Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Abdul Halim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
IPG Kampus Sultan Abdul Halim
Institute of Teacher Education, Sultan Abdul Halim Campus
Logo IPG.png
Lokasi
Sungai Petani, Kedah
Maklumat
MotoBersatu Berkhidmat Berjasa
DitubuhkanOktober 1980
Jumlah penuntutProgram Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PPISMP), Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) & Program Pensiswazahan Guru (PPG)
PengarahDr. Haji Baharuddin bin Haji Yaacob
Timbalan PengarahDr. Azman
Hal Ehwal PelajarDr. Abdul Rahman (1 Oktober 2015)
Laman sesawang

Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Abdul Halim (IPG KSAH) merupakan salah sebuah institut pengajian tinggi di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia yang menjalankan kursus-kursus perguruan peringkat sijil, diploma dan ijazah.

Ditubuhkan sejak 1976, institut ini adalah antara empat buah Institut Pendidikan Guru dalam Rancangan Malaysia Ketiga yang dibiayai pinjamannya oleh Bank Dunia.

Sejarah ringkas[sunting | sunting sumber]

Rancangan pembinaan Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Abdul Halim, sebelum ini dikenali sebagai Maktab Perguruan Sultan Abdul Halim Sungai Petani, bermula sejak tahun 1976. Institut ini merupakan institusi perguruan yang pertama di Negeri Kedah Darul Aman.

Serentak dengan rancangan pembinaannya di Sungai Petani, Institut ini mula berfungsi di Pulau Pinang dengan menggunakan nama Maktab Perguruan Jalan Northam.

Sekitar tahun 1978 dan 1979, antara bangunan yang siap dibina ialah sebuah blok pentadbiran dan bilik-bilik kuliah, 8 buah blok asrama yang tiap-tiap satu boleh menampung 90 orang pelajar, dewan syarahan, sebuah bangunan perpustakaan, sebuah gimnasium, sebuah dapur dan dewan makan, 4 unit flat untuk pensyarah, 24 unit rumah pekerja, dan rumah Pengetua.

Perpindahan dari Jalan Northam, Pulau Pinang ke Sungai Petani, Kedah bermula pada pertengahan tahun 1979. Pada mulanya, institut ini dikenali sebagai Maktab Perguruan Sungai Petani kemudian ditukar kepada Maktab Perguruan Sultan Abdul Halim setelah diperkenankan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, Sultan Negeri Kedah Darul Aman ketika itu.

Dalam bulan Oktober, Majlis Penyampaian Sijil yang pertama telah diadakan. Seramai 319 orang guru pelatih yang menerima latihan di Maktab Perguruan Jalan Northam dan di Sungai Petani telah menerima Sijil Perguruan mereka daripada Yang Berbahagia, Tan Sri Dato' Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dalam majlis tersebut.

Rujukan[sunting | sunting sumber]