Kesatuan Antarabangsa Fizik Tulen dan Gunaan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kesatuan Antarabangsa Fizik Tulen dan Gunaan (dalam bahasa Inggeris: International Union of Pure and Applied Physics atau IUPAP) adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan antarabangsa ditumpukan kepada kemajuan fizik. Ia telah ditubuhkan pada tahun 1922 dan Perhimpunan Agung yang pertama telah diadakan pada tahun 1923 di Paris.

Tujuan Kesatuan adalah: untuk merangsang dan menggalakkan kerjasama antarabangsa dalam bidang fizik; untuk menaja mesyuarat antarabangsa yang sesuai dan untuk membantu menyusun jawatankuasa; untuk menggalakkan penyediaan dan penerbitan abstrak kertas dan meja pemalar fizikal; untuk menggalakkan perjanjian antarabangsa mengenai penggunaan simbol, unit, tatanama dan piawaian; untuk menggalakkan peredaran bebas daripada saintis untuk menggalakkan penyelidikan dan pendidikan.

Kesatuan ditadbir oleh Perhimpunan Agung, yang memenuhi setiap tiga tahun. Majlis adalah badan eksekutif tertinggi, menyelia aktiviti-aktiviti Suruhanjaya khusus Antarabangsa sembilan belas dan tiga Suruhanjaya Gabungan. Kesatuan adalah terdiri daripada Ahli yang mewakili masyarakat fizik yang dikenal pasti. Pada masa ini 49 Ahli mematuhi IUPAP.

IUPAP adalah anggota Majlis Sains Antarabangsa (ICSU).

Suruhanjaya SUNAMCO IUPAP yang menerbitkan buku bertajuk Symbols, Units, Nomenclature and Fundamental Constants in Physics, 1987 Revision, by E.R. Cohen and P. Giacomo yang juga dikenali sebagai buku merah, I.U.P.A.P.-25, or SUNAMCO 87-1. Buku ini telah dicetak semula dari Physica, Vol. 146A, Nos. 1-2, p. 1 (November, 1987) [1]. Edisi 1987 Symbols, Units, Nomenclature and Fundamental Constants in Physics boleh didapati di internet pada [2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:International Council for Science