Perbezaan antara semakan "Serban"

Jump to navigation Jump to search
9 bait ditambah ,  11 tahun lalu
k
bot menambah: io:Turbano; perubahan kosmetik
k (bot menambah: tl:Pugong)
k (bot menambah: io:Turbano; perubahan kosmetik)
[[ImageFail:Shahjahan.jpg|thumb|right|The 17th century Muslim [[Mogul]] Emperor [[Shah Jahan]]]]
[[ImageFail:Hans Ewoutsz. 001.jpg|thumb|right|190px|The [[Ottoman Empire|Ottoman]] Sultan [[Suleiman II]]]]
[[ImageFail:Serban.jpg|thumb|right|Serban / turban yang dipakai di [[Malaysia]]]]
'''Serban''' ialah sehelai kain panjang penutup kepala berbentuk bulat menutup separuh atas kepala . Di [[Turki]] dipanggil tülbent .
 
Serban ialah istilah yang digunakan di Malaysia yang bermaksud penutup kepala dan dianggap suci, tidak boleh dipijak sewenang-wenangnya. Di Malaysia , kebiasaannya ia hanya dipakai oleh mereka yang baru balik mengerjakan haji . Namun dekad terakhir ini ramai kelompok dari Jemaah Tabligh dan Al Arqam turut memakai serban,
 
== Perspektif Islam ==
Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat, tapi tak boleh ketika dalam ihram. Salah satu cara menutup kepala adalah dengan memakai ''serban'' bagi kaum lelaki, yang juga merupakan pakaian Sunnah yg khusus. Pemakaian serban itu adalah ''dengan cara melilitkan serban pada "[[kopiah]]". Tidak dinafikan masyarakat Arab memakai serban termasuk musyrikin Quraisy dan kabilah2 Arab yg lain. Tapi Nabi saw membezakan cara lilitannya sebagaimana ahli Hadis meriwayatkan baginda mengajar Sayyidina Ali cara memakai dan membuat lilitan serban sebelum mengutus menantunya itu ke Khaibar dlm ekspedisi dakwah. (al Mubarakfuri, Tuhfah al Ahwazi, Jld 5, ms 336 dari Imam atTabarani, dihasankan oleh Imam as Suyuti)
 
Pada zaman rasullulah, ahklak-nya, cara makan-minum, pergaulan-nya, pakaian-nya menjadi ikutan para sahabat-sahabat, sahabat kepada sahabat atau lebih jelas dari tabi'in-tabi'in, hingga ke hari ini.
Kisah lain, ada seekor [[kucing]] tidur di atas serban Rasulullah tetapi Nabi tak rentap serban itu kerana tidak mahu mengganggu kucing yang sedang tidur itu. Malah baginda memotong serbannya itu.
 
Mereka yang melarang atau menghalang seseorang itu daripada mengamalkan sesuatu sunnah Rasullullah SAW, seperti memakai serban itu dengan rela hatinya, tanpa apa-apa tekanan, ancaman atau paksaan, bolehlah dianggap sebagai membencinya. Dan dalam satu hadis, Rasullullah menyingkirkan mereka yang membenci sunnahnya daripada golongan yang mengikuti Rasullullah dengan perkataan ".. maka bukanlah ia dari golonganKu."
 
Terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa mereka yang secara berterang-terangan memusuhi sunnah Rasullullah dianggap kafir.
Bentuk serban yang dipakai oleh orang Islam tidak seragam. Serban yang dipakai oleh orang [[Afghanistan]] lebih besar dan tebal berbanding dengan orang [[Islam]] di [[Malaysia]]. Antara lain ini mungkin disebabkan faktor cuaca.
 
== Penggunaan serban di Malaysia ==
Di [[Malaysia]], murid Islam di sekolah kerajaan adalah dilarang memakai serban. Pada November 23, 2004 Hakim mahkamah rayuan, Gopal Sri Ram, mengesahkan keputusan guru besar Fatimah Sihi, yang menyingkirkan tiga murid Sekolah Kebangsaan Felda Serting di [[Negeri Sembilan]] pada 10 November 1997 kerana memakai serban. Mereka berusia antara 10 - 13 tahun. Mahkamah memutuskan bahawa ia merupakan masaalah displin murid enggan mengikuti peraturan sekolah. [http://www.abc.net.au/news/stories/2004/11/23/1250039.htm ]
[http://politics101malaysia.blogsome.com/2006/07/12/islam-much-more-than-turban-and-goatee/ ] [http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Saturday/Minda/20060722101459/Article/indexs_html ]
 
== Serban sikh ==
[[ImageFail:Turbanned man.jpg|thumb|A Sikh man wearing a turban]]
Masyarakat penganut [[Sikh]] atau [[Punjabi]] di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal , [[lonjong]] dan seragam bentuknya. Di sesetengah tempat , serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar.
 
 
Di Rajasthan, India ada banyak gaya memakai serban . Setiap 15 km perjalanan, anda akan dapati bentuk serban yang berbeza.
* Pada 27 Ogos 2007, pihak pentadbir keselamatan lapangan terbang di [[Amerika Syarikat]] (TSA) mengenakan peraturan pemeriksaan menyeluruh dan terpeinci ke atas serban atau penutup kepala penganut agama Sikh biarpun sudah melepasi [[mesin imbasan]] pengesan besi. Dasar ini berkuatkuasa sejak 4 Ogos 2007 . Semua anggota keselamatan di 450 [[lapangan terbang]] dan [[stesen kereta api]], [[pelabuhan]] dan [[sistem transit aliran ringan]] akan melaksanakan semua prosedur yang ditetapkan.
 
Sementara itu pihak Gabungan Sikh (SC) mengecam tindakan itu kerana bertentangan dengan semangat kepelbagaian agama yang menjadi antara asas penubuhan [[Amerika Syarikat]].
 
== Pautan luar ==
* http://www.abc.net.au/news/stories/2004/11/23/1250039.htm
* http://politics101malaysia.blogsome.com/2006/07/12/islam-much-more-than-turban-and-goatee/
* http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Saturday/Minda/20060722101459/Article/indexs_html
 
[[fr:Turban]]
[[ko:터번]]
[[io:Turbano]]
[[it:Turbante]]
[[he:טורבן]]
76,325

suntingan

Menu pandu arah