Hymni i Flamurit

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Hymni i Flamurit adalah lagu kebangsaan Albania. Liriknya ditulis oleh penyair Albania Aleksander Stavre Drenova. Pada mulanya, ia dicetak sebagai puisi dalam Liri e Shqipërisë (Kebebasan Albania), akhbar Albania di Sofia, Bulgaria. Muzik lagu kebangsaan dikarang penggubah dari Romania Ciprian Porumbescu. Dalam perlembagaan Albania lagu kebangsaan adalah Rreth Flamurit të Përbashkuar (Terjemahan bahasa Inggeris: Persatuan sekeliling Bendera, walaupun sering diterjemah sebagai Bersatu di sekeliling Bendera Kita), yang merupakan rangkap pertama puisi. Kadangkala nama generik Hymni Kombëtar (Lagu kebangsaan) digunakan.

Lirik[sunting | sunting sumber]

Lirik dalam bahasa Albania Abjad Fonetik Antarabangsa (AFA) Terjemahan dalam bahasa Melayu

Rreth flamurit të përbashkuar,
Me një dëshirë dhe një qëllim,
Të gjithë Atij duke iu betuar,
Të lidhim besën për shpëtim.

Prej lufte veç ai largohet,
Që është lindur tradhëtor,
Kush është burrë nuk friksohet,
Po vdes, po vdes si një dëshmor.

Në dorë armët do t'i mbajmë,
Të mbrojmë Atdheun në çdo vënd,
Të drejtat tona ne s'i ndajmë,
Këtu armiqtë s'kanë vënd.

Se Zoti vet e tha me gojë,
Që kombe shuhen përmbi dhe,
Po Shqipëria do të rrojë,
Për të, për të luftojmë ne.

O Flamur, flamur, shenj' e shenjtë
tek ti betohemi këtu
për Shqipërinë, atdheun e shtrenjtë,
për nder' edhe lavdimn e tu.

Trim burrë quhet dhe nderohet
atdheut kush iu bë therror.
Përjetë ai do të kujtohet
mbi dhe, nën dhe si një shenjtor!

[rɛθ̟ flamuɾit tə pəɾbaʃku.aɾ]
[mɛ ɲə dəʃiɾ ɛ ɲə c͡çəɫim]
[tə ɟ͡ʝiθ̟ atij dukɛ u bɛtu.aɾ]
[tə lið̟im bɛsən pəɾ ʃpətim]

[pɾɛj luftɛ vɛt͡ʃ a.i laɾgɔhɛt]
[c͡çə əʃtə linduɾ tɾað̟ətɔɾ]
[kuʃ əʃtə burə nuk fɾiksɔhɛt]
[pɔɾ vdɛs pɔɾ vdɛs si ɲə dəʃmɔɾ]

[nə dɔɾə aɾmət dɔ ti mbajmə]
[tə mbɾɔjmə atð̟ɛ.un nə t͡ʃdɔ kənd]
[tə dɾɛjtat tɔna nɛ si ndajmə]
[kətu aɾmic͡çtə skanə vənd]

[sɛ zɔti vɛtə ɛ θ̟a mɛ gɔjə]
[c͡çə kɔmbɛ ʃuhɛn pəɾmbi ð̟ɛ]
[pɔ ʃc͡çipəɾi.a dɔ tə rɔjə]
[pəɾ tə pəɾ tə luftɔjmə nɛ]

[ɔ flamuɾ flamuɾ ʃɛɲ ɛ ʃɛɲtə]
[tɛk ti bɛtɔhɛmi kətu]
[pəɾ ʃc͡çipəɾinə atð̟ɛ.un ɛ ʃtɾɛɲtə]
[pəɾ ndɛɾ ɛð̟ɛ lavdimn ɛ tu]

[tɾim burə c͡çuhɛt ð̟ɛ ndɛɾɔhɛt]
[atð̟ɛ.ut kuʃ i.u bə θ̟ɛrɔɾ]
[pəɾjɛtə a.i dɔ tə kujtɔhɛt]
[mbi ð̟ɛ nən ð̟ɛ si ɲə ʃɛɲtɔɾ]

Bersatu sekeliling bendera,
Dengan satu keinginan dan matlamat,
Marilah bersumpah dengan kehormatan kita
Untuk berjuang demi keselamatan kita

Hanya mereka yang dilahirkan pengkhianat
Mengelak dari perjuangan.
Mereka yang berani tidak gentar,
Untuk maut - di medan perjuangan.

Kami akan kekal berpegangan tangan,
Untuk mempertahankan tanahair kita.
Hak kami tidak akan dilepaskan,
Tiada tempat untuk musuh di sini.

Kerana Tuhan telah berkata,
Negara akan hilang dari bumi,
Tetapi Albania akan kekal,
Kerana untuknya, hanya untuknya kami berjuang.

Hymni i Flamurit juga merupakan puisi oleh Fan S. Noli.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]