Perbezaan antara semakan "Feriz Omar"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
8,268 bait dibuang ,  2 tahun lalu
k
menambahbaik artikel agar kena dengan gaya Wiki
k (menambahbaik artikel agar kena dengan gaya Wiki)
| children = 1
}}
'''Feriz Omar''' (dilahirkanadalah padaseorang 3ahli April 1971) merupakan seorangperniagaan, ahli koperat, danahli perbankan pelaburan<ref name=":9">https://www.nst.com.my/news/2015/09/no-hidden-agenda</ref> sertadan aktivis Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). danBeliau yangdilahirkan dikenalipada di3 [[Malaysia]]April 1971. Beliau adalah Pengasaspengasas dan Presidenpresiden dalam [[ProwarisProWaris|Pertubuhan Profesional Melayu & Pewaris Bangsa (ProWaris)]]. Beliau juga ialah Pengarah Urusan firma Feriz Omar & Partners (Strategists & Advisors) dan Pengasas & Pengarah Urusan Jentayu Danaraksa Sdn. Bhd. Beliau juga merupakan graduan Ijazah dengan Kepujian dari [[De Montfort University]] (DMU)<ref>https://themalaysianreserve.com/2017/03/31/little-known-jentayu-awaits-khazanahs-reaction-to-its-offer/</ref> dalam Ijazah Pengajian Perakaunan dan Kewangan.
 
==Biografi==
Dalam perjalanan hidup sebagai ahli koperat, beliau terkenal dengan keberaniannya bersama pasukannya daripada Jentayu Danaraksa Sdn Bhd melawan [[Khazanah Nasional|Khazanah Nasional Berhad]] berhubung rancangan penstrukturan semula [[Malaysia Airlines|Sistem Penerbangan Malaysia (MAS)]] pada tahun 2014.<ref name=":1">http://www.theedgemarkets.com/article/jentayu-has-big-plans-mas-says-funding-secured</ref>
 
===Kehidupan awal===
Sebagai aktivis NGO, Feriz adalah pemimpin akar umbi yang paling lantang dalam perjuangan untuk agenda Melayu dan Islam, antara lain dalam isu MRR2 menentang Dato' Seri Samy Vellu dan isu Pembangunan Iskandar Malaysia.
 
Feriz Omar ialah seorang Melayu yang dilahirkan dan dibesarkan di Johor Bahru, Johor, Malaysia. Beliau dan kakaknya dibesarkan oleh ibunya secara sendirian sejak kehilangan ayah ketika berusia empat tahun.
== Kehidupan awal, keluarga dan pendidikan ==
 
Pendidikan sekolah rendah beliau bermula di [[Sekolah Temengong Abdul Rahman (1)]], Johor Bahru dan Sekolah Agama Maahad Johor sebelum ke English College Johor Bahru, kini digelar [[Maktab Sultan Abu Bakar]] (MSAB) di Johor Bahru.
=== Keluarga dan Zaman kanak-kanak ===
Feriz Omar ialah orang Melayu yang dilahirkan dan dibesarkan di [[Johor Bahru]], [[Johor]], Malaysia.<ref name=":02">{{Cite web|url=https://www.linkedin.com/in/feriz-omar-6694a8169/|title=Feriz Omar|last=Omar|first=Feriz|date=|website=https://www.linkedin.com/in/feriz-omar-6694a8169/|archive-url=|archive-date=|dead-url=|access-date=}}</ref> Beliau ialah anak bongsu daripada dua adik-beradik. Beliau dibesarkan oleh ibunya keseorangan sejak keluarganya kehilangan ayah ketika berusia empat tahun.
 
Pada tahun 1988, beliau telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang melayakkan beliau mendapat tawaran untuk meneruskan pengajiannya dalam Kejuruteraan Kimia dan juga Sains Politik di Perancis. Walau bagaimanapun, beliau menolak atas alasan tidak mahu meninggalkan ibunya keseorangan di Malaysia. Beliau kemudiannya mengambil tawaran pengajian ke[[ Institut Teknologi MARA]] (kini UiTM) dalam Diploma Perakaunan (1989 hingga 1991). Seterusnya beliau menyambung pelajaran ke De Montfort University, Leicester, United Kingdom (juga dikenali sebagai [[Leicester Polytechnic]], UK) dalam Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Kewangan. Beliau mencapai persijilan [[Akauntan Bertauliah]] (ACCA) Peringkat Profesional (1996) di [[Emile Woolf College]], London, United Kingdom.
=== Pendidikan Rendah dan Menengah ===
Feriz mendapat pendidikan sekolah rendah di [[Sekolah Temengong Abdul Rahman (1)]] dan [[Sekolah Agama Rakyat Maahad Johor]]. Selepas itu, beliau mengikuti pengajiannya di [[Maktab Sultan Abu Bakar|English College]] Johor Bahru (juga dikenali sebagai Maktab Sultan Abu Bakar (MSAB) di Johor Bahru.
 
=== Pendidikan Tinggi (Universiti) ===
Pada tahun 1988, Feriz telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam [[Sijil Pelajaran Malaysia|Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)]] yang melayakkan beliau mendapat tawaran untuk meneruskan pengajiannya dalam Kejuruteraan Kimia dan juga Sains Politik di [[Perancis]]. Walau bagaimanapun, oleh kerana beliau tidak mahu meninggalkan ibunya di Malaysia, beliau kemudiannya menerima tawaran untuk meneruskan pengajiannya ke universiti tempatan iaitu [[Universiti Teknologi MARA|Institut Teknologi MARA]] (kini UiTM) untuk pengajian beliau di dalam Diploma Perakaunan dari tahun 1989 hingga 1991. Feriz kemudiannya menerima tawaran untuk ke De Montfort University, [[Leicester]], [[United Kingdom]](juga dikenali sebagai Leicester Polytechnic, UK) dalam Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Kewangan. Kemudian pada tahun 1996, beliau menyempurnakan persijilan Profesional Akauntan Bertauliah (ACCA) di [[Emile Woolf College]], [[London]], United Kingdom.
 
== Kerjaya=Jawatan dan Pengalaman Profesional kerjaya===
Feriz juga telah diamanahkan dengan beberapa kedudukan penting dalam [[Pertubuhan bukan kerajaan|Organisasi Bukan Kerajaan (NGO)]] seperti:-
 
Feriz terlatih di firma perakaunan, KPMG dalam bidang audit dan cukai dan khidmat kewangan dan perbankan pelaburan di PriceWaterhouseCoopers Consulting.
# Penasihat dan Pegawai Khas kepada YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia (2009 - 2013).
#Ahli Jawatankuasa Tertinggi Perang Saraf Gerak Saraf Kebangsaan di Majlis Keselamatan Negara, JPM, Putrajaya (2009 - 2013).
# Pemegang Amanah Sumpah Gayong, Pertubuhan Seni Silat Gayong Malaysia dan Sedunia (PSSGM).
#Cendekiawan kepada Gabungan Pelajar Melayu SeMalaysia (GPMS).
# Penasihat kepada Persatuan NGO, Pewaris Malaysia.
# Penasihat kepada Persatuan Penyatuan Pembelaan Melayu Malaysia (PPPMM).
# Perunding kepada Barisan NGO Malaysia (BN Malaysia).
# Majlis Fisabilillah Kanda Long Malaysia (Majlis Fisabilillah Kebangsaan)
 
Beliau pernah menjawat jawatan Pengurus di RHB Capital Berhad, Rashid Hussain Securities Sdn Bhd dan pernah berkhdmat di Jakarta, Indonesia di PT Rashid Hussain Securities dan PT RHB Niaga.
== Pengiktirafan dan Pendedahan Profesional ==
Feriz Omar menerima pelbagai pengiktirafan sepanjang perjalanannya bermula dari zaman belajar sehinggalah sekarang. Beliau masih lagi aktif dalam memajukan dan memperbaiki dirinya dalam bidang yang diminati dan juga tidak pernah lupa melibatkan diri dalam menjalankan kerja-kerja komuniti dan juga kerja amal pada masa yang sama.
 
Dengan kepakaran dan pengalaman luas beliau, Feriz pernah menjawat jawatan Pengarah, Pasaran Modal di Malaysian International Merchant Bankers Berhad.
=== Pengiktirafan Tertinggi ===
 
Feriz kini menjawat Pengarah Urusan firma Feriz Omar & Partners (Strategists & Advisors), sebuah syarikat khidmat nasihat koperat dan kewangan di Kuala Lumpur selain menjadi Pengasas serta merangkap Pengarah Urusan beberapa syarikat di bawah AiVerest Sdn Bhd. Antara syarikat perkumpulan Aiverest adalah Jentayu Danaraksa Sdn. Bhd, Multinational Beef Valley Consortium Berhad dan Maha Eurojaya Sdn Bhd.
Semasa beliau masih seorang pelajar, beliau melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti pelajar di Universiti De Montfort, United Kingdom. Di atas keaktifan beliau, beliau menjadi salah seorang ketua pelajar untuk mewakili Kepimpinan Pelajar Malaysia dan Antarabangsa dalam menyertai pertemuan diraja dengan [[Ratu Elizabeth II]] dari England. Penglibatan beliau berada dalam pertemuan ini adalah untuk membincangkan isu-isu politik dan ekonomi dunia pada tahun 1994.
 
===Keterlibatan dalam NGO===
Feriz juga merupakan Pegawai Khas kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia,<ref name=":9" /><ref>http://www.tpm.com.my/mg/ne_pr.php?id=15</ref> Ketua Sumpah Anak Gayong di Majlis Gayong Perdana Malaysia Sedunia 2012 serta penyandang bengkong Mahkota Seri Relang Pelangi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) yang disandang oleh YAB Perdana Menteri Malaysia merangkap Imam Khalifah Agong pada 10 Februari 2012.
 
Feriz aktif dalam beberapa Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) seperti:-
=== Pendedahan Profesional dan Media ===
Bermula dengan pendedahan awal perakaunan di KPMG Johor Bahru dalam bidang audit dan percukaian, Feriz mengembangkan pengalamannya dalam bidang yang amat diminatinya yakni, perbankan pelaburan. Ia bermula dari tawaran dari YBhg Tan Sri Rashid Hussain, Mantan Pengerusi Eksekutif RHB Group dan Penasihat Eksekutif, Mr Chartchai Pusavat semasa Feriz melanjut pelanjarannya dalam ACCA di Emile Woolf, London.
 
* Presiden kepada Persatuan NGO, ProWaris Malaysia.
Di RHB, Feriz Omar menimba pengalaman sebagai Penasihat Kewangan Koperat (Corporate Finance) kepada YBhg Tan Sri Rashid dalam pengambil-alihan D&C Bank, Kwong Yik Bank dan Sime Bank sehingga terbentuknya bank kedua terbesar Malaysia, RHB Bank. Di samping itu, Feriz banyak terlibat dalam pelbagai pengambil-alihan syarikat (mergers and acquisition) dan penyenaraian beberapa syarikat yang tercatat di Bursa Malaysia sehingga pasukannya dianugerahkan sebagai pasukan kewangan terbaik oleh Euromoney dan Asiamoney.
* Penasihat dan Pegawai Khas kepada YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia (2009 - 2013).
* Ahli Jawatankuasa Tertinggi Perang Saraf Gerak Saraf Kebangsaan di Majlis Keselamatan Negara, JPM, Putrajaya (2009 - 2013).
* Pemegang Amanah Sumpah Gayong, Pertubuhan Seni Silat Gayong Malaysia dan Sedunia (PSSGM).
* Cendekiawan kepada Gabungan Pelajar Melayu SeMalaysia (GPMS).
* Penasihat kepada Persatuan Penyatuan Pembelaan Melayu Malaysia (PPPMM).
* Perunding kepada Barisan NGO Malaysia (BN Malaysia).
* Majlis Fisabilillah Kanda Long Malaysia (Majlis Fisabilillah Kebangsaan)
 
==Pandangan politik==
 
Dalam perjalanan hidup sebagai ahli korporat, beliau bersama pasukan profesionalnya di Jentayu Danaraksa Sdn Bhd melawan Khazanah Nasional Berhad berhubung rancangan penstrukturan semula Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) pada tahun 2014.
Selain di atas, Feriz diberi peluang untuk menyatakan dan menerbitkan ideologinya secara terbuka di media. Dengan mengguna pakai pengalaman beliau bertahun-tahun dari pelbagai pendedahan. Beliau pengalaman pendadahan beliau bagi mendidik masyarakat untuk menjadi lebih produktif dan menggalakkan mereka untuk berfikiran lebih dinamik bagi menilai sesuatu perkara tertentu. Beliau percaya melalui pendedahan ini, ia dapat menjangkau individu dan memberi impak positif kepada mereka. Feriz mendapat pendedahan profesional dan pendedahan media sebagai:
 
Sebagai aktivis NGO, Feriz adalah pemimpin akar umbi yang paling lantang dalam perjuangan untuk agenda Melayu dan Islam, antara lain dalam isu MRR2 menentang Dato' Seri Samy Vellu dan isu Pembangunan Iskandar Malaysia.
# Perantis tetap di Yayasan Kepimpinan Perdana (di bawah asuhan YABhg Tun Dr Mahathir Mohamed sejak YKPM ditubuhkan)<ref name=":02" />
# Penulis ruang kolum tetap di akhbar Utusan Malaysia<ref name=":02" /><ref name=":2">http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_09.htm&arc=hive</ref>
# Bekas Personaliti Program Hujah di TV9<ref name=":02" /><ref name=":2" />
# Panel tetap pelbagai rancangan bual bicara di TV3, TV9 dan TV Al-Hijrah<ref name=":02" /><ref name=":2" />
 
== Perang Korporat Antara Jentayu Danaraksa & Khazanah Nasional Berhad Ke Atas Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) ==
 
==Penulisan dan penerbitan==
=== Jentayu Danaraksa merancang untuk mengambil alih Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) ===
Pada 2014, Khazanah Nasional Berhad bercadang menstruktur-semula [[Sistem Penerbangan Malaysia]] (MAS) setelah syarikat penerbangan nasional Malaysia mencatat kerugian besar ekoran dari insiden Penerbangan Malaysia Airlines 17 dan Penerbangan Malaysia Airlines 370 melalui pelan pengstrukturan semula 12 perkara untuk MAS.<ref>http://www.khazanah.com.my/Media-Downloads/News-Press-Releases/2014/Khazanah-announces-CEO-designate-of-MAS-NewCo-(13)</ref>
 
Feriz mempunyai ruang artikel sendiri dalam akhbar [[Utusan Malaysia]] iaitu Ruang Feriz Omar. Dari tahun 2009 hingga 2013, lebih daripada 50 artikel telah diterbitkan di Utusan Malaysia mengandungi penulisan dan idealogi beliau.
Pada 3 November 2014, Jentayu Danaraksa membuat cadangan alternatif bagi penstrukturan semula MAS kepada Khazanah Nasional.<ref name=":3">http://www.theedgemarkets.com/article/will-mas-assets-be-better-hands-jentayu</ref><ref name=":4">https://www.nst.com.my/news/2015/09/jentayu-danaraksa-reveals-alternative-plan-mas</ref> Jentayu Danaraksa juga merancang untuk mengambilalih Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (PMB), yang menyewa pesawat MAS. PMB pada masa itu dimiliki oleh Kementerian Kewangan (Malaysia) dan mempunyai empat pesawat lama.<ref name=":3" />
 
==Isu==
Perang korporat antara Khazanah Nasional dan Jentayu Danaraksa bermula selepas Khazanah Nasional menolak cadangan Jentayu Danaraksa untuk melabur RM8.75 bilion ke MAS sekali gus menyelamatkan 6,000 kakitangan MAS yang bakal kehilangan pekerjaan di MAS seperi yang bakal dilaksanakan di bawah 12 perkara perancangan Khazanah Nasional untuk MAS.<ref name=":5">https://www.nst.com.my/news/2015/09/jentayu-danaraksa-reveals-alternative-plan-mas</ref>
 
===Permasalahan Korporat Sistem Penerbangan Malaysia (MAS)===
Akhirnya, Feriz Omar dan pasukannya di Jentayu Danaraksa memutuskan untuk melawan kesemua sembilan pengarah Khazanah Nasional demi menyelamatkan 6,000 kakitangan MAS. Feriz Omar dan pasukannya mendapat sokongan daripada Malaysia Airlines Employee Union (MASEU), Malaysia Airlines Pilot Association (MAPA) dan Kesatuan Perjuangan Kesatuan Kebangsaan Malaysia (NUFAM).<ref name=":6">http://www.theedgemarkets.com/article/nufam-endorses-jentayu-danaraksa%E2%80%99s-alternative-plan-mas-0</ref><ref name=":0">https://themalaysianreserve.com/2017/03/31/little-known-jentayu-awaits-khazanahs-reaction-to-its-offer/</ref>
 
Pada 2014, Khazanah Nasional Berhad bercadang menstruktur-semula Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) setelah syarikat penerbangan nasional Malaysia mencatat kerugian besar ekoran dari insiden Penerbangan Malaysia Airlines 17 dan Penerbangan Malaysia Airlines 370 melalui pelan pengstrukturan semula 12 perkara untuk MAS.
Perang korporat antara Jentayu Danaraksa dan Khazanah Nasional berakhir pada Mac 2015 selepas Khazanah Nasional membuat keputusan untuk menjenamakan semula Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) kepada Malaysia Airlines Berhad (MAB) dan menerukan juga pembuangan 6,000 orang pekerja MAS.<ref name=":5" /><ref name=":9" />
 
Pada 3 November 2014, Jentayu Danaraksa membuat cadangan alternatif bagi penstrukturan semula MAS kepada Khazanah Nasional. Jentayu Danaraksa juga merancang untuk mengambilalih Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (PMB), yang menyewa pesawat MAS. PMB pada masa itu dimiliki oleh Kementerian Kewangan (Malaysia) dan mempunyai empat pesawat lama.
Walau bagaimanapun, pada Julai 2018, kesemua sembilan orang pengarah Khazanah Nasional memutuskan meletak jawatan selepas didesak parti Pakatan Harapan yang diketuai oleh YAB Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyatakan bahawa Khazanah Nasional tidak berfungsi sebagai entiti yang meningkatkan ekonomi Bumiputra.<ref>http://www.theedgemarkets.com/article/dr-m-welcomes-khazanah-boards-en-masse-resignation</ref><ref>https://sg.news.yahoo.com/khazanah-confirms-nine-directors-quit-012152063.html</ref>
 
Perang korporat antara Khazanah Nasional dan Jentayu Danaraksa bermula selepas Khazanah Nasional menolak cadangan Jentayu Danaraksa untuk melabur RM8.75 bilion ke MAS sekali gus menyelamatkan 6,000 kakitangan MAS yang bakal kehilangan pekerjaan di MAS seperi yang bakal dilaksanakan di bawah 12 perkara perancangan Khazanah Nasional untuk MAS.
== Sumbangan sebagai aktivis komuniti dan profesional ==
 
Akhirnya, Feriz Omar dan pasukan profesionalnya di Jentayu Danaraksa memutuskan untuk melawan kesemua sembilan pengarah Khazanah Nasional demi menyelamatkan 6,000 kakitangan MAS. Feriz Omar dan pasukannya mendapat sokongan daripada Malaysia Airlines Employee Union (MASEU), Malaysia Airlines Pilot Association (MAPA) dan Kesatuan Perjuangan Kesatuan Kebangsaan Malaysia (NUFAM).
=== Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris) ===
Feriz Omar juga merupakan Pengasas, Pemimpin Utama serta Presiden Persatuan Profesional Melayu dan Pemimpin Kebangsaan (Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa - ProWaris). ProWaris ialah organisasi bukan kerajaan yang diwakili oleh profesional-profesional Melayu yang terdiri daripada Melayu tempatan dan luar negara.<ref name=":02" />
 
Perang korporat antara Jentayu Danaraksa dan Khazanah Nasional berakhir pada Mac 2015 selepas Khazanah Nasional membuat keputusan untuk menjenamakan semula Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) kepada Malaysia Airlines Berhad (MAB) dan menerukan juga pembuangan 6,000 orang pekerja MAS.
Hari ini,{{Bila}} ProWaris menjadi kebanggaan sebagai salah satu organisasi yang paling berpengaruh bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) di Majlis Permuafakatan NGO-NGO Malaysia (MAPAN).<ref name=":7">http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0407&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm&arc=hive</ref>
 
Walau bagaimanapun, pada Julai 2018, kesemua sembilan orang pengarah Khazanah Nasional memutuskan meletak jawatan selepas didesak kerajaan Pakatan Harapan yang diketuai oleh YAB Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ketika itu. Tun menyatakan bahawa Khazanah Nasional tidak berfungsi sebagai entiti yang meningkatkan ekonomi Bumiputra.
=== Isu-isu yang berkaitan ===
 
==== Isu Jambatan MRR2 ====
Jambatan MRR2 merupakan isu tegang yang menimbulkan perhatian nasional yang membawa kepada perhatian media daripada [[Buletin Utama]] TV3 dan RTM.<ref name=":8">http://www.parlimen.gov.my/files/hindex/pdf/DR-16032006.pdf</ref><ref>http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0804&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_06.htm</ref> Ia juga menjadi topik utama yang telah dicetak di dada-dada akhbar tempatan selama lebih sebulan membicarakan mengenai ketidakcekapan Dato' Seri [[Samy Vellu]], yang merupakan Menteri Kerja Raya pada masa itu. Beliau memberi jaminan bahawa Jalan Lingkaran Tengah 2 (juga dikenali sebagai MMR2 Kepong) selamat untuk digunakan<ref name=":8" /> walaupun tanda dan bukti kukuh menunjukkan bahawa jambatan itu mula retak dan hampir runtuh.<ref>https://www.thestar.com.my/news/nation/2004/08/09/samy-vellu-part-of-flyover-has-been-ordered-closed/</ref> Unit Kejuruteraan Feriz dan ProWaris telah melakukan kerja penyelidikan ke atas perkara ini. ProWaris juga telah mendedahkan pelbagai fakta termasuk kemungkinan, sebab dan akibat sekiranya keruntuhan jambatan itu berlaku.<ref>http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0804&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_06.htm</ref> Daripada andaian itu, tidak kurang daripada 3,400 nyawa akan terkorban.
 
===Jambatan MRR2===
Feriz and rakan-rakannya daripada Prowaris mencadangkan YAB Dato 'Seri [[Abdullah Ahmad Badawi]], Perdana Menteri Malaysia pada masa itu untuk mengambil tindakan serius terhadap Dato' Seri Samy Vellu kerana beliau tidak memandang serius akan tindakan beliau. Hal ini terus-menerus dipersoalkan oleh ProWaris .
 
Isu Jambatan MRR2 bermula pada Mac 2006 yang mendapat perhatian nasional setelah dibawa perhatian ke media arus perdana seperti Buletin Utama TV3 dan RTM. Selain itu, isu ini menjadi topik utama yang dicetak di dada-dada akhbar tempatan selama lebih sebulan dan kebanyakannya membicarakan mengenai ketidakcekapan Dato' Seri Samy Vellu, yang merupakan Menteri Kerja Raya pada masa itu. Beliau memberi jaminan bahawa Jalan Lingkaran Tengah 2 (MMR2 Kepong) selamat untuk digunakan. Namun begitu, terdapat tanda dan bukti kukuh menunjukkan bahawa jambatan itu mula retak dan hampir runtuh.
Bagaimanapun, selepas hampir sebulan isu ini terus dibangkitkan pihak ProWaris, Jambatan MRR2 akhirnya diarahkan ditutup oleh YAB Dato 'Seri Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia ketika itu. Dato 'Seri Samy Vellu mengundurkan diri dalam politik pada 6 Disember 2010.<ref>http://www.theborneopost.com/2010/12/07/samy-vellu-passes-baton-to-palanivel/</ref>
 
Unit Kejuruteraan Feriz dan ProWaris telah melakukan kerja penyelidikan ke atas perkara ini. ProWaris hhn mendedahkan pelbagai fakta termasuk kemungkinan, sebab dan akibat sekiranya keruntuhan jambatan itu berlaku.[19] Daripada andaian itu, tidak kurang daripada 3,400 nyawa akan terkorban.
==== Isu Koridoraya Wilayah Pembangunan Iskandar<ref name=":9" />====
Feriz melalui penggunaan tenaga kerja dan kepakaran Profesional Melayu dengan latar belakang ekonomi, kejuruteraan, undang-undang, akauntan, pemaju hartanah dan perbankan telah menganjurkan satu usaha untuk mempelajari setiap peluang, risiko dan kesan Cadangan Pembangunan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) dalam tahun 2007 dan membuat analisis komprehensif mengenai perancangan WPI Koridoraya Ekonomi.
 
Feriz and rakan-rakannya daripada Prowaris mencadangkan YAB Dato 'Seri Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia pada masa itu untuk mengambil tindakan serius terhadap Dato' Seri Samy Vellu kerana beliau tidak memandang serius akan tindakan beliau. Hal ini terus-menerus dipersoalkan oleh ProWaris .
Kajian Feriz dan ProWaris bergantung kepada maklumat daripada akhbar terutamanya Manual Perancangan Terperinci Wilayah Eknomoi Johor Selatan Bersepadu atau lebih dikenali sebagai Rancangan Pembangunan Komprehensif untuk Kawasan Ekonomi Selatan Johor (CDP) dan Iskandar Regional Development Authority (IRDA) (Akta 664) kerana kedua-duanya telah disediakan untuk pengumuman awam oleh kerajaan dan IRDA.
 
Bagaimanapun, selepas hampir sebulan isu ini terus dibangkitkan pihak ProWaris, Jambatan MRR2 akhirnya diarahkan ditutup oleh YAB Dato 'Seri Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia ketika itu. Dato 'Seri Samy Vellu mengundurkan diri dalam politik pada 6 Disember 2010.[20]
Terlibat dalam analisis Jawatankuasa Induk Kaji Selidik WPI, Feriz dan ProWaris telah menemui beberapa dasar yang perlu dipersoalkan kerana terdapat banyak fakta dalam cadangan Perancangan WPI yang tidak diendahkan (1) Keagungan Islam; (2) Hak Melayu; dan (3) Keselamatan dan Kedaulatan Raja dan Negara. Feriz dan seluruh ProWaris Frontier Leaders-MAPAN telah mengambil inisiatif untuk melanjutkan ProWaris-MAPAN Tuntutan Dua Puluh (20) kepada Pembangunan WPI untuk Bekas Perdana Menteri yang sebelumnya ingin menyerahkan dokumen mereka kepada Majlis Raja-Raja Melayu atau Majlis Raja-Raja Melayu yang terdiri daripada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Johor, YAB Menteri Besar Johor termasuk YABhg Tun Musa Hitam sebagai ahli penasihat kepada IRDA. Bagaimanapun, YAB Dato 'Seri Abdullah Ahmad Badawi melemahkan tuntutan dan setiap permintaan daripada ProWaris untuk menemuinya demi agama Islam, raja-raja Melayu dan bangsa Melayu ditolak sama sekali.<ref name=":7" /><ref>https://www.mail-archive.com/iklan-mudah@yahoogroups.com/msg48790.html</ref>
 
Dalam usaha untuk menjaga (1) Keagungan Islam; (2) Hak Melayu; dan (3) Keselamatan dan Kedaulatan Raja dan Negara, Feriz dan ProWaris telah menubuhkan pokok tuntutan mereka dalam tujuh (7) aspek yang harus diberi keutamaan dari Institusi Persekutuan, Institusi Parlimen, Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri dan semua agensi yang terlibat dalam WPI.
 
===Koridoraya Wilayah Pembangunan Iskandar===
Tujuh (7) aspek disusun mengikut kepentingannya seperti berikut:
 
Feriz melalui penggunaan tenaga kerja dan kepakaran Profesional Melayu dengan latar belakang ekonomi, kejuruteraan, undang-undang, akauntan, pemaju hartanah dan perbankan telah menganjurkan satu usaha untuk mempelajari setiap peluang, risiko dan kesan Cadangan Pembangunan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) dalam tahun 2007 dan membuat analisis komprehensif mengenai perancangan WPI Koridoraya Ekonomi.
1. Kuasa Ketetapan;
 
Kajian Feriz dan ProWaris bergantung kepada maklumat daripada akhbar terutamanya Manual Perancangan Terperinci Wilayah Eknomoi Johor Selatan Bersepadu atau lebih dikenali sebagai Rancangan Pembangunan Komprehensif untuk Kawasan Ekonomi Selatan Johor (CDP) dan Iskandar Regional Development Authority (IRDA) (Akta 664) kerana kedua-duanya telah disediakan untuk pengumuman awam oleh kerajaan dan IRDA.
2. Ekonomi;
 
Terlibat dalam analisis Jawatankuasa Induk Kaji Selidik WPI, Feriz dan ProWaris telah menemui beberapa dasar yang perlu dipersoalkan kerana terdapat banyak fakta dalam cadangan Perancangan WPI yang tidak diendahkan (1) Keagungan Islam; (2) Hak Melayu; dan (3) Keselamatan dan Kedaulatan Raja dan Negara. Feriz dan seluruh ProWaris Frontier Leaders-MAPAN telah mengambil inisiatif untuk melanjutkan ProWaris-MAPAN Tuntutan Dua Puluh (20) kepada Pembangunan WPI untuk Bekas Perdana Menteri yang sebelumnya ingin menyerahkan dokumen mereka kepada Majlis Raja-Raja Melayu atau Majlis Raja-Raja Melayu yang terdiri daripada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Johor, YAB Menteri Besar Johor termasuk YABhg Tun Musa Hitam sebagai ahli penasihat kepada IRDA. Bagaimanapun, YAB Dato 'Seri Abdullah Ahmad Badawi melemahkan tuntutan dan setiap permintaan daripada ProWaris untuk menemuinya demi agama Islam, raja-raja Melayu dan bangsa Melayu ditolak sama sekali.{{fakta}}
3. Agama Islam;
 
Dalam usaha untuk menjaga (1) Keagungan Islam; (2) Hak Melayu; dan (3) Keselamatan dan Kedaulatan Raja dan Negara, Feriz dan ProWaris telah menubuhkan pokok tuntutan mereka dalam tujuh (7) aspek yang harus diberi keutamaan dari Institusi Persekutuan, Institusi Parlimen, Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri dan semua agensi yang terlibat dalam WPI.
4. Bahasa Melayu
 
5. Pendidikan dan Pekerjaan;
 
6. Tanah;
 
7. Keselamatan
 
Berdasarkan aspek-aspek ini, ProWaris-MAPAN telah mengenal pasti dasar-dasar yang perlu diperkuat dalam WPI yang selainnya ialah Akta 664 Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA) bersama dengan senarai dasar di bawah: -
 
1. Dasar Penguatkuasa dan Penguatkuasaan;
 
2. Dasar Pelaburan Asing;
 
3. Dasar Pembangunan Harta Tanah;
 
4. Dasar Pembangunan Sektor Perindustrian;
 
5. Polisi Pengendorsan, termasuk; Perumahan dan Hiburan
 
6. Dasar Kemanusiaan
 
==== Isu pemerintah Barisan Nasional yang kalah dalam Pemilihan Umum ke-12 ====
Isu kekalahan kerajaan [[Barisan Nasional]] pada [[Pilihan raya umum Malaysia 2008|pilihan raya umum ke-12]] telah diramalkan lebih awal oleh Feriz berdasarkan pemerhatian dan analisis yang disyorkannya melalui ProWaris. Presiden ProWaris ini sebelum ini memberi amaran tentang keadaan dalam Plan Pilot TV9 dan menganjurkan satu mesyuarat tertutup dengan YABhg Tun Mahathir Mohamed dua minggu sebelum pilihan raya umum ke-12.<ref name=":02" />
 
Dalam Keputusan Pilihanraya ke-12, Feriz telah memetik isu kekalahan itu dengan jujur dan terperinci ​​mengenai kesilapan yang dibuat oleh pemerintah dibawah pimpinan [[Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu|UMNO]] yang sudah berusia 50 tahun itu gagal melaksanakan dengan telus agenda Melayu dan Islam.
 
===Kekalahan Barisan Nasional Pada PRU-12===
Feriz juga merupakan orang yang pertama untuk menggerakkan bangsa Melayu menerusi NGO Melayu di seluruh negara bagi mengekalkan dominasi orang Melayu di negara yang goyah dan mencari jalan bagi menukar kepimpinan demi Melayu dan Islam.<ref name=":9" /> Dalam satu wawancara terbuka ProWaris, ProWaris mula berkongsi sebab sebenar kekalahan UMNO dan Kerajaan Barisan Nasional pada pilihan raya umum ke-12 melalui akhbar berita.
 
Isu kekalahan kerajaan Barisan Nasional pada pilihan raya umum ke-12 telah diramalkan lebih awal oleh Feriz berdasarkan pemerhatian dan analisis yang disyorkannya melalui ProWaris. Beliau menyatakan hal ini dalam Plan Pilot TV9 dan menganjurkan satu mesyuarat tertutup dengan YABhg Tun Mahathir Mohamed dua minggu sebelum pilihan raya umum ke-12.
=== Menjadi Penasihat/Pegawai Khas kepada YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia (2009–2013) ===
Sebagai tambahan kepada pendedahan korporat dan perbankan, antara tahun 2009 hingga 2013, beliau dilantik untuk menjadi Pegawai Khas merangkap Penasihat kepada Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri Malaysia.<ref name=":9" /> Beliau juga bertanggungjawab untuk menguruskan portfolio Pertubuhan Belia dan Sukan, Pertubuhan Bukan Kerajaan dan Peperangan Psikologi Majlis Keselamatan Negara untuk Pejabat Perdana Menteri (PMO).
 
Dalam Keputusan Pilihanraya ke-12, Feriz telah memetik isu kekalahan itu dengan jujur dan terperinci mengenai kesilapan yang dibuat oleh pemerintah dibawah pimpinan UMNO yang sudah berusia 50 tahun itu gagal melaksanakan dengan telus agenda Melayu dan Islam.{{fact}}
Feriz juga telah mengikuti program di Yayasan Kepimpinan Perdana sejak yayasan tersebut itu ditubuhkan oleh YAB Tun Dr Mahathir Mohamad.{{fact}}
 
=== Menjadi kolumnis (2009–2013) ===
Feriz kemudian diberi peluang oleh akhbar tempatan iaitu [[Utusan Malaysia]] untuk menulis artikel dalam ruangnya sendiri iaitu Ruang Feriz Omar.<ref name=":9" /> Dari tahun 2009 hingga 2013, lebih daripada 50 artikel telah diterbitkan di Utusan Malaysia mengandungi penulisan dan idealogi beliau.
 
== Rujukan ==
5,902

suntingan

Menu pandu arah