Damansara Perdana

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Damansara Perdana pernah menjadi sebuah perkampungan Orang Asli sehingga pemaju MKLAND Saujana Triangle Sdn Bhd membeli sebahagian besar lebih dan mula membangunkan ia pada tahun 1996. Sejak itu, Damansara Perdana telah berkembang dengan cepat menjadi salah satu jualan perbandaran yang terbaik di Petaling Jaya dengan jumlah jualan melebihi RM1.9 bilion. Secara meluas dianggap sebagai sebuah bandar dengan menampilkan banyak, hartanah di sini telah terbukti mempunyai baik peningkatan modal dan pulangan pelaburan.


750 ekar (300 hektar) Damansara Perdana terletak dalam Segi Tiga Emas Petaling Jaya, yang juga terdiri daripada Bandar Utama dan Mutiara Damansara. Sekitar ini sekali secara konsisten telah diundi oleh The Edge sebagai alamat yang paling dicari di Lembah Klang. Sama ada perniagaan, kemudahan, riadah atau kediaman, tempat ini banyak hidup dengan akses mengesankan melalui Lebuhraya Damansara-Puchong, Lebuhraya SPRINT (Penchala Link), Persiaran Surian, dan NKVE, membeli-belah dan hiburan yang terkenal di pusat-pusat 1 Utama, IKEA, The Curve, Tesco dan Cathay Cineleisure, pejabat, hotel, sekolah, dan banyak lagi.


Sejak penyerahan Perdana Condominiums pada tahun 2002, dalang bandar ini unik dan pemaju hartanah terkemuka MK Land Holdings Bhd telah inovasi berterusan canggih berorientasikan gaya hidup-ciri baru dengan kualiti yang baik. Dibina di sekelilingnya tema 'gaya Resort, berteknologi tinggi, High-art', pelabur mempunyai rasa kolam kaca bermata pertama di kondo, mini golf driving range, bandar e-gaya hidup dan kondominium dupleks dengan taman peribadi.


Pembangunan bercampur yang mengagumkan telah secara konsisten diserahkan pada masa dengan CF iaitu Perdana View kondo dan pangsapuri, kondo dan perkhidmatan Damansara Perdana Emerald pangsapuri, The Place, Perdana Business Centre, dan berprestij Armanee Terrace Condominiums.


Baru-baru ini Empire Mammoth Land Sdn. Bhd. Telah membangunkan satu projek pembangunan bersama dengan MKLAND Holdings Bhd. Untuk membangunkan projek Empire Damansara, yang terdiri daripada Empayar City dan Empire Residence. Satu lagi pemaju, Objektif Gemilang Sdn. Bhd. Juga telah membangunkan beberapa projek di Damansara Perdana, iaitu Pusat Dagangan PJ dan Point 92.


Tarikh siap bagi projek-projek di Damansara Perdana


The Place - 2000

Pusat Perdagangan Perdana - 2000

Perdana Emerald Condo - Blok 1 & 2-2002 / Sekat 3-2005

Perdana View Condo - Ogos 2004

Flora Damansara - 2005

Perdana Exclusive Condo - 2005

Ritze Perdana 1-2006

Persegi Metropolitan - Fasa 1 - Januari 2007 / Fasa 2 - Julai 2013 (est.)

Armanee Terrace I - 2008

Pusat Dagangan PJ - Februari 2009

Armanee Terrace II - 2010

Ritze Perdana 2-2010

Rafflesia - 2011

Empire Residence - Awal 2012

Neo Damansara Residence - Lewat 2012

Point 92-2012

Empire Damansara - 2013

Empire City - 2014

Lokasi [sunting]

Damansara Perdana adalah sebahagian daripada Segitiga Emas Petaling Jaya, salah satu pinggir bandar eksklusif dan mewah yang terletak di Lembah Klang, di Selangor, Malaysia. Sebagai salah satu perkembangan yang paling besar di Petaling Jaya, bandar ini diservis oleh Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Lembah Klang Utara (NKVE) dan Lebuhraya Sprint. Dengan pembukaan 24 juta ringgit dail sambungan ke lebuh raya SPRINT (Penchala Link), perjalanan ke Pusat Bandar Kuala Lumpur adalah mudah. Ia hanya mengambil masa lebih kurang 7 minit untuk sampai ke Jalan Duta di sini. Perbandaran yang pesat membangun hanya hanya 5 minit untuk Mont 'Kiara melalui lebuh raya SPRINT Penchala Link.


Damansara Perdana dikelilingi oleh bandar-bandar mewah utama seperti Mutiara Damansara, Taman Tun Dr Ismail, Bandar Utama, Damansara Utama, Damansara Jaya.