Ikan tapah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ikan tapah
frames
Pengelasan saintifik


Ikan Tapah ialah satu spesies ikan duri air tawar dalam famili Siluridae yang terdapat di bahagian selatan Asia dari Pakistan ke Vietnam, Malaysia, dan Indonesia. Ikan ini juga dilaporkan terdapat di Afghanistan. Bandar Tapah di Perak, Malaysia, dinamai sempena ikan ini.


Taburan dan biologi[sunting | sunting sumber]

Ikan Tapah hidup di sungai dan tasik yang besar, dengan dasar sungai yang berlumpur dan air yang mengalir dengan perlahan. Ikan ini amat lembap dan biasa menyembunyikan diri di dalam lubang-lubang yang terdapat di tebing sungai dan terusan atau mengekalkan diri di dasar sungai untuk mencari makanan.

Ikan Tapah adalah pemangsa yang kuat makan. Makanan untuk ikan dewasa termasuk ikan yang lebih kecil, krustasia, dan moluska, manakala anak ikan biasanya makan serangga. Oleh itu, ikan ini adalah ikan perosak, khususnya terhadap ikan-ikan lain yang lebih bernilai.

Ikan Tapah membiak pada musim panas sebelum musim hujan. Oleh itu, banyak ikan duri ini boleh ditemukan pada musim panas.

Morfologi[sunting | sunting sumber]

Badan Ikan Tapah panjang dan amat padat. Ikan ini boleh membesar sehingga 2.4 meter (8 kaki) panjang. Kepalanya lebar, dengan mulut yang besar dan melekuk. Sudut-sudut mulutnya menjangkau ke belakang matanya. Gigi ikan ini amat tajam dan boleh menggigit manusia. Matanya kecil sahaja, dengan tepi di sekelilingnya. Ikan Tapah mempunyai dua pasang duri, dengan sirip dorsal yang kecil dan sirip belakang yang amat panjang.

Rujukan budaya[sunting | sunting sumber]

Menurut beberapa cerita rakyat di Malaysia, keturunan seseorang yang dipanggil Tok Kaduk tidak boleh makan dan menyentuh ikan kerana legenda itu mengatakan bahwa lama dahulu Tok Kaduk menangkap Tapah ini dan ketika ia memotong perutnya, ada emas di dalam ikan sehingga Tok Kaduk mengambil emas dan menjahit ikan itu dan melepaskannya kembali ke sungai. Dari masa itu, jika keturunannya berhubung dengan ikan, kulit mereka menjadi merah dan gatal sehingga mereka pergi ke Kg Tua, Lambor Kanan berhampiran Bota di Daerah Tengah Perak, Malaysia untuk mencari ubat. Perubatan adalah baki emas dari ikan yang telah disimpan untuk membuat ubat untuk penyakit ini. Ada yang mengatakan bahawa emas perlu direndam di dalam air dan perlu dimakan oleh pesakit dan mencuci kawasan yang gatal. Cerita-cerita lain telah mengatakan bahawa Sareng akan memakan bangkai manusia yang telah dikebumikan di dalam air, dan ia akan membawa jiwa manusia kepada tuhan-tuhan.[1]


Pekan Tapah di Malaysia dan ribut tropika yang berbeza yang dinamakan Tapah telah dinamakan sempena ikan ini (atau yang bernama Wallagonia leerii).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Froese, Rainer; Pauly, Daniel (2006). "Wallago attu" di FishBase. versi Mac 2006.
  • "Wallago attu". Integrated Taxonomic Information System. Dicapai pada 6 Jun. Check date values in: |accessdate= (bantuan)