Jerez de la Frontera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Jerez de la Frontera merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Cádiz, Andalusia, Sepanyol (Spanish: Andalucía) di barat daya Sepanyol, Jerez terletak di pertengahan antara laut dan gunung. Pada tahun 2013 bandar yang terbesar di wilayah ini mempunyai 215,180 penduduk; ianya adalah kelima terbesar di Andalusia. Ia telah menjadi hab pengangkutan dan komunikasi wilayah, melepasi walaupun Cádiz, ibukota wilayah, dalam aktiviti ekonomi. Jerez de la Frontera juga, dari segi keluasan tanah, perbandaran yang terbesar di wilayah itu, dan kawasan-kawasan yang terpencil terkapar adalah zon yang subur untuk pertanian. Terdapat juga banyak ladang lembu dan operasi kuda pembiakan, serta industri wain yang terkenal di dunia.

Bandar ini terletak 12 km (7.46 mi) dari Lautan Atlantik, di Campina de Jerez, kawasan yang sesuai untuk memupuk kebun-kebun anggur yang menghasilkan sherry yang terkenal. Ia berkaitan dengan Komanwel Municipios de la Bahía de Cádiz dengan kawasan metropolitan lebih 650,000 penduduk. Beberapa tempat terkenal di ke bandar adalah Alcazar of Jerez, Gereja San Miguel, Charterhouse of Jerez, The Cathedral of San Salvador.

Sejak tahun 1987 Grand Prix perlumbaan motosikal di Sepanyol dirayakan di Circuito de Jerez pada awal Mei. Pada hari ini, bandar ini menerima beribu-ribu penunggang dari seluruh dunia. Festival popular lain di bandar adalah Feria de Jerez atau "Minggu Suci di Jerez".

Lihat juga: