Halaman hasil enjin gelintar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Halaman hasil enjin gelintar ("search engine results page-SERP"), adalah daftar tapak web yang diberikan oleh enjin gelintar sebagai balasan kepada kata kunci pertanyaan carian Jaringan. Keputusannya biasanya termasuk daftar tapak web dengan judul, pautan pada laman, dan gambaran ringkas unsur meta yang menunjukkan di mana kata kunci telah padan dengan kandungan dalam laman. SERP mungkin merujuk kepada laman tunggal dengan pautan yang dikembalikan, atau set kesemua pautan dikembalikan bagi pertanyaan pencarian.

Simpanan pertanyaan[sunting | sunting sumber]

Sesetengah enjin gelintar menyimpan laman bagi carian kerap dan memaparkan laman simpanan dan bukannya laman langsung bagi meningkatkan prestasi enjin gelintar. Enjin gelintar mengemas kini hasil carian secara berkala bagi menunjukkan laman baru, dan kemungkinannya mengubah suai tingkat laman dalam halaman hasil enjin gelintar.

Hasir carian diperbaharui mungkin mengambil masa beberapa hari atau beberapa minggu yang kadang-kala mampu menghasilkan keputusan yang tidak tepat atau lapuk, dan tapak dan laman baru tiada sepenuhnya.

Hasil jenis berlainan[sunting | sunting sumber]

SERP bagi enjin gelintar utama seperti Google, Yahoo! dan enjin gelintar Bing mungkin termasuk senarai jenis berlainan: konteks, algoritma atau senarai gelintiran organik, dan juga daftar sponsor, gambar, peta, takrifan, video atau cadangan perhalusi gelintiran.

Enjin gelintiran utama menggambarkan perbezaan kandungan khusus, seperti gambar, berita, dan blog. Kebanyakan kandungan memiliki templat SERP khusus dan peningkatan gambaran pada laman keputusan gelintiran utama.

Pengiklanan (daftar sponsor)[sunting | sunting sumber]

SERP mungkin mengandungi pengiklanan. Ini adalah cara bagaimana enjin gelintar perdagangan membiayai operasi mereka. Contoh biasa bagi pengiklanan ini dipaparkan pada sebelah kanan laman sebagai jenis iklan kecil atau langsung di atas hasil gelintiran organik utama disebelah kiri.

Penjanaan SERP[sunting | sunting sumber]

Enjin gelintiran utama seperti Google, Yahoo! dan Bing terutamanya menggunakan kandungan yang terdapat dalam tag metadata pada laman web bagi menjana kandungan yang membentuk rinkasan pada hasil gelintiran. Tag judul html kan digunakan sebagai judul ringkasan sementara kandungan paling berkenaan atau berguna bagi laman web (tag gambaran atau salinan laman) akan digunakan bagi gambaran. Sekiranya laman web tidak ada, maklumat mengenai laman dari dmoz mungkin digunakan sebaliknya.[1]

Jejakan SERP[sunting | sunting sumber]

Webmaster menggunakan pengoptimuman enjin carian ("search engine optimization-SEO") bagi meningkatkan tingkat laman web mereka pada istilah indeks SERP. Hasilnya, pentadbir web sering memeriksa SERP bagi menjejak perkembangan pengoptimuman enjin carian mereka. Bagi mempercepatkan proses jejakan, pengaturcara mencipta perisian automatik bagi menjejak banyak kata kunci bagi banyak tapak web.

Rujukan[sunting | sunting sumber]