Pergi ke kandungan

Columba (genus)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Columba
Merpati kayu biasa (C. palumbus) di Taormina, Sicily
Pengelasan saintifik s
Domain: Eukaryota
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Columbiformes
Keluarga: Columbidae
Subkeluarga: Columbinae
Genus: Columba
Linnaeus, 1758
Diversiti
33–35 spesies
Sinonim

Aplopelia Bonaparte, 1855 (lihat teks)
Trocaza Bonaparte, 1854

Saiz genus Columba agak besar yang terdiri daripada merpati bersaiz sederhana ke besar yang berbadan tegap. Ia sering kali dirujuk sebagai merpati biasa. Istilah "merpati" dan "punai" masing-masing telah digunakan secara berluasa untuk Columbidae bersaiz kecil dan sederhana. Spesies Columba – sekurang-kurangnya spesies dalam Columba sensu stricto – secara umumnya diistilahkan sebagai "merpati", dan dalam kebanyakan kes merpati kayu. Spesies yang biasanya dikenali sebagai "merpati" sebenarnya adalah merpati feral (C. livia domestica). Ia diterbitkan daripada Pergam Batu (C. livia), yang mana menjadi asas bagi majoriti baka-baka merpati peliharaan seperti merpati pos dan merpati ekor kipas. Selain itu, "merpati kayu" biasanya merujuk pada merpati kayu biasa (C. palumbus).

Genus ini difahamkan berasal daripada Dunia Lama, tetapi beberapa antaranya seperti merpati liar dan peliharaan telah dibawa keluar daripada habitat asalnya sebagai contoh ke Amerika.

Spesies[sunting | sunting sumber]

Merpati zaitun Afrika (C. arquatrix)
Merpati kayu Nilgiri (C. elphinstonii)
Merpati Lord Howe yang telah pupus (C. vitiensis godmanae) diketahui melalui beberapa laporan para pengembara

Spesies yang masih kekal dalam Columba adalah:

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Cheke, Anthony S. (2005). "Naming segregates from the Columba–Streptopelia pigeons following DNA studies on phylogeny". Bull. B.O.C. 125 (4): 293–295.
  • Johnson, Kevin P.; de Kort, Selvino; Dinwoodey, Karen, Mateman, A. C.; ten Cate, Carel; Lessells, C. M. & Clayton, Dale H. (2001): A molecular phylogeny of the dove genera Streptopelia and Columba. Auk 118(4): 874-887. DOI:10.1642/0004-8038(2001)118[0874:AMPOTD]2.0.CO;2 PDF fulltext
  • Mlíkovský, Jirí (2002): Cenozoic Birds of the World, Part 1: Europe. Ninox Press, Prague. Templat:Listed Invalid ISBN PDF fulltext