Ghostbusters

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ghostbusters
Ghostbusters Poster.jpg
Poster pawagam
Pengarah Ivan Reitman
Penerbit Bernie Brillstein
Ivan Reitman
Penulis Dan Aykroyd
Harold Ramis
Dibintangi oleh Bill Murray
Dan Aykroyd
Sigourney Weaver
Harold Ramis
Rick Moranis
Ernie Hudson
Annie Potts
William Atherton
Muzik oleh Elmer Bernstein
Sinematografi László Kovács
Disunting oleh David E. Blewitt
Sheldon Kahn
Pengedar Columbia Pictures
Mula ditayangkan
8 Jun 1984
Tempoh tayangan
107 minit
Negara Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Bahasa bahasa Inggeris
Perbelanjaan AS$30 juta

Ghostbusters adalah sebuah filem komedi cereka sains 1984 comedy film mengenai tiga parapsikologis New York yang pelik. Setelah mereka dibuang kerja dari Universiti Columbia, mereka bermula perniagaan sendiri untuk menyiasat dan menangkap hantu.

Ia diikuti dengan sebuah sambungan, Ghostbusters II (1989), dan siri televisyen beranimasi, The Real Ghostbusters (kemudiannya Slimer! And the Real Ghostbusters) dan Extreme Ghostbusters.

Ghostbusters dikeluarkan di Amerika Syarikat pada 8 Jun 1984, dengan lakonan Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Annie Potts dan Ernie Hudson, dan mengaut keuntungan kasar kira-kira $240 juta di A.S. dan lebih dari $50 juta[1] di luar negara sewaktu tayangan di pawagam, lebih dari tayangan kedua "Indiana Jones", lalu memudahkan jalan filem tersebut (Ghostbusters) sebagai yang termaju pada tahun itu, dan komedi yang termaju pada zaman 1980-an.

Pada 2000, pembaca majalah Total Film mengundi Ghostbusters filem komedi terhebat ke-44 sepanjang masa. Institut Perfileman Amerika meletakkan filem ini ke tangga ke-28 dalam senarai komedi 100 tertinggi sepanjang masa (dalam senarai "AFI's 100 Years...100 Laughs"). Pada 2005, IGN mengundi Ghostbusters komedi yang terhebat.

Filem ini berada di tempat ke-76 dalam senarai 100 Buah Filem Yang Paling Lucu" yang dikendalikan oleh Bravo.


Rujukan[sunting | sunting sumber]