Pergi ke kandungan

Carolyn Bertozzi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Carolyn Ruth Bertozzi (lahir 10 Oktober 1966) ialah seorang ahli kimia Amerika dan pemenang Nobel, yang terkenal dengan karyanya yang meluas merangkumi kedua-dua kimia dan biologi. Beliau mencipta istilah "kimia bioortogonal"[1] untuk tindak balas kimia yang serasi dengan sistem hidupan. Usaha beliau baru-baru ini termasuk sintesis alat kimia untuk mengkaji gula permukaan sel yang dipanggil glycans dan cara ia mempengaruhi penyakit seperti kanser, keradangan dan jangkitan virus seperti COVID-19.[2] Di Universiti Stanford, beliau memegang jawatan Profesor Anne T. dan Robert M. Bass di Pusat Pengajian Kemanusiaan dan Sains.[3] Bertozzi juga merupakan Penyiasat di Institut Perubatan Howard Hughes (HHMI)[4] dan merupakan bekas Pengarah Faundri Molekul, pusat penyelidikan nanosains di Makmal Kebangsaan Lawrence Berkeley.[5]

  1. ^ "Carolyn R. Bertozzi". HHMI.org (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada February 5, 2020.
  2. ^ "Carolyn Bertozzi | Department of Chemistry". chemistry.stanford.edu. Dicapai pada March 16, 2022.
  3. ^ Adams, Amy. "Stanford chemist explains excitement of chemistry to students, the public". Stanford News. Dicapai pada July 19, 2015.
  4. ^ "Carolyn Bertozzi honored by GLBT organization". UC Berkeley News. February 27, 2007. Dicapai pada February 8, 2013.
  5. ^ "Carolyn Bertozzi". HHMI. Dicapai pada February 8, 2013.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]