Jamie Carragher

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Jamie Carragher
Carragher.jpg
Maklumat peribadi
Nama penuh James Lee Duncan Carragher
Tarikh lahir 28 Januari 1978
Tempat lahir Bootle, Merseyside, England
Ketinggian 1.85 m
Posisi permainan Pemain pertahanan tengah
Maklumat kelab
Kelab terkini Liverpool
Nombor 23
Kerjaya remaja
1992–1996 Liverpool
Kerjaya senior*
Tahun Pasukan Kmncln (Gol)
1998–sekarang Liverpool 450 (3)
Pasukan kebangsaan
1999–sekarang England 32 (0)
* Kemunculan kelab senior dan gol dikira untuk liga tempatan sahaja dan betul sehingga 1 July 2006.

† Kemunculan (Gol).

‡ Kaps pasukan kebangsaan dan gol betul sehingga 7 Februari 2006

James Lee Duncan Carragher (dilahirkan Januari 28, 1978 di Bootle, Merseyside) merupakan pemain antarabangsa England yang sedang bermain bersama kelab bola sepak Liverpool F.C. dan merupakan timbalan ketua pasukan kepada Steven Gerrard.

Sebagai seorang kapten pasukan, Carragher juga merupakan pelawak dalam pasukan. Keupayaan dan sikapnya di dalam padang, merendah diri secara semulajadi, dan kesanggupan untuk menyatakan pendiriannya, telah membuatkan beliau sebagai pemain terbaik yang dikenali peminat. Ini dibuktikan apabila beliau di undi tempah ke 7 dalam liverpoolfc.tv "100 Players Who Shook The Kop", tempat tertinggi sebagai pemain pertahanan.

Kebanyakan pengkritik bolasepak bersependapat Carragher akan menjadi salah seorang pertahanan terbaik "out-and-out" dalam England. Di bawah bimbingan Rafael Benitez, beliau telah dipertingkatkan permainannya dari pertahanan tengah. Carragher telah membuat 400 penampilan bersama Liverpool, lebih banyak dari semua pemain Liverpool pada masa kini dan hanya yang ke 24 pemain Liverpool yang berbuat demikian. Beliau sekarang mendapat kepercayaan sebagai pemain pertahanan tengah di bawah Benitez berbanding Gerard Houllier dan Sven-Göran Eriksson yang lebih menggunakannya sebagai pemain full-back. Sebagai keputusan, beliau digambarkan sebagai mangsa kepada kebolehannya.

Pada hari Sabtu 20 Januari 2007, Jamie Carragher bermain sebanyak 450 kali untuk Liverpool dan ditawarkan testimonial oleh kelab kerana 10 tahun perkhidmatan beliau. Untuk meraikannya, Jamie telah memenangi pemain terbaik perlawanan dan menjadi pertahanan kukuh semasa perlawanan menentang juara bertahan Chelsea.

Peminat Liverpool telah memberi penghormatan kepada beliau dengan menayangkan sepanduk "Carragher - probably the best scouser in the world."

Statistik[sunting | sunting sumber]

Persembahan bersama Kelab

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Semua pencapaian dimenangi bersama Liverpool.
Pemenang
Tempat Kedua