Kerajaan Negeri Sabah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kerajaan Negeri Sabah
Coat of arms of Sabah.svg
Gambaran keseluruhan
Dibentuk31 Ogos 1963 (56 tahun yang lalu) (1963-08-31)
Di bawah bidang kuasaSabah
Ibu pejabatKota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Belanjawan tahunanRM 4.1 bilion (2018)[1]
Menteri bertanggungjawab
Eksekutif agensi
  • Datuk Haji Hashim Paijan, Setiausaha Kerajaan Negeri
Agensi indukKerajaan Malaysia
Agensi anak
  • 10 kementerian
Tapak webwww.sabah.gov.my

Kerajaan Negeri Sabah adalah pihak berkuasa yang mengawal Sabah, salah satu daripada 13 negeri Malaysia, yang berpangkalan di Kota Kinabalu, ibu negeri. Kerajaan negeri mematuhi dan diwujudkan oleh kedua-dua Perlembagaan Persekutuan Malaysia, undang-undang tertinggi Malaysia, dan Perlembagaan Negeri Sabah, undang-undang tertinggi Negeri.

Kerajaan negeri hanya mempunyai dua cabang: eksekutif dan perundangan. Sabah tidak mempunyai cawangan kehakiman kerana federalisasi sistem mahkamah di Malaysia. Walaupun Sabah mempunyai bidang kuasa ke atas Mahkamah Syariah dan Anak Negeri (dan undang-undang masing-masing),[2][3] kedua-dua mahkamah masih dianggap sebahagian daripada cabang eksekutif negeri.

Perundangan[sunting | sunting sumber]

Dewan Undangan Negeri terdiri daripada hanya sebuah rumah tanpa nama yang dipanggil Dewan Undangan Negeri. Kesemua 60 anggota Majlis dipilih daripada daerah ahli tunggal oleh hak pilih dewasa sejagat. Majelis mengikuti sistem multi-parti dan badan pentadbir dipilih melalui sistem pertama yang lalu. Walau bagaimanapun, Negeri itu boleh melantik sehingga 6 anggota Majlis yang dicalonkan berdasarkan syarat-syarat yang disediakan oleh Perlembagaan Negeri.

Perhimpunan ini mempunyai mandat sehingga lima tahun oleh undang-undang. Yang di-Pertua Negeri boleh membubarkan badan perundangan negeri pada bila-bila masa dan biasanya berbuat demikian atas nasihat Ketua Menteri.

Eksekutif[sunting | sunting sumber]

Kabinet[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kabinet Negeri Sabah

Kuasa eksekutif terletak pada Kabinet yang dipimpin oleh Ketua Menteri. Perlembagaan Negeri menetapkan bahawa Ketua Menteri mestilah ahli Dewan Undangan Negeri yang, pada pendapat Yang di-Pertua Negeri, memerintahkan majoriti di Dewan Undangan Negeri. Kabinet dipilih di kalangan anggota Dewan Undangan Negeri dan bertanggungjawab ke badan itu. Cabang eksekutif kerajaan terdiri daripada Ketua Menteri sebagai ketua kerajaan, diikuti oleh berbagai menteri Kabinet.

Jabatan, agensi dan syarikat negeri[sunting | sunting sumber]

Sejak 16 Mei 2018, Kerajaan Negeri Sabah terdiri daripada kementerian-kementerian berikut, yang kemudian dibahagikan kepada jabatan-jabatan, agensi-agensi (ditandakan dengan *) dan syarikat-syarikat milik kerajaan (ditandakan dengan **):[4]

Ketua Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Ketua Menteri Sabah

Ketua Menteri Sabah adalah ketua kerajaan Sabah yang tidak langsung dipilih. Beliau dilantik secara rasmi oleh Yang di-Pertua Negeri (Gubernur), yang dalam penghakiman Tuan Yang Terutama berkemungkinan memberi keyakinan kepada majoriti ahli Dewan Undangan Negeri. Beliau mengetuai Kabinet Negeri, yang anggotanya dilantik oleh Yang di-Pertua Negeri atas nasihat Ketua Menteri. Ketua Menteri dan Kabinetnya bertanggungjawab secara kolektif kepada Dewan Undangan Negeri. Jabatan Ketua Menteri adalah badan dan kementerian di mana Ketua Menteri menjalankan fungsinya dan kuasa.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Lajius, Leolerry (17 November 2017). "Sabah peruntukkan RM4,104.35 juta untuk Bajet Negeri 2018". Sayang Sabah. Dicapai 14 December 2017. 
  2. ^ Kedua-dua mahkamah berada di bawah bidang kuasa Menteri Negara untuk Undang-Undang dan Hal Ehwal Asli.
  3. ^ Perlembagaan Persekutuan, Ninth Schedule, List IIA, Item 13.
  4. ^ "Senarai Jabatan dan Agensi Kerajaan Negeri". Sabah State Government. Dicapai 18 December 2016.