James Roday

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
James Roday
James Roday (2009).jpg
Kelahiran
James David Rodríguez

(1976-04-04) 4 April 1976 (umur 44)
Tahun aktif1999 - Kini

James David Rodríguez (lahir April 4, 1976 di San Antonio, Texas) adalah seorang pelakon Amerika lebih digelar dengan nama pentasnya James Roday. Dia kini berlakon di siri televisyen USA Network Psych sebagai seorang tukang telek palsu Shawn Spencer.

Biografi[sunting | sunting sumber]

James Roday, yang adalah seorang keuturunan Mexico, menghadiri Taft High School di San Antonio.[1] Dia adalah anak lelaki Jim Rodriguez, yang bekerja untuk Boardwalk Auto Group. Dia belejar teater di New York University's Experimental Theatre Wing, di mana dia mandapatkan sarjana dalam bidang seni halus.[2] Dia juga adalah pengarah artistik sama RED DOG SQUADRON, sebuah syarikat teater Los Angeles di menubuh sama dengan Brad Raider. Roday menggunakan sebuah nama keluarga yang lebih Anglo Saxon kerana seperti yang dia jelaskan dalam beberapa wawancara dia tidak mahu dilakonkan dalam hanya satu jenis watak. Apabila ditanya jika dia ingin membuatnya lagi, dia berkata dia tidak berasa salah, dan perubahan itu adalah untuk kebaikan.[perlu rujukan]

Watak[sunting | sunting sumber]

Roday telah berlakon dalam pelbagai pengeluaran teater, termasuk Three Sisters, Twelfth Night sebagai Sebastian, A Respectable Wedding, Severity's Mistress, dan Sexual Perversity in Chicago dengan syarikat teaternya, RED DOG SQUADRON. Dia juga berlakon dalam filem 2003 Rolling Kansas dan bermuncul di 2005 film adaptation of The Dukes of Hazzard as Billy Prickett, and in the filem 2006 Beerfest. Di belakang babak, dia teman pengarang Todd Harthan dan James DeMonaco mengarang lakonan skrin untuk filem Skinwalkers dan dia akan mengarah filem Gravy, yang pada pertengahan 2006 adalah dalam pra-pengeluaran.

Kredit televisyen Roday termasuk watak lakonan di Miss Match di NBC pada 2003 as "Nick Paine" dan First Years 2001 sebagai "Edgar 'Egg' Ross". Siri perdana Julai 7, 2006 pada siri asal Psych di USA Network (disiarkan berikutnya musim perdana kejayaan komedi lain, Monk) adalah show perdana televisyen kabel asas berskrip yang tertinggi kadar pada 2006.[3]

Anugerah dan pemilihan[sunting | sunting sumber]

Pada 2006, Roday dipilih untuk Pelakon Terbaik dalam suatu Siri, Komedi atau Muzik untuk Psych oleh Anugerah Satelit. Dia juga disenaraikan sebagai yang #62 pada isu "100 Most Beautiful People" dalam People Magazine pada 2007.

Pada 2008, dia telah dipilih untuk Outstanding Actor In a Drama Television Series untuk Psych oleh NCLR ALMA Awards.

Filemografi[sunting | sunting sumber]

Films
Tahun Tajuk Watak Nota lain
1999 Coming Soon Chad
Ryan Caulfield: Year One Vic
2000 Believe Bruce Arm/Agent Johnny
Get Real Trent Sykes
2001 Thank Heaven Receptionist
First Years Edgar 'Egg' Ross
2002 Repli-Kate Max
Providence Alexander Conrad
Showtime 'Maxis' Cameraman
2003 Rolling Kansas Dick Murphy
Miss Match Nick Paine
2005 Don't Come Knocking Mickey, First Assistant Director
The Dukes of Hazzard Billy Prickett
2006 Beerfest German Messenger
2006-kini Psych Shawn Spencer
2008 Fear Itself - In Sickness and in Health Carlos 1 Episod

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://hispaniconline.com/HispanicMag/2008_08/LatinForum-Film.html
  2. ^ Robin Roberts, "Psych 's Two Sleuths Reveal Their Poker Faces," TV Guide, [1]
  3. ^ TV.com: Psych premiere sets basic cable mark

Pautan luar[sunting | sunting sumber]