Perbezaan antara semakan "Bahasa gerak-geri"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
'''Bahasa gerak-geri''' adalah istilah yang luas untuk pelbagai bentuk komunikasi yang menggunakan gerak badan atau [[gerak isyarat]] sebagai gantianganti ataupun sebagai pelengkap untuk bahasa lisan dan bentuk komunikasi lain. Ia merupakan satu kategori [[paralinguistik]] yang merangkumi segala [[komunikasi manusia]] yang bukan [[bahasa]].
 
Paralinguistik yang merangkumi bahasa gerak-geri telah diselidiki secara luas dalamoleh ahli-ahli [[psikologi sosial]]. PadaBagi pertuturan harian dan [[psikologi]] popular, istilah ini sering digunakan untuk bahasa gerak-geri yang dianggapi sebagai luar kawal walaupun sebenarnya, perbezaan antara voluntari dan luar kawal seringnya adalahtidak kaburjelas: umpamanya, senyuman atau lambaian boleh diberikandibuat secara voluntari ataupun secara luar kawal.
 
Bahasa gerak-geri voluntari merujuk kepada pergerakan, gerak isyarat dan lagak yang sengaja dibuat olehdengan seseorangsengaja (bersenyum, bergerak tangan, mengajuk tindakan). Ia juga dikaitkan kepada pelbagai jenis komunikasi tanpa bunyi, seperti gerak isyarat yang formal (umpamanya, oleh [[pengarah filem]]).
 
[[Air muka]] sering merupakan bentuk bahasa gerak-geri danserta cara untuk mengesan perasaan seseorang.
 
[[Air muka]] sering merupakan bentuk bahasa gerak-geri dan cara untuk mengesan perasaan seseorang.
 
==Asal bahasa gerak-geri==
28,020

suntingan

Menu pandu arah