Kerajaan Merina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Kerajaan Merina
Fanjakan'Imerina

1540–1897
Bendera Imerina
{{{coat_alt}}}
Bendera Lambang
Kerajaan Merina
Kerajaan Merina
Ibu negaraAntananarivo
Bahasa lazimMalagasy
Agama
Mitologi Malagasi, Protestantisme (From 1869)
KerajaanPemerintahan beraja mutlak
Era sejarahPra-jajahan, Perebutan untuk Afrika
• Penubuhan pemerintahan beraja
1540
1897
Diganti oleh
Negeri naungan Malagasi

Kerajaan Merina(sekitar 1540-1897) adalah negeri tenggara Afrika pra-penjajahan yang menguasai paling banyak apa yang kini dikenali Madagascar. Ia tersebar keluar dari Imerina, kawasan tanah tinggi pusat terutamanya yang didiami oleh kumpulan etnik Merina dengan modal politik moden dan bersejarah di Antananarivo dan rohani dan bekas modal politik di Ambohimanga dan sebuah ibu negara politik 24 kilometer (15 bt) barat di Antananarivo, kini tempat duduk kerajaan untuk neagra demokrasi Madagascar. Raja-raja dan ratu-ratu Merina yang memerintah Madagascar pada abad ke-19 adalah keturunan barisan panjang kerabat diraja Merina turun-kemurun, menjangkau kembali dalam tradisi lisan kepada sumber-sumber seperti penduduk pertama manusia pulau atau anak tuhan sendiri.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Orang Merina adalah sekelompok dalam budaya Malagasi Madagascar yang mana kerajaanya dinamakan. Adat kasta kuat dalam beberapa bahagian Madagascar melihat para pemerintah di kalangan kumpulan etnik berbagai biasanya dari darjat mulia digelar andriana. Lebih dikemukakan, Sakalava dari dataran pantai barat menubuhkan sebuah kerajaan yang maju berdasarkan perdagangan maritim dengan kapal-kapal lanun dan komersial Eropah dan Arab yang sejak sekurang-kurangnya abad ke-16.

Merina tinggal dalam dataran pusat pulau dipanggil Imerina ("tanah yang dilihat dari jauh"). Menurut sejarah lisan, tanah ini pada asalnya didiami oleh orang Vazimba, yang telah dikalahkan dan sebahagian besarnya dibuang dari tanah Madagascar oleh raja Merina Andriamanelo pada abad ke-16, sekali gus mewujudkan Kerajaan Imerina.

Satu Imerina bersatu dan berkembang diperintah oleh pengganti dalam keturunannya. Kehidupan politik di pulau itu dari abad ke-16 telah dicirikan oleh konflik sporadis antara kerajaan Merina dan Sakalava, yang berasal dengan pencerobohan memburu hamba Sakalava ke dalam Imerina. Raja Andriamasinavalona membelahempatkan kerajaan untuk diperintah oleh empat anak lelakinya kegemaran baginda, menghasilkan pemecahan dan peperangan yang berterusan antara para penguasa di Imerina.

Raja Andrianampoinimerina (ca. 1787–1810)

Dari konteks inilah pada tahun 1787 yang Putera Ramboasalama, anak saudara Raja Andrianjaka Ambohimanga (salah satu daripada empat kerajaan Imerina) mengusir bapa saudaranya dan mengambil takhta di bawah nama Andrianampoinimerina. Raja baru yang menggunakan diplomasi dan tenaga berdua untuk menyatukan kembali Imerina dengan niat untuk membawa semua Madagascar di bawah pemerintahannya. Objektif ini sebahagian besarnya diselesaikan di bawah anaknya, Radama I, yang merupakan yang pertama untuk mengakui dan kerap terlibat mubaligh dan diplomat Eropah di Antananarivo.

Pemerintahan 33 tahun Ratu Ranavalona I, balu Radama I, telah dicirikan dengan suatu perjuangan untuk mengekalkan pengasingan budaya Madagascar dari kemodenan, terutama seperti yang diwakili oleh Perancis dan British. Anaknya dan waris, Raja [Radama II Madagascar | Radama II]], yang ditandatangani tidak masyhur Piagam Lambert memberikan usahawan Perancis Joseph-François Lambert hak eksklusif banyak sumber di pulau itu. Dasar liberal baginda menimbulkan kemarahan bangsawan, bagaimanapun, dan Rainivoninahitriniony, Perdana Menteri, telah mencekik raja dalam coup d'etat. Revolusi bangsawan ini menyaksikan Rasoherina, balu raja, diletakkan di atas takhta atas penerimaan pemerintahab beraja perlembagaan baginda yang memberi kuasa yang lebih besar kepada Perdana Menteri. Baginda menggantikan Perdana Menteri penyandang dengan adiknya, Rainilaiarivony, yang mengekalkan peranan sehingga kejatuhan Kerajaan dan berkahwin setiap ratu berturut-turut. Berdaulat seterusnya, Ranavalona II, memasukkan pemerintahan beraja kepada agama Kristian dan mengadakan semua sampy (azimat diraja nenek moyang) dibakar dalam paparan awam. Kerajaan pemerintah akhir, Permaisuri Ranavalona III, mengambil takhta pada usia 22 tahun dan telah dibuang ke Reunion dan kemudian Algeria berikutan penjajahan Perancis pulau pada tahun 1896.

Penjajahan Perancis[sunting | sunting sumber]

Pendaratan Battaillon de Chasseur à Pieds ke-40 di Majunga, antara 5hb Mei dan 24hb Mei 1895.

Marah pada pembatalan Piagam Lambert dan berusaha untuk mengembalikan harta yang diambil dari warga Perancis, Perancis menyerang Madagascar pada tahun 1883 dalam apa yang dikenali sebagai Perang Perancis-Hova pertama (Hova sebagai nama merujuk kepada golongan bangsawan Merina). Pada akhir perang, Madagascar menyerahkan Antsiranana (Diego Suarez) di pantai utara ke Perancis dan membayar 560,000 emas franc kepada waris Joseph-François Lambert. Di Eropah, sementara itu, diplomat pembahagian benua Afrika mengusahakan satu perjanjian di mana Britain, untuk mendapatkan Kesultanan Zanzibar, menyerahkan hak-hak ke atas Heligoland untuk Empayar Jerman dan melepaskan semua tuntutan atas Madagascar memihak Perancis. Perjanjian itu merupakan petanda sakit bagi pemerintahan beraja primitif Madagascar. Perdana Menteri Rainilaiarivory telah berjaya dengan bermain Great Britain dan Perancis terhadap satu sama lain, tetapi kini Perancis boleh mencampuri tanpa takut tindakan balas dari Britain.

Pada tahun 1895, Perancis lajur terbang mendarat di Mahajanga (Majunga) dan berarak melalui jalan Sungai Betsiboka ke ibu negara, Antananarivo, mengambil para pembela bandar itu dengan kejutan kerana mereka telah menjangka serangan dari pantai timur lebih dekat. Dua puluh tentera Perancis mati dalam pertempuran dan 6,000 meninggal dunia dar malaria dan penyakit-penyakit lain sebelum kedua Perang Franco-Hova berakhir. Pada tahun 1896, Kerajaan Merina telah diletakkan di bawah perlindungan Perancis sebagai Perlindungan Malagasi dan pada tahun 1897 Parlimen Perancis mengundi untuk mengilhak pulau sebagai tanah jajahan, menamatkan pemerintahan beraja Merina.[1]


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Virginia Thompson, Richard Adloff. The Malagasy Republic: Madagascar today. Stanford University Press.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Rebecca L. Green: Merina. The Rosen Publishing Group, New York, 1997, ISBN 0-823-91991-9 (The heritage library of African peoples). Google Books
  • Matthew E. Hules, et al (2005). The Dual Origin of the Malagasy in Island Southeast Asia and East Africa: Evidence from Maternal and Paternal Lineages. American Journal of Human Genetics, 76:894–901, 2005.
  • Mervyn Brown (2000). A History of Madagascar. Princeton: Markus Wiener Publishers. ISBN 1-55876-292-2.
  • Stephen Ellis and Solofo Randrianja, Madagascar – A short history, London, 2009
  • Brown, M. (1978) Madagascar Rediscovered: A History from Early Times to Independence (London: Damien Tunnacliff)
  • Campbell, G. (1981) Madagascar and slave trade, 1850–1895, JAH
  • Thompson, V. (1965) The Malagasy Republic: Madagascar today. Stanford University Press

Pautan luar[sunting | sunting sumber]