Kaedah chakravala

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kaedah chakravala ialah suatu algoritma kitaran untuk menyelesaikan persamaan kuadratik tak tentu, tarmasuk persamaan Pell. Kaedah ini telah dibangunkan di India dan akarnya dapat dikesan hingga ke abad ke-5, diringkas oleh Aryabhata, yang kemudiannya dilanjutkan oleh Brahmagupta, Jayadeva, dan Bhaskara. Kaedah ini digelar sebagai kaedah kitaran dan mengandungi kesan-kesan induksi matematik.[1]

Masalah Brahmagupta, pada 628, menggunakan kaedah chakravala untuk menyelesaikan persamaan kuadratik tak tentu, termasuk persamaan Pell

untuk integer minimum x dan y.

Jayadeva (abad ke-9) dan Bhaskara (abad ke-12) memberikan jawapan lengkap untuk persamaan ini dengan menggunakan kaedah chakravala untuk mencari

dan

Masalah ini tidak dapat diselesaikan di Eropah sehingga zaman Lagrange pada 1767.[perlu rujukan] Kaedah Lagrange bagaimanapun, memerlukan pengiraan 21 tumpu berturut-turut pecahan lanjar untuk punca kuasa dua 61, sementara kaedah chakravala adalah lebih mudah. Selenius, dengan taksirannya pada kaedah chakravala, menyatakan

"Kaedah ini mewakili algoritma penganggaran terbaik panjang minimal yang, disebabkan oleh beberapa ciri peminimuman, dengan usaha minimal dan menghindari bilangan besar secara automatik menghasilkan jawapan terbaik untuk persamaan. Kaedah chakravala mendahului kaedah Eropah selama lebih seribu tahun. Tetapi tiada pelaksanaan Eropah dalam seluruh bidang algebra daripada Bhaskara pada masa kemudiannya, tidak hampir sama dengan waktu kita, menunjukkan kerumitan dan kepintaran chakravala."[perlu rujukan]

Hermann Hankel memanggil kaedah chakravala

"benda yang terunggul dicapai dalam teori bilangan sebelum Lagrange."[2]

Contoh[sunting | sunting sumber]

Anggapkan kita harus menyelesaikan bagi dan . Langkah pertama adalah mencari mana-mana jawapan untuk dengan cara lain; dalam kes ini, kita menyamakan dengan 1, lalu menghasilkan .

Sekarang, kita menggunakan Lemma Bhaskara (bukti), yang mengatakan bahawa

jika , oleh itu

Dengan lemma Bhaskara, kita sekarang ada

Sekarang, buat suatu integer, dengan membiarkan , dan mengambil supaya nilai mutlak dikurangkan. Penilaiannya adalah , , .

Menggantikan nilai pengiraan , persamaan sekarang dikurangkan kepada:

, or

Kita boleh abaikan tanda-tanda dan , mengetahui bahawa mereka telah dikuasa duakan, dan anggap mereka masing-masing sebagai 5 dan 41.

Pada titik ini, satu pusingan algoritma kitaran adalah lengkap. Kita sekarang mengulangi proses ini lagi, menggunakan lemma Bhaskara:

Sekarang, buat sebuah integer, dengan membiarkan , dan membuat supara nilai mutlak dikecilkan. Nilainya adalah , , .

Leleran ketiga:

Buat sebuah integer, dengan membiarkan , dan ambil supaya nilai mutlak dikecilkan. Nilainya adalah , , .

Leleran keempat:

Buat sebuah integer, dengan membiarkan , dan ambil supaya nilai mutlak dikecilkan. Nilainya adalah , , .

Leleran kelima:

Buat sebuah integer, dengan membiarkan , dan ambil supaya nilai mutlak dikecilkan. Nilainya adalah , , .

...Akhirnya kita dibawa ke jawapannya, iaitu

Kemaskinikan dan semak jika perlu.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cajori (1918), p. 197

    "The process of reasoning called "Mathematical Induction" has had several independent origins. It has been traced back to the Swiss Jakob (James) Bernoulli, the Frenchman B. Pascal and P. Fermat, and the Italian F. Maurolycus. [...] By reading a little between the lines one can find traces of mathematical induction still earlier, in the writings of the Hindus and the Greeks, as, for instance, in the "cyclic method" of Bhaskara, and in Euclid's proof that the number of primes is infinite."

  2. ^ Kaye (1919), p. 337.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Florian Cajori (1918), Origin of the Name "Mathematical Induction", The American Mathematical Monthly 25 (5), p. 197-201.
  • George Gheverghese Joseph, The Crest of the Peacock: Non-European Roots of Mathematics (1975).
  • G. R. Kaye, "Indian Mathematics", Isis 2:2 (1919), p. 326–356.
  • C. O. Selenius, "Rationale of the chakravala process of Jayadeva and Bhaskara II", Historia Mathematica 2 (1975), pp. 167-184.
  • C. O. Selenius, "Kettenbruch theoretische Erklarung der zyklischen Methode zur Losung der Bhaskara-Pell-Gleichung", Acta Acad. Abo. Math. Phys. 23 (10) (1963).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]