Detective Conan: The Fourteenth Target

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Detective Conan: The Foutheenth Target (名探偵コナン 14番目の標的)
PengarahKanetsugu Kodama
PenulisKanetsugu Kodama
Dihasilkan olehMasahito Yoshioka
Michihiko Suwa
Dikisahkan olehKazunari Kochi
Muzik olehKatsuo Ono
Diedarkan olehToho
Tarikh tayangan
Jepun 18 April 1998
NegaraJepun Jepun
BahasaBahasa Jepun

Detective Conan : The Foutheenth Target (名探偵コナン 14番目の標的, Meitantei Konan Jūyon banme no Tagetto) adalah siri filem ke-2 di Jepun dalam siri Detektif Conan. Mula ditayangkan pada 18 April 1998, versi bahasa Inggeris dikeluarkan pada 2007 dan versi bahasa Melayu dikeluarkan pada 2010 di Astro Ceria. Diarahkan oleh Kanetsugu Kodama dan ditulis oleh Kazunari Kochi, cerita ini mengenai kes di mana orang yang rapat dengan Kogoro Mouri diserang dengan cara yang serupa dengan ABC Pembunuhan. Filem ini mencapai pendapatan pengedar 1.05 juta yen.

Pelakon Suara[sunting | sunting sumber]

Minami Takayama sebagai Conan Edogawa

Wakana Yamazaki sebagai Ran Mouri 

Akira Kamiya sebagai Kogoro Mouri 

Gara Takashima sebagai Eri Kisaki 

Chafurin sebagai Juzo Megure

Kaneto Shiozawa sebagai Ninzaburo Shiratori 

Kenichi Ogata sebagai Hiroshi Agasa 

Naoko Matsui sebagai Sonoko Suzuki 

Yukiko Iwai sebagai Ayumi Yoshida

Ikue Otani sebagai Mitsuhiko Tsuburaya

Wataru Takagi sebagai Genta Kojima

Midori Kuriyama 

Shimizu 

Shinichi Kudo (flashback)

Yusaku Kudo (flashback)

Plot[sunting | sunting sumber]

Filem ini bermula dengan Ran bermimpi ibunya, Eri ditembak. Ran lalu menelefon Eri dan memberitahunya tentang mimpi tersebut. Kemudian babak beralih ke sebuah penjara, di mana seorang lelaki bernama Jo Murakami memegang sebuah buku nota yang bertulis "Beika City, Kogoro Mouri".

Pasukan Penyiasat Muda dibawa oleh Profesor Agasa melawat Muzium Peringatan Aeronotik Tohto. Di pameran tersebut, terdapat banyak jenis helikopter dan kapal terbang. Berbalik ke Agensi Detektif Mouri, Jo Murakami mengetuk pintu tetapi kemudiannya berlalu setelah tiada jawapan.

Ran dan Sonoko menunggu untuk mendapatkan tandatangan Minoru Nishina, penulis yang diminatinya. Kemudian mereka pergi ke kafe dan Ran menceritakan pertengkaran yang menyebabkan perpisahan Kogoro dan Eri sewaktu dia berumur tujuh tahun. Ran juga telah mengatur makan malam bersama Eri pada jam tujuh. Di restoran “La Fleur”, Eri bersikap dingin seperti biasa, menganggap Kogoro terlambat kerana bermain mahjong sehingga lewat malam. Tidak lama kemudian, seorang pemain golf professional bernama Hiroki Tsuji yang merupakan kenalan Kogoro masuk ke restoran itu. Menurut Kogoro, Tsuji mengambil bahagian dalam Terbuka Amerika Syarikat. Sewaktu menikmati makan malam, Kogoro dan Eri kelihatan tidak canggung untuk ketawa bersama-sama. Tetapi kemudian Kogoro ternampak pembaca berita Peter Ford bersama Towako Okano (pemilik bar yang sering dikunjungi oleh Kogoro). Apabila Kogoro berasa marah kerana menyangka Ford memikat Okano, Eri menyangka Kogoro menyukai Okano lalu terus bangun meninggalkan mereka.

Seminggu kemudian, Inspektor Megure cedera terkena anak panah sewaktu berjoging. Kogoro, Pasukan Penyiasat Muda dan Ran pergi melawatnya di hospital. Inspektor Shiratori memberitahu mereka yang anak panah itu disasarkan menggunakan busaran silang, dan sebilah pedang barat ditemui di tempat kejadian.

Kemudian, Eri yang sedang berada di pejabatnya, dan pembantunya memberikan sebuah bungkusan yang mengandungi coklat Zigoba. Eri menjamah sekeping tetapi jatuh pengsan kerana diracuni bahan kimia pertanian. Walau bagaimanapun keadaan Eri tidak membimbangkan kerana dia dikejarkan ke hospital serta-merta. Pada kotak coklat itu, terdapat sekuntum bunga kertas yang pernah dilihat oleh Conan.

Di rumah Profesor Agasa, dia sedang membaiki papan luncur Conan apabila pintu hadapan berkecai dilempar batu. Agasa pergi menyiasat apa yang terjadi tetapi ditembak oleh seorang penunggang motosikal misteri. Conan mengejar orang itu dengan papan luncur namun gagal menjejakinya. Dia kembali ke rumah Agasa dan menemui objek misteri, dan menyedari kaitan antara pedang, bunga dan objek aneh itu, serta semua mangsa.

Pedang, bunga dan objek aneh itu adalah objek yang dipegang oleh Raja, Ratu dan Jack dalam permainan kad. Nama pertama Megure, Juzo bermaksud 13. Kisaki dalam Bahasa Inggeris bermaksud Ratu. Suku kata terakhir nama akhir Agasa iaitu ‘Shi’ (Hiroshi) adalah gabungan 10 dan 1. Megure muncul dan memberitahu yang Jo Murakami mungkin merupakan suspek dalam pembunuhan bersiri itu. Kogoro juga berkata yang tidak hairan Murakami berdendam kerana dia pernah menangkapnya sebelum ini. Apabila Shiratori cuba menjelaskannya, Megure cepat-cepat menyampuk. Kemudian Kogoro memberitahu yang dia kenal seseorang yang mempunyai angka 10 atau “tou” dalam namanya, Towako. Polis bergegas menyerbu dan meletakkan Towako dalam pengawasan. Ran dan Conan bertanya apakah yang Shiratori hendak katakana dan dia menjawab Murakami cuba melarikan diri dan menjadikan ibu Ran, Eri sebagai tebusan.

Conan menelefon Ran (dengan suara Shinichi) dan Ran bertanya jika dia boleh menembak di atas captor. Conan menyatakan walaupun Kogoro telah menembak Eri, pasti ada sebabnya dan terus meletakkan telefon. Di agensi, Conan melihat seorang lagi yang mempunya angka 10 dalam namanya, Hiroki Tsuji. Megure, Kogoro dan Shiratori bergegas ke tempat Tsuji bersama Ran dan Conan. Tsuji enggan membatalkan penerbangannya, tetapi membenarkan Megure dan Kogoro mengawalnya ke Lapangan Terbang Tohto. Conan kemudiannya menyelinap ke dalam helikopter itu. Semasa penerbangan, Tsuji tiba-tiba mengalami silau matahari. Conan cuba untuk mendaratkan helikopter di Sekolah Rendah Teitan. Di samping itu, Conan meminta Pasukan Penyiasat Muda untuk memindahkan semua orang dalam kawasan sekolah. Walau bagaimanapun, helikopter melanggar sebuah downdraft, menyebabkannya terhempas. Helikopter itu kemudian meletup akibat kebocoran gas.

Ubat titis mata yang digunakan oleh Tsuji ternyata ubat mydriatic, menjadikan anak mata Tsuji membesar dan menyebabkan dia menjadi hilang penglihatan oleh matahari. Kerana ubat mydriatic mengambil masa dari 10 hari hingga dua minggu, Tsuji tidak dapat mengambil bahagian di Terbuka AS. Kogoro mendakwa tidak mengenali sesiapa yang mempunyai angka 9 dalam nama mereka, tetapi dia tahu seorang yang namanya mempunyai angka 8, Kohei Sawaki. Megure, Kogoro, Conan dan Ran melawat Kohei Sawaki di kediamannya. Sawaki ternyata mempunyai koleksi wain yang agak besar di apartmennya, dan ketika Conan berjalan, dia mengesan beberapa kerosakan di lantai. Sawaki berkata yang dia pernah menjatuhkan sebotol wain secara tidak sengaja di situ. Sawaki juga berkata yang dia akan ke Aquacrystal, mengadakan pertemuan dengan pemilik Asahi tentang restoran di sana. Serta-merta, Shiratori menyedari terdapat angka 9 dalam nama Asahi.

Conan dan Ran mengikut Megure dan Kogoro ke Aquacrystal, di mana mereka bertemu Osani Nana-san (tujuh), Nishina Minoru (dua), Shishido Eimei (enam), Peter Ford (empat). Mereka menaiki monorel ke kompleks utama. Apabila mereka masuk ke dalam restoran, mereka menyedari Shiratori Ninzaburo mempunyai angka 3. Ran berkata Shinichi mempunyai angka 1. Osani kemudian mencabar Nishina, mengatakan restoran yang Nishina cadangkan adalah teruk. Osani memberikan Nishina cabaran rasa tanpa melihat, di mana Nishina salah meneka Chambertin. Sawaki kemudiannya menjawab dengan betul nama wain tersebut iaitu Beaujolais Moulin-a-Vent.

Conan mengambil jus untuk Ran, dan tanpa diduga Kogoro mengambil jus dan bukannya bir. Apabila Conan pergi mengambil jus lagi, dia ternampak Sawaki merasa serbuk cili.

Polis mengesyaki Asahi mungkin sudah mati. Walaupun anak-anak kapal cuba untuk lari, Nana ternampak mayat Asahi yang sudah lemas, dan pintu masuk ke restoran dikunci. Jalan keluar kecemasan disekat dengan simen, menjadikan tiada tempat untuk melarikan diri. Tetamu yang lain bertempiaran untuk mencari jalan keluar alternatif, Nana tidak berenggang dengan Ran dan Conan. Apabila Conan cuba untuk menyiasat, dia meletakkan tin jus dan cuba berlari. Walau bagaimanapun Ran sempat menangkapnya. Tetapi kemudian elektrik terpadam menyebabkan Nana panik. Apabila lampu bernyala kembali, Nana didapati telah mati ditikam. Apabila Conan menyedari pelakunya meraih Nana dengan tangan kanan, dia sedar Murakami bukan pelakunya kerana Murakami kidal. Conan pergi mendapatkan air mineral untuk semua orang. Semasa semua orang sedang minum Conan mendedahkan pelaku sebenar. Pada ketika ini, lampu terpadam disebabkan satu letupan. Satu lagi letupan menyebabkan restoran itu banjir. Kogoro menyelamatkan Nishina, yang tidak pandai berenang, dan Conan melihat semua orang tetapi Ran selamat.

Ran telah terperangkap pada kereta, jadi Conan pergi menyelamatkannya. Apabila Conan cuba untuk menyelamatkan Ran, kakinya terperangkap. Walau bagaimanapun, Ran memberikan oksigen yang telah diberikan Conan kepadanya dalam bentuk ciuman, dan kemudian pengsan. Conan cepat-cepat menggunakan suspender anjal untuk menggerakkan kereta itu, dan menyelamatkan dirinya dan Ran. Anak-anak kapal kemudian menjumpai satu lagi jalan keluar oleh kerana banjir. Apabila Sawaki cuba untuk memberikan CPR kepada Nishina, Conan (dengan menggunakan suara Kogoro), menegaskan lebih baik Shiratori yang melakukan CPR.

Sewaktu CPR diberi, Conan ‘menembak’ Kogoro dan mula menjelaskan kes tersebut melalui Kogoro. Conan mendedahkan bahawa pelakunya bukan Murakami disebabkan Murakami kidal, tetapi pelakunya adalah orang bertangan kanan. Kohei Sawaki adalah pelakunya. Dia menyatakan Sawaki mempunyai aguesia, gangguan yang membunuh keupayaan untuk deria rasa. Conan menegaskan yang Sawaki telah merasa serbuk cili, manakala sommelier biasa tidak akan melakukan sesuatu seperti itu. Conan juga berkata ketika dia membawa air mineral untuk anak-anak kapal, hanya cawan Sawaki yang mengandungi garam. Conan juga memberitahu bahawa Nana telah meninggalkan bukti bahawa Sawaki adalah pembunuh dalam poketnya iaitu gabus yang dia gunakan dengan pengilat kuku, dan juga bahawa Ace of Spade yang masih hilang yang masih dimiliki oleh Kohei.

Akhirnya Sawaki mendedahkan yang dia mahu membalas dendam terhadap Nana kerana bertanggungjawab atas kemalangan yang menyebabkan dia berada dalam keadaan sekarang, Tsuji yang mengejek maruahnya sebagai sommelier, Asahi kerana tidak menjaga wain yang berharga dengan betul, dan Nishina untuk tulisan buruk tentang wain. Sawaki mendedahkan dia "mencekik" Murakami hingga mati. Daripada semua mangsa, Sawaki hanya mahu membunuh Hiroki Tsuji, Katsuyoshi Asashi, Nana Osani, dan Minoru Nishina. Motif Sawaki menyerang mangsa lain mengikut nombor kad ialah kerana Sawaki mahu menyamarkan motif apabila Murakami membalas dendam pada Kogoro dan supaya dirinya tidak disyaki dengan bersembunyi di kalangan mangsa. Bom itu adalah satu usaha untuk melemaskan Nishina kerana dia tidak boleh berenang, dan untuk membunuh yang lain sekiranya mereka tidak dapat lari hidup-hidup. Beliau juga mendedahkan bahawa dia membunuh Murakami, yang menebus kesalahannya dan mahu berdamai dengan Kogoro, dan menggunakan beliau sebagai kambing hitam untuk semua jenayah yang berterusan.

Dengan semua jenayahnya terbongkar, Sawaki cuba melarikan diri dan mengambil Ran sebagai tebusan. Dia juga memasang lebih bahan letupan, menyebabkan Aquacrystal runtuh. Kogoro, Megure dan Conan mengejar Sawaki. Apabila Shiratori mengacu pistol kepada Sawaki di atas bumbung, Conan berkata kerana tangannya gementar, ia mungkin tertembak Ran. Shiratori melemparkan pistol sebagai tanda mengalah. Apabila Sawaki melihat Megure dan Shiratori bersedia untuk menyerang, dia mengugut Conan supaya membawa senjata itu kepadanya. Conan memungut senjata, kemudian menyedari mengapa Kogoro menembak Eri dahulu. Dia menembak, manakala peluru hampir mengenai Ran, menyebabkan Ran tidak sedarkan diri. Kogoro menangkap Sawaki, dan membantu Conan menyelamatkan Ran. Apabila Sawaki cuba untuk membunuh diri, Kogoro menyelamatkannya supaya dia terus hidup untuk dihadapkan ke muka pengadilan. Orang-orang lain terus meninggalkan helikopter, Kogoro menyedari yang dia takut ketinggian. Selepas itu Ran dihantar ke hospital semasa memegang Ace of Spade "yang Shinichi terselamat".

Ran dan Conan kemudian melawat Eri untuk mengetahui sebab sebenar perpisahan mereka; di mana Kogoro menyuruh Eri berhenti memasak kerana masakannya tidak sedap (cara lain untuk menyuruhnya berehat). Ran dan Conan bagaimanapun, tahu sepenuhnya bahawa masakan Eri memang "tidak berapa sedap".