Pergi ke kandungan

Call of Duty: World at War

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Call of Duty: World at War
Fail:WAW Cover Art.jpg
PembangunTreyarch
PenerbitActivision
PengarahCorky Lehmkuhl
PengeluarPat Dwyer
Pereka
  • Jeremy Luyties
  • Jesse Synder
Pengatur caraDavid King
Artis
  • Colin Whitney
  • Brian Anderson
PenulisCraig Houston
KomposerSean Murray
SiriCall of Duty
EnjinIW 3.0
Platform
Pelepasan
  • NA: November 11, 2008

  • AU: 12 November 2008

  • EU: 14 November 2008
GenreFirst-person shooter
ModSingle-player, multiplayer

Call of Duty: World at War ialah permainan penembak orang pertama 2008 yang dibangunkan oleh Treyarch dan diterbitkan oleh Activision. Ia adalah ansuran utama kelima siri Call of Duty dan merupakan entri keempat dalam siri yang akan ditetapkan semasa Perang Dunia II.

Kempen World at War memfokuskan pada teater Front Pasifik dan Timur Perang Dunia II; kisahnya diceritakan terutamanya dari perspektif Penyerang Marin AS Prebet C. Miller dan Prebet Tentera Merah Soviet Dimitri Petrenko. Komponen berbilang pemain permainan ini mengekalkan beberapa ciri daripada Call of Duty 4: Modern Warfare (2007), seperti sistem perataan, perk dan "killstreak". Selain itu, World at War menandakan kemunculan sulung mod Zombies koperasi, yang akan menjadi tunjang utama dalam permainan Call of Duty Treyarch yang seterusnya.

Pembangunan untuk Perang Dunia mengambil masa dua tahun dan bermula selepas keluaran entri sebelumnya Treyarch dalam siri, Call of Duty 3, yang juga ditetapkan semasa Perang Dunia II. Permainan ini berdasarkan versi enjin IW Infinity Ward yang dipertingkat, dengan peningkatan pembangunan pada kesan audio dan visual. Treyarch menggunakan enjin untuk menjadikan lebih banyak bahagian persekitaran tertentu boleh dimusnahkan dan memperkenalkan pemotongan anggota badan dan lecuran yang realistik pada model watak.

Selepas dikeluarkan, World at War menerima ulasan positif daripada pengkritik, dengan pujian ditujukan kepada keamatan dan sifat ganasnya, walaupun ia menerima kritikan kerana kekurangan inovasi. Ia menjadi salah satu tajuk terlaris pada tahun 2008, menjual 3 juta salinan di Amerika Syarikat dalam tempoh dua bulan pertama pengeluarannya. Ia juga menandakan permulaan sub-siri Black Ops, kerana watak dari World at War telah dibawa ke sekuelnya, Call of Duty: Black Ops (2010).

Patutan luar

[sunting | sunting sumber]