DeepDream

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Lukisan "Mona Lisa" dengan kesan DeepDream menggunakan rangkaian neural buatan VGG16 yang dilatih dengan ImageNet

DeepDream ialah program penglihatan komputer yang dibuat oleh jurutera Google Alexander Mordvintsev yang menggunakan rangkaian saraf konvolusional untuk mencari dan meningkatkan corak dalam gambar melalui pareidolia algoritma, sehingga mewujudkan penampilan halusinogen seperti mimpi dalam gambar yang sengaja diproses.[1][2][3]

Program Google mempopularkan istilah (mendalam) "bermimpi" untuk merujuk kepada generasi gambar yang menghasilkan pengaktifan yang diinginkan dalam rangkaian dalam terlatih, dan istilah ini sekarang merujuk pada kumpulan pendekatan yang berkaitan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Gambar obor-obor dengan latar belakang biru
Gambar obor-obor yang diproses dengan DeepDream setelah sepuluh kali iterasi
Gambar obor-obor yang diproses dengan DeepDream setelah lima puluh iterasi
Gambar asli (kiri) setelah menerapkan sepuluh (tengah) dan lima puluh (kanan) iterasi DeepDream, jaringan telah dilatih untuk melihat anjing

Perisian DeepDream, berasal dari rangkaian konvolusional mendalam yang diberi nama "Inception" sempena filem bertajuksama,[1][2][3] dibangunkan untuk Cabaran Pengiktirafan Visual Skala Besar ImageNet (ILSVRC) pada tahun 2014 dan dikeluarkan pada Julai 2015.

Idea dan nama impian menjadi popular di internet pada tahun 2015 hasil dari program DeepDream Google. Ideanya berasal dari awal sejarah jaringan saraf, dan kaedah serupa telah digunakan untuk mensintesis tekstur visual.[4] Idea visualisasi berkaitan dikembangkan (sebelum karya Google) oleh beberapa kumpulan penyelidikan.

Setelah Google menerbitkan teknik mereka dan membuat kod mereka sebagai sumber terbuka, sejumlah alat dalam bentuk perkhidmatan web, aplikasi mudah alih, dan perisian atas meja muncul di pasaran untuk memungkinkan pengguna mengubah foto mereka sendiri.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Mordvintsev, Alexander; Olah, Christopher; Tyka, Mike (2015). "DeepDream - a code example for visualizing Neural Networks". Google Research. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-07-08.
  2. ^ a b Mordvintsev, Alexander; Olah, Christopher; Tyka, Mike (2015). "Inceptionism: Going Deeper into Neural Networks". Google Research. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-07-03.
  3. ^ a b Szegedy, Christian; Liu, Wei; Jia, Yangqing; Sermanet, Pierre; Reed, Scott; Anguelov, Dragomir; Erhan, Dumitru; Vanhoucke, Vincent; Rabinovich, Andrew (2014). "Going Deeper with Convolutions". Computing Research Repository. arXiv:1409.4842. Bibcode:2014arXiv1409.4842S.
  4. ^ Portilla, J; Simoncelli, Eero (2000). "A parametric texture model based on joint statistics of complex wavelet coefficients". International Journal of Computer Vision. 40: 49–70. doi:10.1023/A:1026553619983.
  5. ^ Daniel Culpan (2015-07-03). "These Google "Deep Dream" Images Are Weirdly Mesmerising". Wired. Dicapai pada 2015-07-25.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]