenis ini.[2]

Terdapat juga kata kitab (serapan bahasa Arab كتاب kitāb terbitan ism kata kerja كَتَبَ kataba "menulis") yang pernah terangkum menggambarkan objek ini secara umum dahulu sebelum ketibaan pengaruh bahasa Belanda; ia dahulu merujuk hanya kepada sebuah teks atau tulisan yang dijilid menjadi satu. Biasanya benda yang digambarkan sebagai kitab merujuk kepada jenis tulisan kuno yang mempunyai ketetapan hukum, atau dengan kata lain merupakan undang-undang yang mengatur. Istilah kitab biasanya digunakan untuk menyebut karya sastera para pujangga pada masa lampau yang dapat dijadikan sebagai bukti sejarah untuk mengungkapkan suatu peristiwa masa lampau seperti halnya kitab suci. Kerajaan-kerajaan di Nusantara pada masa lampau memberi kedudukan yang penting bagi para pujangga untuk menceritakan kehidupan dan kekuasaan raja-raja pada waktu itu untuk diriwayatkan dengan cara ditulis.

Struktur buku[sunting | sunting sumber]

Bahagian awal[sunting | sunting sumber]

  • Halaman separa judul (Half title page)
  • Halaman judul (Title page)
  • Halaman hak cipta (Inprint/Copyright page)
  • Prakata (Preface)
  • Senarai kandungan (Content)

Bahagian teks[sunting | sunting sumber]

Bahagian akhiran[sunting | sunting sumber]

Kulit belakang[sunting | sunting sumber]

Sejarah buku[sunting | sunting sumber]

Sebelum kemunculan buku, manusia telahpun memiliki cara untuk menurunkan tulisan. Pada awal tamadun, manusia pada lazimnya menurunkan tulisan mereka di atas batu, papan, dan juga di atas daun (misalnya daun lontar yang menjadi lambang DBP). Sehubungan itu, medium tulisan awal ini adalah bentuk proto bagi buku.

Buku dikatakan muncul dalam sejarah umat manusia, apabila orang Mesir mencipta kertas papirus pada tahun sekitar 2400 SM. Adapun kertas papirus yang diturunkan tulisan ini digulungkan untuk menjadi "skrol" (scroll), dan ia diyakini adalah bentuk buku yang paling awal.

Selain itu, buku juga muncul di tamadun yang lain dengan bentuk yang lain. Contohnya, di Kemboja, Sami Budha di situ membaca "buku" yang dibuat daripada daun dan amalan ini masih dikekalkan sehingga hari ini dan perkara pernah dilaporkan oleh Nasional Geografi. Manakala di negeri Cina, sebelum terciptanya kertas, para cendekiawan di situ menurunkan tulisan mereka di atas lidi buluh dan mengikat lidi ini menjadi buku. Amalan menulis di atas lidi telah mempengaruhi sistem tulisan Cina sehinggakan orang Cina mengamalkan tulisan menegak sehingga pada awal moden

Buku memasuki satu era yang baru apabila industri kertas menjadi mantap. Kertas dipercayai muncul di negeri Cina seawal-awalnya pada 200 SM, selepas itu teknologi ini dibawa oleh pedagang muslim ke Eropah sebelum abad ke-11. Dengan adanya kertas, penulisan menjadi lebih mudah kerana kertas mempunyai ciri-ciri mudah disimpan dan juga bertahan lama.

Cara menerbitkan buku[sunting | sunting sumber]

Sebuah buku harus melalui beberapa proses sebelum ia diterbitkan oleh penerbit.

Peringkat terawal dalam penerbitan ialah perancangan. Pihak penerbit akan merancang apa yang harus diterbitkan. Dalam peringkat ini penerbit akan menentukan yang manakah manuskrip yang harus diterbitkan. Selepas itu, penerbit akan berunding dengan pengarang mengenai bayaran.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Book. Dictionary.com. Dicapai pada November 6, 2010.
  2. ^ "Northvegr - Holy Language Lexicon". November 3, 2008. Diarkib daripada yang asal pada November 3, 2008. Dicapai pada December 30, 2016.