Islam di Iran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Islam merupakan agama rasmi di Iran. 98 peratus daripada penduduk Iran menganut agama ini dan 89 peratus daripada penduduk Islam berpegang kepada ajaran Syiah dan 9 peratus berpegang kepada ajaran Sunah. Kebanyakan mereka yang beraliran Sunah adalah suku Turkomen, suku Arab, suku Balochi dan suku Kurdi dan mereka ini bertumpu di barat daya, tenggara, timur laut dan barat luat Iran.[1] Kebanyakan penganut Syiah pula beraliran Ithna ashariyyah.

Sejak penawanan tentera Islam di Parsi, agama Islam dijadikan agama rasmi Iran kecuali ketika pencerobohan tentera Mongol dan juga ketika pemerintahan wangsa Ilkhanat. Iran menjadi republik Islam pada tahun 1979 apabila perlembagaan baru yang berunsur negara Islam diluluskan parlimen.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kemaraan tentera Islam di Parsi pada 637-651 mengakhiri kegemilangan Empayar Sassanid dan seterusnya memusnahkan agama Majusi di Empayar Parsi. Namun begitu, tamadun Parsi tidak berakhir begitu sahaja. Ia mula berkembang bersama-sama dengan tamadun Islam.

Sebelum datangnya Islam di Parsi, kebanyakan orang Parsi beragama Majusi dan juga terdapat kumpulan minoriti beragama kristian atau nasrani dan Yahudi. Penyebaran Islam di Parsi merupakan sebuah proses yang perlahan. Penduduk-penduduk kota merupakan antara yang terawal memeluk Islam dan perlahan-lahan tersebar di kalangan petani dan dihqans atau ningrat. Pada abad ke 10, majoriti orang Parsi telah pun memeluk Islam dan kebanyakan mereka beraliran Sunah. Ajaran Syiah tiba di Parsi pada abad ke 15.

Islam Syiah di Iran[sunting | sunting sumber]

Walaupun Syiah sudah menapak di Iran ketika zaman awal Islam, kebanyakan penduduk Iran pada mulanya adalah Sunah sehingga abad ke 17. Pada abad ke 16, bangsa Safavid menjadikan Syiah sebagai agama rasmi Iran dan akhirnya kebanyakn penduduk Iran mula memeluk agama Islam Syiah. Pada pertengahan kurun ke 17, mejoriti penduduk Iran sudah pun menjadi muslim Syiah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-02-03. Dicapai pada 2007-06-06.

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]