Burung Dendang Air

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Burung Dendang Air
frames
Pengelasan saintifik


Burung Dendang Air (bahasa Inggeris: "Great Cormorant") merupakan salah satu daripada burung yang terdapat di Malaysia serta di pantai Atlantik Amerika Utara. Burung ini merupakan spesies yang amat biasa dan terlalu banyak. Nama sainsnya Phalacrocorax carbo. [1]

Ia juga dikenali sebagai burung Pependang Air. Ia merupakan salah satu daripada spesies yang digambarkan oleh William Farquhar dalam koleksi gambar haiwan di Tanah Melayu. [2]

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Dendang Air merupakan burung hitam yang besar. Panjangnya dikalangan 77 hingga 94 sentimeter dengan rentang sayap selebar 121-149 sentimeter. Burung ini mempunyai ekor yang panjang serta tompok kuning di kerongkong. Burung dewasa mempunyai tompok putih di paha pada musim pembiakan.

Burung Dendang Air adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Dendang Air terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Burung Dedang Air makan pelbagai ikan di laut, muara, tasik air tawar dan sungai. Walaupun burung ini boleh menyelam, ia biasanya makan di kawasan air yang cetek. Di United Kingdom, burung ini didapati menyelam selama 20-30 saat, dengan masa pemulihan selama satu pertiga masa penyelaman.

Pelbagai gambaran dan bulu pelepah[sunting | sunting sumber]

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Burung Dendang Air membiak khususnya di pantai-pantai, cenuram-cenuram dan pokok-pokok yang kemudian dibunuh oleh tahi burung ini. 3-4 telur dihasilkan dalam sarang rumpai laut ataupun ranting-ranting kering.

Perlindungan[sunting | sunting sumber]

Burung Dendang Air merupakan burung yang dilindungi di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar Malaysia. [3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z