Google

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Google merupakan sebuah syarikat awam Amerika Syarikat, yang mendapat untung dari iklan yang berkaitan dengan enjin gelintar Internet, e-mel, petaan dalam produktiviti pejabat, rangkaian sosial dan perkhidmatan berkongsi video. Google pada awalnya ditubuhkan sebagai syarikat sendirian berhad pada 7 September 1998. Syarikat yang bertapak di Mountain View, California ini mempunyai 19,786 orang pekerja sepenuh masa setakat 31 Mac 2009. Eric Schmidt, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) Novell, merupakan CEO Google sekarang, semenjak penubuh syarikat ini Larry Page meletak jawatan.

Nama "Google" berasal dari kesilapan mengeja "googol,"[1][2] yang merujuk kepada 10100 (angka 1 diikuti seratus angka sifar). Kata kerja "google" dalam Bahasa Inggeris dibubuh dalam Merriam Webster Collegiate Dictionary dan Oxford English Dictionary, bermaksud "menggunakan enjin gelintar Google untuk memperoleh maklumat dari Internet."[3][4]

Google bermula sebagai satu projek penyelidikan pada Januari 1996 oleh Larry Page dan Sergey Brin, dua pelajar Ph.D. di Universiti Stanford, California [5].

Misi Google adalah "untuk menetapkan maklumat dunia dan membuatnya boleh dicapai dan berguna secara universal". Slogan tidak rasmi syarikat ini, diciptakan oleh mantan pekerja dan jurutera pertama Gmail[6] Paulus Buchheit, adalah "Jangan jahat". Kritik terhadap Google termasuk kebimbangan tentang privasi maklumat peribadi, hak cipta, dan tapisan.

Pengenalan[sunting | sunting sumber]

Mesin pelayan pertama Google, dibina dengan cekera keras murah dan mempunyai sistem sokongan tambahan

Google bermula pada Januari 1996 sebagai projek penyelidikan oleh Larry Page dan Sergey Brin ketika mereka berdua merupakan pelajar PhD di Universiti Stanford di California.[7]

Ketika sistem gelintir biasa mentakrif hasil dengan mengira berapa banyak kali istilah carian muncul pada laman, kedua mereka membuat teori mengenai sistem lebih baik yang menganalisa hubungan antara laman web.[8] Mereka menggelar teknologi baru ini sebagai PageRank, di mana kepentingan tapak web ditentukan melalui bilangan laman, dan kepentingan halaman tersebut, yang dikait kembali kepada tapak asal.[9][10]

Satu enjin gelintir kecil dikenali sebagai "RankDex" dari IDD Information Services direka oleh Robin Li yang, sejak 1996, telahpun mencuba strategi yang sama bagi menilai tapak dan kedudukan laman.[11] Teknologi dalam RankDex akan dipaten[12] dan kemudiannya digunakan kemudian apabila Li mengasaskan Baidu di China.[13][14]

Page dan Brin pada asalnya mengelar enjin gelintar baru mereka "BackRub", kerana sistem memeriksa pautan balik bagi menilai kepentingan sesuatu tapak.[15][16][17]

Akhirnya, mereka menukar nama kepada Google, berasal dari salah ejaan bagi perkataan "googol",[18][19] nombor satu diikuti dengan seratus sifar, yang dipilih bagi melambangkan bahawa enjin gelintar ingin memberikan sejumlah besar maklumat bagi penggunannya.[20] Pada asalnya, Google berjalan di laman web Universiti Stanford, dengan domain google.stanford.edu.[21]

Nama domain bagi Google didaftar pada 15 September 1997,[22] dan syarikat didaftar pada 4 September 1998. Ia bertempat di garaj kawan (Susan Wojcicki[7]) di Menlo Park, California. Craig Silverstein, rakan pelajar PhD di Stanford, digaji sebagai pekerja pertama.[7][23][24]

Dipercayai bahawa laman dengan pautan lebih banyak daripada laman web yang relevan harus merupakan halaman paling relevan yang dikaitkan dengan pencarian, Page dan Brin menguji tesis mereka sebagai sebahagian daripada pengajian mereka, dan meletakkan fondasi bagi mesin pencari mereka. Asalnya, mesin pencari menggunakan webUniversiti Stanford dengan domain google.stanford.edu. Domain google.com didaftarkan pada 15 September 1997, dan perusahaan ini berdiri dengan nama Google Inc pada tarikh 4 September 1998 pada sebuah garasi rumah di Menlo Park, California. Investasi awal yang diperoleh untuk perusahaan baru ini bernilai hampir $ 1,1 juta, termasuk cek senilai $ 100.000 dari Andy Bechtolsheim, salah seorang pengasas Sun Microsystems. Pada bulan Mac 1999, syarikat ini memindahkan pejabatnya ke Palo Alto, rumah bagi beberapa direkodkan Silicon Valley startups teknologi. Selepas membangun dengan cepat mengatasi dua website lainya, perusahaan ini menyewa sebuah komplek bangunan di Mountain View di 1600 Amphitheatre Parkway dari Silicon Graphics (SGI) pada tahun 2003. Syarikat ini telah tetap di lokasi ini sejak itu, dan komplek ini mulai dikenali sebagai Googleplex (plesetan dari kata Googolplex). Pada tahun 2006, Google membeli properti dari SGI sebesar $ 319 juta.

Mesin pencari Google menarik pelanggan setia di antara peningkatan jumlah pengguna Internet, yang menyukai desain sederhana dan keputusan yang bermanfaat. Pada tahun 2000, Google mulai menjual iklan yang dikaitkan dengan carian kata kunci. Iklan-iklan berasaskan teks untuk menjaga sebuah desain halaman yang teratur dan untuk memaksimumkan kelajuan loading halaman. Kata kunci dijual berdasarkan pada kombinasi tawaran harga dan jumlah klik, dengan penawaran bermula pada 5 sen per klik. Model penjualan iklan kata kunci dirintis oleh Goto . com (kemudian berganti nama menjadi Overture Services, sebelum diambil alih oleh Yahoo! dan diganti merek menjadi Yahoo! Search Marketing). Goto.com adalah seorang Idealab spin off dicipta oleh Bill Gross, dan merupakan syarikat pertama berjaya menyediakan bayar-untuk-penempatan perkhidmatan carian. Overture Services kemudian menuntut Google atas dugaan pelanggaran Overture bayar per-klik dan tawaran paten oleh Google AdWords perkhidmatan. Kasus itu diselesaikan di luar mahkamah, dengan Google bersetuju untuk menerbitkan saham daripada saham biasa ke Yahoo! dalam pertukaran yang terus-lesen. Dengan demikian, sementara banyak dari dot-com pesaingnya gagal di pasaran Internet baru, Google diam-diam naik bertubuh sambil menghasilkan pendapatan.

Nama "Google" berasal dari kesalahan ejaan yang umum dari Perkataan "Googol", yang merujuk pada 10 100, nombor diwakili oleh 1 yang diikuti oleh seratus nol. Setelah menemukan jalannya semakin ke dalam bahasa sehari-hari, kata "google", ditambah ke Merriam Webster Collegiate Dictionary dan Oxford Dictionary Inggeris pada tahun 2006, yang berarti "menggunakan mesin pencari Google untuk memperoleh maklumat di Internet."

Sebuah paten yang menggambarkan bagian dari mekanisme penilaian Google (PageRank) diberikan pada tarikh 4 September 2001. Paten ini secara rasmi ditugaskan ke Stanford University dan pendaftaran Lawrence Page sebagai sang pencipta.

Google Malaysia Sdn Bhd[sunting | sunting sumber]

Anak syarikat Google di Malaysia mula beroperasi di Kuala Lumpur pada Januari 2011 di Menara City Bank, Kuala Lumpur, lalu berpindah ke KL Sentral pada Ogos 2013.[25]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Koller, David. "Origin of the name, "Google." Stanford University. Januari 2004.
 2. ^ Hanley, Rachael. "From Googol to Google: Co-founder returns." The Stanford Daily. 12 Februari 2003. Dicapai pada 14 Julai 2006.
 3. ^ Harris, Scott D. "Dictionary adds verb: to google." San Jose Mercury News. 7 Julai 2006. Dicapai pada 7 Julai 2006.
 4. ^ Bylund, Anders. "To Google or Not to Google." The Motley Fool melalui MSNBC. 5 Julai 2006. Dicapai pada 7 Julai 2006.
 5. ^ Google Corporate History
 6. ^ Conger, Kate. "Google Removes 'Don't Be Evil' Clause From Its Code of Conduct". 
 7. ^ a b c "Google Milestones". Corporate Information. Google, Inc. Dicapai September 28, 2010. 
 8. ^ Page, Lawrence; Brin, Sergey; Motwani, Rajeev; Winograd, Terry (November 11, 1999). "The PageRank Citation Ranking: Bringing Order to the Web". Stanford University. Dicapai February 15, 2010. 
 9. ^ "Technology Overview". Corporate Information. Google, Inc. Dicapai February 15, 2010. 
 10. ^ Page, Larry (August 18, 1997). "PageRank: Bringing Order to the Web". Stanford Digital Library Project. Diarkibkan daripada [www-diglib.stanford.edu/cgi-bin/WP/get/SIDL-WP-1997-0072?1 asal] Check |url= value (bantuan) pada May 6, 2002. Dicapai November 27, 2010. 
 11. ^ Li, Yanhong (August 6, 2002). "Toward a qualitative search engine". Internet Computing, IEEE. IEEE Computer Society. 2 (4): 24–29. doi:10.1109/4236.707687. ISSN 1089-7801. Dicapai February 14, 2010. 
 12. ^ US patent 5920859, Li, Yanhong, "Hypertext document retrieval system and method", issued July 6, 1999, assigned to IDD Enterprises, L.P. 

  Tiada keterangan.

  Parameter templat

  ParameterKeteranganJenisStatus
  RefRef

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Surname1Surname1

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Surname2Surname2

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Surname3Surname3

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Surname4Surname4

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  YearYear

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Given1Given1

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Inventorlink1Inventorlink1

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Given2Given2

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Inventorlink2Inventorlink2

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Given3Given3

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Inventorlink3Inventorlink3

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Given4Given4

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Inventorlink4Inventorlink4

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  TitleTitle

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  CountryCodeCountryCode

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  PublicationNumberPublicationNumber

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  DescriptionDescription

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  PublicationDatePublicationDate

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  IssueDateIssueDate

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  EditorSurname1EditorSurname1

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  EditorSurname2EditorSurname2

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  EditorSurname3EditorSurname3

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  EditorSurname4EditorSurname4

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  URLURL

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Urlurl

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  SepSep

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Assignee1Assignee1

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  Assignee2Assignee2

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  PSPS

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  FilingDateFilingDate

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
  PriorityDatePriorityDate

  tiada keterangan

  Tidak diketahuipilihan
 13. ^ Greenberg, Andy (October 5, 2009). "The Man Who's Beating Google". Forbes Magazine. Dicapai October 12, 2010. 
 14. ^ "About: RankDex". RankDex.com. Dicapai October 12, 2010. 
 15. ^ Battelle, John (August 2005). "The Birth of Google". Wired Magazine. Dicapai October 12, 2010. 
 16. ^ "9 People, Places & Things That Changed Their Names". Mental Floss. Dicapai December 20, 2009. 
 17. ^ "Backrub search engine at Stanford University". Diarkibkan daripada asal pada December 24, 1996. Dicapai March 12, 2011. 
 18. ^ Koller, David (January 2004). "Origin of the name "Google"". Stanford University. Dicapai February 15, 2010. 
 19. ^ Hanley, Rachael (February 12, 2003). "From Googol to Google". The Stanford Daily. Stanford University. Dicapai February 15, 2010. 
 20. ^ "Google! Beta website". Google, Inc. Diarkibkan daripada asal pada February 2, 1999. Dicapai October 12, 2010. 
 21. ^ "Google! Search Engine". Stanford University. Diarkibkan daripada asal pada November 11, 1998. Dicapai October 12, 2010. 
 22. ^ "WHOIS – google.com". Diarkibkan daripada asal pada May 29, 2012. Dicapai July 5, 2010. 
 23. ^ "Craig Silverstein's website". Stanford University. Diarkibkan daripada asal pada October 2, 1999. Dicapai October 12, 2010. 
 24. ^ Kopytoff, Verne (September 7, 2008). "Craig Silverstein grew a decade with Google". San Francisco Chronicle. Hearst Communications, Inc. Dicapai October 12, 2010. 
 25. ^ (Inggeris) "Tech giant Google expands in Greater KL with a new office 5 times larger than current office". InvestKL. 6 Julai 2015. Dicapai 8 Disember 2017. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]