Pergi ke kandungan

Alam semesta: Perbezaan antara semakan

125 bait ditambah ,  3 tahun lalu
Tiada ringkasan suntingan
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
Sebahagian pakar sains percaya bahawa Alam Semesta bermula dengan satu [[letupan besar]] yang membentuk ruang, masa, tenaga, dan jirim. Dalam Alam Semesta terdapat kelompok-kelompok [[galaksi]] yang teramat besar yang dikenali sebagai [[Kelompok agung]], yang terdiri daripada kelompok-kelompok galaksi yang lebih kecil.
 
Dalam kelompok [[galaksi]] yang lebih kecil daripada [[Kelompok agung]], di mana kita berada dikenali sebagai [[Kelompok tempatan]]. Terdapat 30 [[galaksi]] termasuk [[Bima Sakti|-bima sakti adalah suatu galaksi berpilih]] yang telah dikenal pasti, beredar mengelilingi pusat [[Kelompok tempatan]]. Dalam setiap [[galaksi]] dianggarkan terdapat pula 100,000<ref> juta [[bintang]] dan pada kebiasaannya setiap galaksi berbentuk leper dan tebal sedikit dibahagian tengah seperti piring dengan saiz diameter 100,000 [[tahun cahaya]].Bagaimanapun terdapat [[galaksi]] berbentuk lingkaran, lingkaran berpalang, elips, bentuk tak seragam.''BUKU SKRAP''
 
 
 
IBTANG DAN GDLAKSI DALAM ALAM SEAESTERH</ref> juta [[bintang]] dan pada kebiasaannya setiap galaksi berbentuk leper dan tebal sedikit dibahagian tengah seperti piring dengan saiz diameter 100,000 [[tahun cahaya]].Bagaimanapun terdapat [[galaksi]] berbentuk lingkaran, lingkaran berpalang, elips, bentuk tak seragam.
 
Setiap [[galaksi]] berputar mengelilingi pusat [[galaksi]], dan ini termasuk [[sistem suria]] yang terletak di dua per tiga ke tepi [[galaksi]] [[Bima Sakti]], kira-kira 30 ribu tahun cahaya dari pusat. [[Sistem suria]] mengambil masa 220 juta tahun untuk melengkapi satu edaran mengelilingi pusat [[galaksi]] [[Bima Sakti]]. Dalam [[Sistem suria]] pula kesemua sembilan [[planet]] beredar mengelilingi [[matahari]]. Sesetengah [[planet]] di [[sistem suria]] memiliki [[bulan]] yang beredar mengelilingi mereka.
1

suntingan