Burung Murai Everett

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Burung Murai Everett
260px
Pengelasan saintifik


Burung Murai Everett (bahasa Inggeris: Everett's Trush) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Zoothera everetti. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Murai Everett boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Murai Everett adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Murai Everett adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Murai Everett terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Murai Everett membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Murai Everett merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.