Pergi ke kandungan

Eve Online

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Eve Online
PembangunCCP Games
PenerbitSSI (expired)
CCP Games
PlatformMicrosoft Windows, Mac OS X, Linux (Official Linux support discontinued as of Apocrypha expansion)
Pelepasan
  • UK: 6 Mei 2003

   • CHN: 12 Jun 2006

   • SEA: 22 Februari 2007
   GenreMMORPG Space simulation
   ModPemain berganda

   Eve Online (juga dikenali sebagai EVE Online) adalah permainan video dimajukan oleh CCP Games. Ia adalah permainan talian pemain beganda besar-besaran dilatar di dalam lataran angkasa fiksyen sains. Pemain-pemain menerbang kapal-kapal boleh diubahsuai melalui alam semesta terdiri daripada lima ribu sistem bintang.[1] Sebanyak sistem bintang yang disambung kepada satu sama lain oleh kaedah pagar lompatan. Sistem bintang boleh mengandungi bulan-bulan, planet-planet, stesen angkasa, lubang cacing, lingkaran asteroid dan kompleks.

   Rifter-class frigates after a successful attack.

   Latarnya 21,000 tahun dalam masa depan, cerita latar fiksyen bagi Eve Online menjelaskan bahawa manusia, menggunakan sumber-sumber Bumi, mula menjajahi seluruh Bima Sakti.[2][3] Akhirnya, manusia berkembang ke seluruh galaksi. Sumber-sumber menjadi disaing, dan peperangan bermula. Apabila lubang ulat semulajadi yang ditemui, banyak lagi koloni-koloni yang ditubuhkan, dalam galaksi yang belum dijelajahi yang dipanggil New Eden. Penjana lubang ulat buatan yang dibina untuk menyokong lubang ulat itu. Apabila lubang ulat semulajadi tutup, ia memusnahkan penjana dengannya. Dipotong dari Bumi dan benda keperluan, penjajah New Eden menghadapi kemiskinan dalam juta-juta. Lima koloni-koloni telah kembali, membina masyarakat semula. Koloni-koloni terdiri lima empayar di Eve: Empayar Amarr, Persekutuan Gallente, Republik Minmatar, Negeri Caldari dan Empayar Jove. Semua kecuali Empayar Jove yang boleh dimain; CCP kata bahawa mereka bertujuan untuk menggunakan bangsa Jove di dalam jalan cerita Eve.[4]

   Lihat juga

   [sunting | sunting sumber]
   1. ^ Guðmundsson, Eyjólfur (3 August 2007). "Econ Dev Blog - Market Overview for Mineral Markets" (HTML). eve-online.com. CCP Games. Dicapai pada 2007-09-03.
   2. ^ CCP Games. "Eve Online background story page" (HTML). eve-online.com. CCP Games. Dicapai pada 2008-01-15.
   3. ^ CCP Games. "Timeline of the Amarr Empire" (HTML). eve-online.com. CCP Games. Dicapai pada 2008-01-15.
   4. ^ Lord Ciar. "Fragland.net: Interview with CCP" (HTML). Dicapai pada 2008-01-15.
   5. ^ CCP Games. "List of awards received by Eve Online" (HTML). eve-online.com. CCP Games. Dicapai pada 2008-01-15.

   Pautan luar

   [sunting | sunting sumber]