Cencurut Terkecil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Cencurut Terkecil
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
S. etruscus
Nama binomial
Suncus etruscus
(Savi, 1822)
Taburan Cencurut Terkecil
(biru— asal, hitam— mungkin ada tidak dikenalpasti asalnya)

Cencurut Terkecil (bahasa Inggeris: Etruscan shrew atau Savi's Pigmy Shrew) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Suncus etruscus.


Taburan[sunting | sunting sumber]

Cencurut Terkecil boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Cencurut Terkecil adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : Insectivora, tergolong dalam keluarga :Soricidae. Cencurut Terkecil adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Cencurut Terkecil terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Cencurut Terkecil berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cencurut Terkecil akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Aulagnier, S.; Hutterer, R.; Jenkins, P.; Bukhnikashvili, A.; Kryštufek, B.; and Kock, D. (2008). "Suncus etruscus". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2010.3. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. Dicapai pada 25 October 2010.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: ref=harv (link)