Perbincangan pengguna:Polar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Arkib perbincangan terdahulu:
(berehat) Nov 2007 - Mac 2010

Islam Liberal kenapa dihapuskan?[sunting sumber]

Saya mahu tahu kenapa entri mengenai Islam Liberal dihapuskan? Terima kasih. --Kamalzack (bincang) 23:32, 14 Julai 2022 (UTC)Reply[balas]

Hello Polar. Saya penat edit artikel tu kamu hapuskan macam itu saja? Kamalzack (bincang) 08:58, 23 Julai 2022 (UTC)Reply[balas]

@Kamalzack: Rencana Islam Liberal dipadam tahun lepas kerana ia sudah lama diubah oleh pengguna yang disenarai hitam dan tiada siapa mahu perbetul. Suntingan anda yang terakhir ialah 2015, dan sehingga 2019, pengguna yang disenaraihitam itu telah mengubah semuanya dengan kualiti yang sangat teruk, memindahkan kepada pelbagai nama dan akhirnya sejarahnya telah berkecamuk tanpa ada yang mahu memperbaik. Setelah perbincangan dengan para penyelia, semua rencana yang dicemari dan jika tidak ada yang mahu bertanggungjawab, akan dihapuskan. Walau bagaimanapun, jika ada yang memohon untuk mengembalikan, ia akan dikembalikan hanya atas permintaan. Saya akan kembalikan kepada sejarah terakhir yang anda tinggalkan 2015 dahulu tetapi saya dapati terlalu banyak bahagian yang masih kosong (hanya terisi dengan templat), maka harap diperbaiki atau buang bahagian yang masih kosong itu. Polar (bincang) 04:45, 25 Julai 2022 (UTC)Reply[balas]
Sepatutnya tak payah la nak padam terlampau sangat. Wikipedia ni bersifat terbuka. Biarlah orang perbaiki. Terima kasih. Kamalzack (bincang) 05:46, 1 Ogos 2022 (UTC)Reply[balas]

Perihal: "kentang goreng"[sunting sumber]

Salam, @Polar:! Saya sahaja mahu memaklumkan bahawa kandungan saudara dari "kentang jejari" sudah ditukarkan kembali kepada "kentang goreng" - saudara memberi rasional bahawa "kentang jejari" merupakan "lebih tepat istilahnya melalui DBP", tetapi pada masa yang sama juga "fish and chips" dipadan kepada "ikan dan kentang goreng" oleh DBP sendiri. Tidakkah ia menjadi tidak seragam ada mengelirukan jika ternampak perpincangan antara istilah-istilah ini? Malah, "kentang goreng" juga ada dalam Kamus Inggeris-Melayu Dewan serta lebih familiar dengan orang ramai dan seragam se-Nusantara (Singapura turut menggunakannya - contoh); justeru ia dipulihkan agar kerana banyak orang yang lebih mengetahui "kentang goreng" senang mencarinya. Saya masih memasukkan rujukan untuk penggunaan istilah "kentang jejari" agar mudah diketahui pembaca juga.

Yang ikhlas, --Anumengelamun (bincang) 02:03, 1 April 2020 (UTC)Reply[balas]

Suntingan Bot[sunting sumber]

Maafkan saya kerana terlupa mengecualikan halaman untuk melakukan suntingan automatik oleh Bot sehingga tak sengaja menyuntiing laman pengguna anda. Kesulitan amat dikesali. CyberTPBOT (bincang) 11:34, 16 April 2020 (UTC)Reply[balas]

The All-American Rejects[sunting sumber]

Salam. Kenapa padamkan rencana The All-American Rejects, harap saudara pulihkan rencana tersebut dan saya akan bantu memperbaiki terjemahannya dan mengemaskini maklumat yang ada.-Fandi89 (bincang) 06:21, 5 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

Wassalam @Fandi89:, saya sedang dalam proses mengkategorikan ribuan rencana lewah yang diusahakan BukanTeamBiasa dan rencana yang kandungannya lebih 70% tidak diterjemah setelah lebih 2 tahun, saya tidak keberatan untuk memadamnya. Rencana The All-American Rejects telah dipulihkan dan harap bantuan anda untuk menterjemahkannya dengan segera. Terima kasih. Polar (bincang) 06:26, 5 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
Baru saya tahu tentang hal ini di laman Kedai Kopi. Saya perhatikan ada beberapa rencana yang saudara padamkan hari ini juga perlu dipulihkan dan saya akan bantu memperbaiki terjemahannya, yang mana ada kandungan bukan BM saya akan padamkannya.-Fandi89 (bincang) 06:28, 5 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Fandi89:, anda bagitahu rencana yang mana, nanti saya akan pulihkan dan tag anda. Terima kasih banyak-banyak atas bantuan anda. - Polar (bincang) 06:36, 5 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Polar:, antara rencana-rencana tersebut ialah:
@Fandi89:, siap. Berkenaan Fail:Logo Fly FM.svg, fail tersebut dihapus atas alasan menyalahi lesen bebas, maka saya tidak memulihkannya. - Polar (bincang) 07:50, 5 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Polar:, tidak mengapa. Apapun, saya sudah memperbaiki terjemahan dan membuang kandungan bahasa asing pada rencana-rencana yang disenaraikan di atas.-Fandi89 (bincang) 10:33, 5 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

Kesalahan ejaan[sunting sumber]

Boleh senaraikan semua kesalahan ejaan dan tatabahasa di Wikipedia:Senarai kesalahan umum ejaan. Dapat memudahkan kerja penyunting untuk sunting kopi dan waspada dengan kesalahan ini. -- TofeikuBincang 05:49, 8 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

@Tofeiku: Terima kasih atas saranan tersebut. Saya hanya terfikir "ianya" buat masa ini dan anda telah menambahnya ke dalam senarai tersebut. Jika ada lagi, saya akan tambah kemudian. - Polar (bincang) 05:54, 8 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

"Martial law" dalam bahasa Melayu[sunting sumber]

Saya nak tanya, apakah maksud martial law dalam bahasa Melayu? -Fandi89 (bincang) 03:35, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

@Fandi89: bergantung kepada konteks ayat. Sama ada pemerintahan tentera, undang-undang tentera atau tempoh/keadaan darurat. - Polar (bincang) 03:41, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Polar: terima kasih atas pencerahan. Saya dalam proses untuk mencipta rencana mengenai topik tersebut di mana saya akan terjemahkan tajuknya dalam bahasa Melayu.-Fandi89 (bincang) 03:44, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Fandi89: Bagi saya martial law ialah "undang-undang tentera" kerana "pemerintahan tentera" sepadan dengan rencana "military rule" dan "tempoh/keadaan darurat" terlalu umum kerana boleh jadi darurat sebab wabak dsb serta berdasarkam takrifan Wikipedia bahasa Inggeris, "martial law" berlaku terutamanya akibat darurat. Oleh itu, tidak semestinya perlu ada darurat untuk mengenakan "martial law". -- TofeikuBincang 03:50, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
Anda benar, @Tofeiku:. Cuma penggunaan martial law dalam sesebuah ayat bahasa Inggeris kadang-kadang boleh membawa kepada ketiga-tiga makna. Bergantung kepada konteks. Jika @Fandi89: ingin mewujudkan topik khusus terjemahan martial law, saranan Tofeiku itu tepat. - Polar (bincang) 03:58, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

Perihal: Pembaharuan Gabo[sunting sumber]

Salam, @Polar:! Saya sahaja mahu cakap ini - saya amat hargai pengembangan besar-besaran yang dilakukan saudara. Namun, saya perasan pengembangan saudara diperhatikan mirip (sekurang-kurangnya daripada format dibaca) laman bahasa Inggeris, bukannya dari laman bahasa Korea...saudara ambil terus dari bahasa Inggeris?

Bukannya apa, ada bagusnya kita ambil sedemikian dari BI. Namun, saya khuatir kebergantungan hanya kepada sumber-sumber bahasa Inggeris sepenuhnya akan mengabaikan sebarang nuansa yang terkandung dalam bahasa Korea asal yang barangkali terhilang dalam penterjemahan bahasa Inggeris yang saudara ambil...jadi saya rasa kalau hal ini kita perlu "gilap"kan lagi menggunakan kandungan bahasa Korea juga. Lagipun, rantau Nusantara inipun saya rasa boleh tahan bilangan penterjemah bahasa Korea... (kita serahkan sahaja kepada pakar bahasa Korea ini kalau pasal entri-entri berkaitan Korea lain kali.)

Yang ikhlas -

Anumengelamun (bincang) 05:29, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

@Anumengelamun: Wassalam. Bagi saya tiada masalah kerana saya masih tahu sedikit sebanyak membaca tulisan Korea dan saya juga membuat rujukan silang. Sebab itu kebanyakan perkataan khusus masih dikekalkan ejaan Hanja dan Hangul untuk rujukan. Lagipun, hendak tunggu yang betul-betul pakar mengembang dan menyunting rencana sedemikian, bila mereka akan muncul? (Saya masih menunggu). - Polar (bincang) 05:42, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Anumengelamun: Rujukan diletak untuk bacaan ramai dan untuk orang ramai rujuk dan baca rujukan yang disediakan. Lebih baik rujukan itu tersedia dalam bahasa Melayu dan menggantikan rujukan dalam bahasa asing tersebut. Jikalau tiada, rujukan bahasa Inggeris adalah yang kedua terbaik daripada bahasa asing kerana peratus penutur Melayu memahami bahasa Inggeris lebih tinggi daripada bahasa asing yang lain. -- TofeikuBincang 06:03, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
Saya sudah lebih faham hal ini, @Tofeiku:, malah saya agak bersetuju juga. Anumengelamun (bincang) 06:11, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]
@Anumengelamun: Sebab itu perlunya juga terjemahan dari Inggeris kerana ia lebih difahami dan lebih ramai boleh saling memeriksa. - Polar (bincang) 06:08, 9 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

Unused file(s)[sunting sumber]

Hi! You have uploaded one or more files that is not in use. You can see all unused files in Kategori:Wikipedia orphaned files and there is a link you can click to see who uploaded the files (just search for your own name).

You can help by checking if the files are still useful. If yes add it to an article and remove the template {{Orphan file}}.

If it is no longer useful then nominate for deletion.

If the file is free it could be copied to Commons. If you need help you are welcome to ask Pengguna:MGA73. --MGA73bot (bincang) 11:13, 14 Mei 2020 (UTC)Reply[balas]

Request penghapusan[sunting sumber]

Untuk request penghapusan halaman Perbincangan pengguna:Azmi1995.

terima kasih Azmi1995 09:41, 6 Julai 2020 (UTC)Reply[balas]

Permintaan perlindungan rencana[sunting sumber]

Saya ingin meminta bantuan saudara Polar untuk melindungi rencana berikut kerana sudah banyak kali dilaku musnah oleh IP sama yang memasukkan gambar merapu dalam rencana, amaran sudah diberi namun IP itu masih berdegil. Saya mahu rencana tersebut diberikan perlindungan kekal memandangkan terlalu banyak suntingan mengarut oleh pengguna awanama sejak kebelakangan ini dan saya mahu tindakan tegas terhadap awanama yang mengganggu. Rencana berikut ialah:

Terima kasih.-Fandi89 (bincang) 04:35, 18 Julai 2020 (UTC)Reply[balas]

Ucapan[sunting sumber]

Yo! Terima Kasih Saudara kerana telah banyak membantu dalam penambahbaikan rencana yang saya buat,terima kasih^_^ Wiki Farazi (bincang) 09:59, 13 September 2020 (UTC)Reply[balas]

@Wiki Farazi: anda mempunyai potensi untuk menjadi penyunting WBM yang baik. Tingkatkan mutu penulisan anda, perbaiki format (terutama penggunaan huruf besar yang betul) dan teruskan menyumbang. Terima kasih. - Polar (bincang) 23:43, 13 September 2020 (UTC)Reply[balas]

Sama Sama Saudara :D Wiki Farazi (bincang) 04:57, 14 September 2020 (UTC)Reply[balas]

Penolakan Penghapusan halaman Ayu Marcellia.[sunting sumber]

Selamat petang. Saya M Agung Rahmadi, pelajar Program Kedoktoran di Universiti Indonesia dan UIN Jakarta dalam bidang Psikologi Islam. Saya menulis artikel Ayu Marcellia Br Sitorus kerana saya baru saja membaca karyanya yang berjudul Monarki Cinta, sebuah karya sastera dengan ISBN. Saya melihat anda memadam halaman berikutan cadangan Blue Sonic, orang yang menggunakan alamat palsu dan menjadi perosak dari Indonesia yang menghapus semua halaman Ayu Marcellia Br Sitorus ke Bahasa Inggeris Mudah, saya harap anda dapat menembak halaman itu. Bagi saya, sebagai pelajar kedoktoran , seseorang yang mempunyai buku dalam bidang dan mempunyai kewibawaan kepakaran sebagai sarjana bermaksud bahawa seorang profesional di bidang itu layak untuk mencatatkan namanya dan pekerjaannya di ensiklopedia. jika anda mempunyai keraguan tentang pengarang dan karyanya yang telah diterbitkan dengan ISBN mungkin anda boleh membacanya dan menilai kualiti karyanya. Saya mengagumi karya ini dan menulis halaman wikipedia bahasa Melayu untuk sastera dalam masyarakat Malaysia.– Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh 114.124.231.166.

Mohon mencelah. Tidak semua individu yang menulis buku layak berada di Wikipedia. Hanya individu yang penting dan mempunyai sebutan luas di sumber yang boleh dipercayai sahaja layak dicipta rencana bagi individu terbabit. Lihat Wikipedia:Biografi orang hidup untuk maklumat lanjut. Saya menentang sekeras-kerasnya promosi diri di sini. Terima kasih.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:12, 20 September 2020 (UTC)Reply[balas]

Silakan periksa email Anda[sunting sumber]

Halo Polar: Silakan periksa email Anda! Subjek: "The Community Insights survey is coming!" Jika Anda memiliki pertanyaan, silakan kirim email ke survey@wikimedia.org.

(English: Please check your email and spam! Subject is "The Community Insights survey is coming!" If you have questions, email surveys@wikimedia.org.)

Sorry for the inconvenience, see my explanation here.

MediaWiki message delivery (bincang) 19:04, 24 September 2020 (UTC)Reply[balas]

Laku musnah[sunting sumber]

Hilangkan laku musnah ini:[1].180.251.197.145 02:07, 26 November 2020 (UTC)Reply[balas]

Jemputan menyertai perundingan tahap kedua Tatakelakuan Sejagat[sunting sumber]

Salam,

Semoga Anda dalam keadaan baik dan sihat. Nama saya Ramzy Muliawan, mewakili tim Tatakelakuan Sejagat (UCoC) Yayasan Wikimedia bagi komuniti bahasa-bahasa Indonesia dan Melayu. Saya ingin mengabarkan bahwa proses perundingan tahap kedua UCoC akan dimulai pada hari Isnin, 18 Januari 2021.

Perundingan tahap kedua UCoC akan bertumpu pada perumusan mekanisme penerapan dan penguatkuasaaan yang efektif dan berlaku bagi seluruh projek Wikimedia. Sebagai penyelia di Wikipedia bahasa Melayu, saya ingin menjemput Anda untuk menyumbang saran, komen, dan maklum balas. Tahap kedua ini bersifat mustahak, mengingat UCoC merupakan salah satu mandat yang paling utama dari proses Strategi Gerakan Wikimedia dan akan menjadi standar minima bagi dasar tingkah laku di projek-projek Wikimedia.

Sebelum memulai, Anda dapat meninjau terlebih dahulu beberapa hal terkait UCoC. Halaman berikut tersedia dalam bahasa Melayu:

Selepas itu, Anda dapat memberi komen pada laman permohonan pendapat sampai akhir bulan Februari 2021. Bagi kumpulan komuniti gerakan Wikimedia, kami juga merencanakan proses perundingan terpisah yang akan dimaklumkan dalam masa yang terdekat.

Bila Anda memiliki pertanyaan lain atau ingin menyampaikan maklum balas yang dirasa lebih sesuai disampaikan pada saluran peribadi, sila balas emel ini atau hubungi saya melalui Telegram.

Terima kasih dan salam hangat,

Ramzy Muliawan
Fasilitator Perundingan Tatakelakuan Sejagat, Yayasan Wikimedia

-- RamzyM (WMF) (bincang) 09:35, 15 Januari 2021 (UTC)Reply[balas]

Minta pulihkan rencana pneumonia[sunting sumber]

Bolehkah awak pulihkan rencana pneumonia yang dihapuskan oleh CyberTroopers, alasan yang diberikannya tidak munasabah. Pada pendapat saya, pneumonia atau radang paru-paru berbeza dengan edema pulmonari. Rencana pneumonia ini sudahpun ada dalam Wikipedia bahasa masing-masing. Jadi saya minta agar rencana itu dipulihkan. Terima kasih.–Fandi89 (bincang) 06:08, 20 Januari 2021 (UTC)Reply[balas]

@Fandi89: Saya tengah menterjemah rencana pneumonia. Pneumonia bukan radang paru-paru dan berbeza dengan paru-paru berair. Pneumonia adalah satu bentuk keradangan. Paru-paru berair sama dengan edema pulmonari yang mana kandungan asal Pneumonia sama dengan edema pulmonari. Rencana ini antara rencana penting jadi jangan risau, saya masih dalam usaha menterjemah. Jangan risau saya tidak akan hapuskan sesuka hati. Sekian dan terima kasih. - CyberTroopers bincang/sumbangan 09:26, 20 Januari 2021 (UTC)Reply[balas]

Perihal: "kacang hijau" dan "kacang buncis"[sunting sumber]

Salam! Saya perasan "kacang hijau" dilencongkan ke "Pokok kacang hijau" sedangkan "pokok ___" sudah lewah, tetapi "kacang hijau" pula dilencongkan ke "Pokok kacang buncis"? Sedangkan, "kacang buncis" jelas tidak sama rupa dengan "kacang hijau". Namun, Aurora pula melencongkan "pokok kacang buncis" sedangkan bahagian "pokok" itu sama lewah. Jadi, kalau boleh, saya meminta "Pokok kacang hijau" dipindahkan ke "Kacang hijau" dan "pokok kacang buncis" minta dipindahkan ke "pokok kacang buncis"....saya yakin tiada sesiapa akan mencari jenis kacang dari nama pokok asalnya.

Yang ikhlas, --Anumengelamun (bincang) 12:14, 5 Februari 2021 (UTC)Reply[balas]

Tinjauan Tatakelakuan Sejagat[sunting sumber]

Salam,

Saya menjemput Anda untuk meluangkan masa 5-10 minit bagi mengisi tinjauan mengenai penguatkuasaan Tatakelakuan Sejagat (UCoC) pada projek dan komuniti Wikimedia yang berbahasa Melayu. Masa tinjauan akan berakhir pada 28 Februari 2021.

Selain itu, Anda juga dialu-alukan untuk memberikan komen, gagasan, atau pandangan peribadi dalam permohonan pendapat komuniti terkait UCoC di sini.

Terima kasih! RamzyM (WMF) (bincang) 08:32, 17 Februari 2021 (UTC)Reply[balas]

Freely licensed file(s)[sunting sumber]

Hi! You have uploaded one or more files with a free license. I have added an information template to the file(s) if there were none. You can see all free files in Kategori:Unidentified subjects in Malaysia and there is a link you can click to see who uploaded the files (just search for your own name).

You can help by checking if all the information is there and in the right place. If not please add or move the information.

If information is not there and if it is not possible to add it then nominate for deletion.

Once all the information is there the file can probably be moved to Commons. You can do so if you know how. If you need help you are welcome to ask Pengguna:MGA73. --MGA73bot (bincang) 14:13, 21 Februari 2021 (UTC)Reply[balas]

According to this tool you are the uploader of these files with a free license:

  1. File:Cairns_climate.svg
  2. File:Chisinau14422430157502.jpg
  3. File:Cincin_LOTR.jpg
  4. File:Cleopatra_children.PNG
  5. File:David_Livingstone_cropped.jpg
  6. File:Emmanuels_cropped.jpg
  7. File:Habib_Umar_Cambridge.jpg
  8. File:Harakat-Ketukan.jpg
  9. File:Jam_dinding.png
  10. File:KementerianSihir.PNG
  11. File:Lengkok_iv_rektifier.GIF
  12. File:Log_gamma_absolute.png
  13. File:Log_gamma_imag.png
  14. File:Log_gamma_real.png
  15. File:Logo-HP-portal.png
  16. File:Mad_aridh.png
  17. File:Mad_farq.png
  18. File:Mad_harfi.png
  19. File:Mad_Lazim_Harfi_Mukhoffaf.png
  20. File:Mad_Lazim_Harfi_Mutsaqol.png
  21. File:Mad_lin.png
  22. File:Mad_wajib_muttasil_harakat.png
  23. File:Malays_copy.jpg
  24. File:Muqotho’ah_major.png
  25. File:Muqotho’ah_minor.png
  26. File:November232011acommonword.jpg
  27. File:Olympian.jpg
  28. File:Peixin86_wonton_mee.JPG
  29. File:Pengembangan_semesta.png
  30. File:Ptolemy_xii.PNG
  31. File:Rihaakuru.JPEG
  32. File:Sa'amah.jpg
  33. File:Simbol_diod.JPG
  34. File:Talbinah.jpg
  35. File:Toronto_lake_effect_frontal_squall.JPG
  36. File:Tuanku_Munawir.jpg
  37. File:Zam_zam_cola.jpg

If you have time it would be great if you could check the files and make sure there is a good source. Source can either be a statement like "I made this photo" or a link to a website. If you are not the creator/photographer there can only be a free license if the website mention a free license. --MGA73 (bincang) 14:38, 6 Mei 2021 (UTC)Reply[balas]

Hi! I just realised that I added the wrong files. Sorry about that. I just updated the list. Perhaps you could check the files now? --It is important that all files have a source/author so I hope you will check them. MGA73 (bincang) 19:16, 21 Julai 2022 (UTC)Reply[balas]

Hapus[sunting sumber]

@Polar: Sila hapus halaman ini https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Dewan_Perwakilan_Rakyat_Daerah_Kabupaten_Parigi_Moutong--Paolus Hadi (bincang) 10:18, 25 Mac 2021 (UTC)
Reply[balas]

Jemputan WikiSihat[sunting sumber]

Jemputan WikiSihat
WikiSihat logo-vertical.svg

Hai Polar! Kumpulan Komuniti Pengguna Wikimedia Malaysia mengalu-alukan penyertaan anda dalam pertandingan ini. Anda dijemput untuk mengikuti WikiSihat dengan kerjasama WHO Representative Office for Malaysia, Brunei Darussalam, and Singapore.

Cipta rencana berkaitan kesihatan dan menangi sijil dari WHO Representative Office for Malaysia, Brunei Darussalam, and Singapore!

Ahli Wikipedia yang mencipta rencana yang terbanyak akan mendapat sijil bertandatangan khas!

Daftar sekarang! Hantar rencana Maklumat lanjut

Selamat berjaya! Ikhlas daripada saya, SNN95 Letter.jpg LAPIZ.SVG

Perihal: penebalan ejaan Jawi[sunting sumber]

Salam, saudara Polar! Saya sahaja mahu beri maklum balas mengenai templat ejaan Jawi yang diberikan: saiz font Jawi yang digunakan agak cukup besar, tetapi penebalan ejaan tersebut pada kepala entri menyebabkan ia agak terlalu besar jika dibandingkan dengan teks lain, jadi saya rasa kita tidak perlu buat begini lagi. Lagipun, penebalan ini saya rasa terlalu lewah kerana Jawi bukanlah sistem tulisan utama WBM, bukan? - Anumengelamun (bincang) 06:17, 7 Mei 2021 (UTC)Reply[balas]

Perihal: pemindahan semula entri tertentu[sunting sumber]

Salam, saudara! Saya ada beberapa entri telah saya tandakan dengan templat Permintaan Pemindahan, mohon dapat ditengokkan jua agar dapat dipindahkan seperti yang diharapkan. Saya sudah menghubungi beberapa penyelia mengenai perkara ini termasuk saudara sekali agar sekurang-kurangnya adalah seorang yang membalas.... - Anumengelamun (bincang) 04:09, 25 Julai 2021 (UTC)Reply[balas]

Nyahsekat[sunting sumber]

Salam Polar. Bolehkah saya minta bantuan saudara untuk nyahsekat alamat ip 183.171.0.0/16 dan 113.210.0.0/16 kerana julat sekatan terlampau besar. Saya mempunyai beberapa ahli projek sedang cuba untuk mencipta akaun tapi mempunyai masalah untuk membukanya di sini kerana sekatan ini. Mohon bantuan untuk nyahsekat atau meringankankan tetapan sekatan yang membolehkan pengguna membuka akaun dan mendaftar masuk. Terima kasih. -- WAqil@Message me! 05:49, 21 Ogos 2021 (UTC)Reply[balas]

Same vandal causing problems again:[sunting sumber]

Please block Ryuko is here for edit-warring and apparent sockpuppetry. DarkMatterMan4500 (bincang) 12:08, 23 September 2021 (UTC)Reply[balas]

Block request[sunting sumber]

Hi friends, please block User:Datdude2--Jonathan5566 (bincang) 11:23, 3 Oktober 2021 (UTC)Reply[balas]

☑Y Selesai by Steward, but I think it need revdel. Jonathan5566 (bincang) 11:25, 3 Oktober 2021 (UTC)Reply[balas]

Masking requests[sunting sumber]

Hello Polar Hello, Could you hide this racist contribution. please ? —Eihel (bincang) 00:23, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]

Pemadaman rencana[sunting sumber]

Saya nak tanya, bukankah rencana yang awak hapuskan tu, dicipta oleh BukanTeamBiasa dan saluran-saluran lain yang berkaitan dengannya? Saya harap awak pulihkan sebahagiannya, saya boleh bantu memperbaikinya dan selebihnya saya cipta semula supaya bahasanya lebih sejadi.–Fandi89 (bincang) 03:05, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]

Hi, @Fandi89, saya memadamnya setelah perbincangan dan kesepakatan penyelia-penyelia, kebanyakannya tidak diusik sejak penciptaan ataupun sejak kali terakhir saya letakkan tag. Membiarkan setelah sekian lama menjadi barah yang tersimpan dalam WBM. Saya cadangkan, berbanding dipulihkan, adalah lebih baik anda cipta semula rencana-rencana tersebut dengan sejarah penyuntingan yang baharu untuk membezakan suntingan BTB memandangkan BTB masih aktif dengan menyamar sebagai pengguna awanama (pelbagai IP berbeza) ataupun penguna baru (cth: SarjanaMuda, EnthuasticWriter, dll.) dan mencipta ratusan lagi rencana yang caca marba. Jika anda hendak pulihkan, masih ada hampir 1000 rencana yang belum saya usik dan saya beri tempoh sehingga 31 Disember 2021 sahaja untuk dipulihkan sebelum saya menghapuskan semua yang berbaki itu.
cc. @SNN95 @Ricky250 @PeaceSearcher mohon pemantauan atas permintaan pengguna ini. Polar (bincang) 03:22, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]
Saya alu-alukan sesiapa untuk membaiki rencana itu, terutamanya rencana-rencana yang sering menjadi tumpuan. Elok saja kalau kita bagi tempoh sampai 31 haribulan tu untuk kita perbaiki sedikit mana-mana rencananya. PEACE SEARCHΞR [Bincang] 03:29, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]
@Fandi89: Saya boleh pulihkan mana-mana rencana terhapus yang awak mahu, bagi tajuk laman dan saya kan selesaikan. Kalau nak pulih balik semua rencana yang BTB buat, saya rasa mustahil untuk disiapkan sehingga 31 Disember ni. Jadi, saya akan pulihkan yang mana perlu sahaja. SNN95 Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:10, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]
@SNN95: Diantara rencana-rencana itu ialah:

Fandi89 (bincang) 12:03, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]

@Fandi89: Sudah dipulihkan! SNN95 Letter.jpg LAPIZ.SVG 13:50, 23 Disember 2021 (UTC)Reply[balas]

How we will see unregistered users[sunting sumber]

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

18:18, 4 Januari 2022 (UTC)

Mohon sekatan IP vandal[sunting sumber]

Bolehkah awak menyekat 27.125.0.0/16 selama tak terbatas kerana masih terus-menerus memasukkan maklumat palsu. IP ini dipercayai ialah boneka 123.136.0.0/16 yang pernah disekat dahulu kerana kesalahan sama. Mohon tindakan segera diambil sebelum keadaan jadi parah.

Undian pengesahan Panduan Penguatkuasaan UCoC dibuka 7-21 Mac 2022[sunting sumber]

Anda dapat mendapati mesej ini dalam bahasa lain di Meta-Wiki.

Salam,

Undian untuk mengesahakn Panduan Penguatkuasaan Tatakelakuan Sejagat (UCoC) telah dibuka! Undian ini akan berlangsung di SecurePoll mula 7 Mac sehingga 21 Mac 2022. Sila baca laman maklumat untuk pengundi dan syarat untuk mengundi.

Tatakelakukan Sejagat (UCoC) ialah dasar dasar kelakuan yang dapat diterima untuk gerakan Wikimedia. Panduan penguatkuasaan yang telah disemak semula diterbitkan pada tanggal 24 Januari 2022 sebagai cara yang diusulkan untuk menguatkuasakan dasar UCoC dalam gerakan Wikimedia. Anda dapat membaca lebih lanjut tentang projek UCoC di sini.

Anda juga dapat memberikan komen pada halaman perbicaraan di Meta-wiki dalam bahasa apapun. Hubungi pasukan kami melalui e-mel: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Sekian dimaklumkan,

Pasukan Strategi dan Tadbir Urus Gerakan

Yayasan Wikimedia

RamzyM (WMF) 05:49, 18 Mac 2022 (UTC)Reply[balas]

Balikan artikel Alda Daulay[sunting sumber]

Balikan 180.241.45.2 05:34, 11 Jun 2022 (UTC)Reply[balas]

Tolong lindungi Artikel[sunting sumber]

Alda (drummer)