Gaperon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gaperon
Negara asalPerancis
DaerahAuvergne
Sumber susuLembu
TeksturLembut
Tempoh penuaan4 minggu
PensijilanTidak[1]

Gaperon adalah keju dari daerah Auvergne di negara Perancis yang dibuat dengan menggunakan dadih susu lembu.[1] Keju in secara tradisional dibuat di rumah-rumah dan bukan buatan pabrik.[1] Pada awalnya, dadih digunakan untuk membuat keju ini namun susu skim telah sering digunakan.[1] Dadih untuk membuat keju Gaperon dikacau bersama dengan bawang putih dan biji lada sebelum ditekan ke dalam acuan yang berbentuk seperti mangkuk.[1] Setelah itu, keju tersebut diikat dengan tali rafia dan digantung di dapur ataupun gudang agar mengering.[1] Bentuk keju Gaperon ini adalah seperti kubah dengan ukuran tinggi 7.5 sentimeter manakala beratnya kira-kira 300 gram.[2] Keju Gaperon dilitupi dengan kulit berwarna putih yang berbulu dan mempunyai tompok-tompok berwarna kelabu dan biru.[2] Apabila keju ini masih muda, teksturnya lembut dan kulitnya boleh dimakan.[2] Manakala itu, ketika keju tersebut telah melalui proses kematangan teksturnya menjadi semakin keras.[2] Terdapat suatu tradisi memberikan keju Gaperon yang diikat dengan pita sebagai hadiah.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (Inggeris) Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4.  Page30.
  2. ^ a b c d e (Inggeris) Gaperon Cheese, Practically Edible. Diakses pada 7 Juni 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.