JVC

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Victor Company of Japan, Limited
日本ビクター株式会社
Perbadanan TYO: 6792
IndustriElektronik
DitubuhkanYokohama, Jepun (1927)
Ibu pejabatYokohama, Jepun
Tokoh penting
Masahiko Terada, Presiden
KeluaranAudio, visual, elektronik dan perisian komputer, produk media
Hasil 840 bilion Yen (Tahun fiskal year berakhir 31 Mac 2005)
Bilangan kakitangan
34,493 (pada 31 Mac 2005)
Laman sesawang rasmi
JVC Global

Victor Company of Japan, Limited (日本ビクター株式会社, Nippon Bikutā Kabushiki-gaisha) (TYO: 6792 ), biasanya dirujuk sebagai JVC, merupakan sebuah perbadanan elektronik pengguna dan profesional antarabangsa yang berpusat di Yokohama, Jepun. Syarikat ini paling dikenali kerana memperkenalkan televisyen Jepun yang pertama dan membangunkan perakam video VHS.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

JVC diasaskan pada tahun 1927 dengan nama The Victor Talking Machine Company of Japan, Limited sebagai anak syarikat kepada Victor Talking Machine Company, sebuah syarikat peti nyanyi dan piring hitam yang terutama di Amerika Syarikat. Pada tahun 1929, sebahagian besar pemilikannya dipindahkan kepada RCA-Victor. JVC mengeluarkan peti nyanyi dan piring hitam pada sepanjang dekad 1930-an tetapi pada tahun 1932, ia juga mula mengeluarkan radio dan kemudiannya, televisyen yang pertama di Jepun pada tahun 1939. JVC memutuskan sebarang hubungan dengan semua pekongsi asingnya semasa Perang Dunia II dan sejak tahun 1953, sebahagian besar kepentingan syarikat itu dipegang oleh Matsushita sehingga bulan Ogos 2007.

JVC GR DA20

Syarikat[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.