HIV/AIDS

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

AIDS (bahasa Inggeris: Acquired immunodeficiency syndrome) or acquired immune deficiency syndrome (AIDS or Aids) is a collection of symptoms and infections resulting from the specific damage to the human immune system caused by infection with the human immunodeficiency virus (HIV),[1] the late stage of which leaves individuals prone to opportunistic infections and tumours. Although treatments for AIDS and HIV exist to slow the virus' progression, there is no known cure.

Cara-cara mengendalikan tekanan mental[sunting | sunting sumber]

Sebaik saja anda didiagnoskan dengan HIV positif, kesihatan fizikal bukan sahaja isu yang perlu dihadapi. Bersama dengan petanda sakit fizikal, setiap pesakit terpaksa menghadapi tekanan mental yang merosakkan kesihatan mental. Kesihatan mental merujuk kepada kesejahteraan seseorang dan merangkumi tingkah-laku, emosi dan fikiran,

HIV/AIDS akan membawa beberapa kesan terhadap hidup kamu dan saudara-mara kamu lebih-lebih lagi dari segi kesihatan mental kerana perubahan yang perlu dibuat dalam cara kamu hidup.

Kebanyakan orang yang menerima berita bahawa mereka dijangkiti HIV/AIDS akan merasa terkejut and sukar menerima hakikat ini. Adalah normal selepas menerima berita ini anda akan rasa takut, marah, atau, pada keseluruhan tidak percaya yang kamu boleh dijankiti HIV/AIDS. Selepas itu, anda akan merasa sedih, risau, dan cemas.

Peringatan Tentang Perasaan[sunting | sunting sumber]

  • Tak kira apa perasaan anda, anda berhak merasa begitu
  • Tak ada perasaan yang "betul" atau "salah". Perasaan itu hanya perasaan.
  • Perasaan akan timbul dan pergi begitu sahaja
  • Anda ada pilihan bagaimana anda akan mengatasi perasaan itu.

Setiap orang akan menghadapi hakikat HIV dengan caranya yang tersendiri. Anda mungkin menghadapi satu atau lebih daripada perasaan yang dibincangkan di bawah selepas diberi berita tentang penyakit HIV/AIDS. Perasaan-perasaan ini mungkin berlaku sebaik saja anda menerima berita itu atau apabila kamu dalam proses mengendalikan penyakit ini.

Penafian[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan orang yang menerima berita bahawa mereka dijankiti HIV/AIDS akan menafikan bahawa keputusan ujian darah itu betul. Anda mungkin berpendapat bahawa keputusan ujian itu salah atau makmal cuai dan telah mencampur-adukkan keputusan ujian. Reaksi seperti ini adalah biasa dan normal.

Pada permulaannya, penafian ini mungkin membantu, ia boleh memberi masa dan peluang untuk kamu membiasakan diri dengan jankitan HIV/AIDS. Bagaimanapun, sekiranya penafian ini tidak diatasi, ia merbahaya kerana kamu mungkin tidak mengambil langkah mencegah atau meminta bantuan sokongan dan rawatan.

Adalah penting agar kamu melafaskan perasaan kamu kepada doktor atau rakan yang boleh dipercayai agar kamu mendapat rawatan dan sokongan yang diperlukan.

Marah[sunting | sunting sumber]

Perasaan marah adalah normal dan biasa ketika menerima berita HIV/AIDS. Kebanyakan pesakit bingung/marah kerana mereka ragu-ragu dari mana mereka mendapat jangkitan virus HIV dan tidak mengetahui bahawa mereka pembawa virus itu.

Cara mengendalikan perasaan marah ialah

  • Bercakap tentang perasaan kamu kepada rakan, kaunselor atau kumpulan sokongan
  • Elakkan daripada bergaul dengan orang-orang yang mungkin meningkatkan perasaan marah kamu
  • Tingkatkan aktiviti2 supaya tidak terlampau memikirkan perasaan marah itu.