Perbezaan antara semakan "Pemilihan seks"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
1,326 bait ditambah ,  5 tahun lalu
k
tiada ringkasan suntingan
k
{{wikikan}}'''Pemilihan seksual''' adalah satu bentuk pemilihan semula jadi. Pemilihan seksual melibatkan suatu individu yang mempunyai jantina biologi tertentu memilih pasangan yang mempunyai jantina biologi yang berlawanan (pemilihan interseksual) dan individu ini bersaing dengan individu lain daripada jantina sendiriyang sama denganya untuk mendapatkan pasangan yang berlawan jantina (pemilihan intraseksual).
 
DuaApabila bentukkedua-dua pemilihanpemilhan seksual ini bermaksudberlaku, sebahagian individu tertentu akan mempunyai kejayaan untuk mengawan dan membiak yang lebih baik berbanding sebahagian daripada yang lain dalam sesuatusatu populasi. Peluang yang untuk membiak lebih baik ini wujud sama ada disebabkan pemilihan pasangan yang lebih menarik atau mempunyai ciri-ciri yang menarik untuk dijadikan pasangan bagi menhasilkan zuriat.
 
Contohnya, dalam musim mengawan satu populasi katak, pemilihan seksual berlaku pabila katak jantan berkumpul di gigi air dan membuat panggilan mengawan: menguak. Katak betina yang sampai di kawasan gigi air tersebut kemudiannya akan membuat pilihan katak jantan yang mempunyai suara yang paling dalam dan kawasan mengawan yang terbaik. Secara umumnya, katak jantan terpilih mendapat manfaat daripada proses mengawan yang kerap dan dapat memonopoli akses kawanan katak betina yang subur. Katak betina pula akan mempunyai bilangan zuriat yang terhad dan dapat memaksimumkan pulangan tenaga yang telah mereka gunakan in proses pembiakan. Konsep ini pada awalnya telah dicadangkan oleh [[Charles Darwin]] dan <nowiki>[[Alfred Russell Wallace]]</nowiki>. Mereka menguraikan pemilihan seksual sebagai pemacu kepada proses spesiasi. Hal ini juga menerangkan mengapa banyak organisma mempunyai ciri-ciri daripada evolusi yang membahayakan survival individual mereka. Ronald Fisher kemudian telah mengembangkan konsep ini pada abad ke-20.
 
Pemilhan seksual menyebabkan ciri-ciri ekstrem terutamanya pada organisma jantan bagi mempamerkan kecergasan mereka untuk dipilh oleh individu betina. Hal ini kemudianya menyebabkan terhasilanya dimorfisme pada ciri-ciri seksual sekunder seperti bulu pelepah hiasan pada burung syurgawi dan kuang, tanduk pada rusa, dan bulu leher pada singa. Dimorfisme ini terjadi disebabkan oleh mekanisma tindak balas positif oleh pasangan berlawan jantina. Mekanisme ini dikenali sebagai Pesongan Fisher (''Fisherian runaway''). Pesongan Fisher berlaku apabila perwarisan kehendak terhadap sesesuatu trait oleh satu-satu jantina alah sama penting untuk mempunyai trait tersebut jantina. Walaupun hipotesis anak jantan seksi menyatakan bahawa satu individu betina sentiasa tertarik kepada anak jantan, Prinsip Fisher ini menerangkan mengapa nisbah jantina adalah 1:1 tanpa pengecualian. Pemilihan seksual juga didapati pada fungi dan tumbuhan.
 
Kesinambungan pembiakan seksual di dunia yang penuh persaingan ini masih menjadi misteri kepada ilmu biologi di sebalik keupayaan pembiakan aseksual yang dapat menghasilkan 50% lebih banyak zuriat. Walaubagaimanapun, satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 menunjukkan pemilihan seksual dapat menerangkan kelangsungan pembiakan seksual organisma hidup.
 
Pada Organisme
 
<nowiki>*</nowiki> Pemilihan seksual dalam populasi burung, mamalia, reptilia, amfibia, serangga dan labah-labah mempunyai kompleks histocompabiliti. Pemilihan seksual juga didapati berlaku pada tumbuhan, binatang dan kulat. Pada sestengah spesies moluska sepersiput dan lintah bulan hermaprodit, ‘panahan cinta’ merupakan satu bentuk pemilihan seksual. Pada sesetengah serangga jantan daripada order lepidoptera menutup pori vaginal pada serangg
[[Kategori:Seksologi]]
[[Kategori:Biologi]]
54

suntingan

Menu pandu arah