Burung Hantu Kuning

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Burung Hantu Kuning
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
B. ketupu
Nama binomial
Bubo ketupu
(Horsfield, 1821)
Sinonim

Ketupa ketupu

Burung Hantu Kuning [2] (bahasa Inggeris: Buffy Fish-Owl) ialah salah satu daripada burung hantu yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Ketupa ketupu[3] dan ia termasuk dalam keluarga Strigidae.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Hantu Kuning terdapat di Brunei, Kemboja, Cocos (Keeling) Islands, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapura, Thailand, dan Vietnam. Habitat semulajadinya adalah kawasan sep[ara tropika atau hutan montane tropika lembab.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Hantu Kuning adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Hantu Kuning adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Hantu Kuning terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Hantu Kuning membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Hantu Kuning merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Ketupa ketupu". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2013.2. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. Dicapai pada 26 November 2013.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ (Melayu) Senarai burung di Kuala Gula – format DOC Diarkibkan 2010-03-08 di Wayback Machine
  3. ^ ENAKMEN-ENAKMEN YANG BERKAITAN DENGAN PEMULIHARAAN DI SABAH, 1) Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997[pautan mati kekal]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z