Emiriah Arab Bersatu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari UAE)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Emiriah Arab Bersatu
إمارية عرب برساتو

الإمارات العربيّة المتّحدة Al-Imārāt al-ʿArabīyaṯ al-Muttaḥidaṯ
Bendera Emiriah Arab Bersatu إمارية عرب برساتو
{{{coat_alt}}}
Bendera Lambang
Cogan kata: Tuhan, Negara, Keluarga DiRaja
Lagu kebangsaan: Ishy Bilady
Location of Emiriah Arab Bersatu إمارية عرب برساتو
Ibu negaraAbu Dhabi
Bandar terbesarDubai
Bahasa rasmiBahasa Arab
KerajaanMonarki Persekutuan Raja Berperlembagaan
• Presiden
Khalifa bin Zayed Al Nahayan
Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Penubuhan 
• Air (%)
sedikit sahaja
Penduduk
• Anggaran 2019
9,628,512 (92)
• Bancian 2005
4,104,695
KDNK (PPP)Anggaran 2019 
• Jumlah
$670.33 billion (23)
• Per kapita
$69,623 (8)
HDI (2019)0.913
sangat tinggi · 16
Mata wangDirham UAE (AED)
Zon masaUTC+4 (GMT+4)
• Musim panas (DST)
UTC+4 (tidak diperhatikan)
Kod panggilan+971
DPT Internet.ae, امارات.

Emiriah Arab Bersatu (Bahasa Inggeris: United Arab Emirates, sering disingkatkan kepada UAE) terletak di tenggara Semenanjung Arab di barat-daya Asia, dan ia terdiri dari tujuh wilayah emiriah iaitu: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah dan Umm al-Qaiwain.

Islam ialah agama rasmi manakala bahasa Arab pula ialah bahasa rasmi. Rizab minyak dan gas asli UAE setiap satunya merupakan yang keenam dan ketujuh terbesar di dunia.[1][2] Zayed bin Sultan Al Nahyan, pemerintah Abu Dhabi dan Presiden pertama negara tersebut, menyelia pembangunan Emiriah dengan melabur dalam penjagaan kesihatan, pendidikan dan infrastruktur daripada hasil minyak. [3]

UAE diiktiraf sebagai kuasa pusat dan serantau.[4][5]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Negeri-negeri (lebih dikenali sebagai Emiriah) di sepanjang pesisir pantai Teluk Parsi memberikan kuasa pertahanan dan hal ehwal luar kepada Kerajaan United Kingdom di bawah suatu gabungan politik khusus iaitu Negeri-Negeri Gencatan Senjata pada kurun kesembilan belas. Pada tahun 1971, enam daripada negeri ini - Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Dubai, dan Umm al-Qaiwain - bergabung untuk menubuhkan Emiriah Arab Bersatu. Pada tahun 1972, persekutuan ini disertai pula oleh Ras al-Khaimah.

Politik[sunting | sunting sumber]

Majlis Tertinggi mengandungi pemerintah-pemerintah dari tujuh negeri. Jawatan Presiden dan Naib Presiden dilantik oleh Majlis Tertinggi setiap lima tahun. Majlis Tertinggi juga melantik barisan kabinet sementara Majlis Persekutuan Kebangsaan yang mempunyai ahli seramai 40 orang dari ketujuh-tujuh negeri meneliti dan membincangkan undang-undang yang dicadangkan. Terdapatnya satu sistem mahkamah persekutuan; kesemua negeri kecuali Dubai dan Ras al-Khaimah telah menyertai sistem persekutuan ini; kesemua negeri mempunyai undang-undang sekular dan Islam untuk kes-kes sivil, jenayah, dan mahkamah tinggi.

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan merupakan Presiden kesatuan ini daripada penubuhan negara ini sehinggalah hari kematiannya pada 2 November 2004. Anak lelakinya, Khalifa bin Zayed Al Nahayan dilantik menjadi presiden keesokkan harinya.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Kekayaan UAE adalah berdasarkan kepada pengeluaran minyak dan gas iaitu 33% daripada GDP negara itu. UAE adalah negara pengeluar minyak ketiga terbesar di kawasan teluk selepas Arab Saudi dan Iran. Sejak 1973, UAE telah mengalami perubahan daripada negara kecil yang terletak di gurun kepada negara moden dengan taraf kehidupan yang tinggi.

Wilayah[sunting | sunting sumber]

UAE terdiri daripada tujuh amiriah:

Geografi[sunting | sunting sumber]

Map of the United Arab Emirates

UAE terletak di barat daya Asia dengan dikelilingi Teluk Oman dan Teluk Parsi iaitu diantara Oman dan Arab Saudi. Ia adalah sebuah negara yang mempunyai dataran yang kontang dan mempunyai padang pasir yang luas dengan gunung-ganang disebelah timur. Kedudukan strategiknya menjadikannya tempat persinggahan eksport dan import bekalan minyak dunia.

Perjanjian sempadan di antara Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi pada tahun 1974 dan 1977 tidak pernah disebarkan kepada umum. Oleh itu sempadan tepat bagi kedua-dua negara hanya diketahui oleh kerajaan masing-masing.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Populasi UAE seramai 4 juta orang mempunyai seramai 1.6 juta orang bukan warganegara - dengan 50% daripadanya datang dari Asia Selatan. Kebanyakkan masyarakat pribumi datang daripada salsilah keturunan Parsi. Kadar peningkatan populasi adalah rendah berbanding negara-negara jirannya. Hampir semua rakyat di UAE merupakan Muslim. Sekitar 80% populasi UAE boleh membaca dan menulis.

Kebudayaan[sunting | sunting sumber]

UAE mempunyai hubungan yang cukup kuat dengan masyarakat Arab lain di seluruh dunia. Kerajaan berdedikasi untuk mempertahankan unsur-unsur tradisional dalam kesenian dan kebudayaan termasuk melalui Yayasan Kebudayaan Abu Dhabi. Perubahan dalam kehidupan sosial juga berubah - perasaan terhadap kaum wanita sedang berubah, dan sukan-sukan baru sedang menjadi popular di samping perlumbaan unta.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]